Το Μάρκετινγκ και οι ορισμοί του – Μέριμνα για την ταυτότητα και προώθηση

«Όσον αφορά τη φύση του marketing, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε τα διαφορετικά του πρόσωπα, για να ξεφύγουμε από την παρερμηνεία, ότι είναι δηλαδή μόνο προώθηση και διαφήμιση. Το marketing έχει ως στόχο αρχικά, να εμπεδώσει την ταυτότητα της επιχείρησής μας στην αγορά. Επιπλέον, ένα από τα πρόσωπά του είναι και η εδραίωση του branding. Αυτό είναι κάτι που φαίνεται αρχικά στατικό, αλλά μοιάζει να είναι έτσι, γιατί η καθημερινή μας δραστηριότητα είναι πολύ μικρή μπροστά στο βάρος του branding, το οποίο είναι ιδιαίτερα μακροπρόθεσμο, καθώς η εικόνα μιας επιχείρησης και η ταυτότητά της χτίζονται πάρα πολύ αργά και πάνω σε πολύ δυνατά θεμέλια.

Το δεύτερο πράγμα για το οποίο οφείλει να μεριμνά το marketing είναι η εξοικείωση του καταναλωτικού κοινού με αυτή την ταυτότητα. Δηλαδή, θα πρέπει με συγκεκριμένες προϋπολογισμένες δράσεις, να φροντίσουμε, όταν θα ακούει ο καταναλωτής σε ένα, δύο ή τρία χρόνια το αντικείμενό μας, να σκέφτεται πρώτα εμάς, να συνδέει δηλαδή κατευθείαν το αντικείμενο με την ταυτότητά μας.

Επίσης, υπάρχει και ένας τρίτος παράγοντας που δίνει οντότητα στο marketing, που έχει να κάνει με τον προσηλυτισμό και την οπαδοποίηση του καταναλωτή, όπου έτσι μπαίνουμε σιγά σιγά στα χωράφια της προώθησης. Μιλάμε για προσηλυτισμό και οπαδοποίηση, γιατί θέλουμε ανθρώπους που θα γίνουν οπαδοί της επιχείρησής μας, δεν θέλουμε αγοραστές. Θα πρέπει να επενδύσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους, γιατί θα είναι αυτοί που θα μας προωθούν. Δεν υπάρχει τίποτα πιο ισχυρό από το «στόμα σε στόμα».

Και στο τέλος φυσικά, είναι η υποστήριξη των πωλήσεων. Η πώληση που θα κάνουν οι πωλητές μας αποτελεί ένα άλλο κέντρο κόστους, μια άλλη δραστηριότητα, που είναι πολύ πιο άμεση στην απόδοσή της, πολύ πιο παραγωγική. Το marketing και οι πωλήσεις είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα, αλλά το marketing πρέπει και μπορεί να υποστηρίζει τις πωλήσεις.»


του Γιάννη Στεργή
Πρόεδρου & CEO της hyphen SAΕγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα