Η «Βαβέλ» που απογειώνει τον τουρισμό της Αθήνας

Τη νέα ανθρωπογεωγραφία των ξένων επισκεπτών που πυροδοτούν την αλματώδη αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την ελληνική πρωτεύουσα αποτυπώνουν τα στοιχεία αφίξεων του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας για το πρώτο τετράμηνο της χρονιάς.

Οι ξένοι επισκέπτες που ήρθαν στην Αθήνα το πρώτο τετράμηνο του 2017, σύμφωνα με στοιχεία του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», κατέγραψαν αύξηση 7,3%.

Η άνοδος, ωστόσο, οφείλεται στην εκρηκτική αύξηση της κίνησης τον Απρίλιο καθώς στο πρώτο τρίμηνο καταγράφηκε μικρή μείωση. Πιο συγκεκριμένα, στο πρώτο τρίμηνο του 2017 ήρθαν στην Αθήνα 610.855 ξένοι επισκέπτες έναντι 614.875 στο αντίστοιχο διάστημα του 2016. Η μικρή υποχώρηση των ξένων ταξιδιωτών στο τρίμηνο, ωστόσο, οφείλεται στη μείωση που καταγράφηκε τον Φεβρουάριο καθώς τον Ιανουάριο και Μάρτιο σημειώθηκε μικρή άνοδος της κίνησης.

Η εικόνα άλλαξε από τον Απρίλιο καθώς ενέσκηψε μίνι τσουνάμι από το εξωτερικό με τους ξένους τουρίστες να φθάνουν τους 381.923 έναντι 309.548 ταξιδιώτες τον αντίστοιχο μήνα του 2016. Επίδοση που αντιστοιχεί σε σε άνοδο 23,4%.

Τα στοιχεία του αεροδρομίου φωτογραφίζουν τους... υπεύθυνους της ανόδου στο σύνολο του πρώτου τετράμηνου. Αποτυπώνουν, ταυτόχρονα, τη μικρή «Βαβέλ» ξένων εθνικοτήτων που συνθέτουν, πλέον, ένα πολύχρωμο τουριστικό ρεύμα. Ένδειξη, ίσως, ότι ενισχύεται η τάση των ταξιδιών πόλης (city breaks) προς την πόλη.

Το εντυπωσιακό είναι πως τη μεγαλύτερη αύξηση καταγράφουν οι ταξιδιώτες που έφθασαν στην Αθήνα από το Ισραήλ και τη Βουλγαρία. Οι ταξιδιώτες από το Ισραήλ, μάλιστα, υπερδιπλασιάστηκαν στο πρώτο τετράμηνο σε σύγκριση με πέρυσι φθάνοντας τους 29.757 επισκέπτες έναντι 14.221 το 2016, καταγράφοντας αύξηση 109%! Στοιχείο που επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις πως η Ελλάδα αποτελεί, πλέον, βασικό προορισμό των Ισραηλινών.

Τη δεύτερη κατά μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση (40%) κατέγραψαν οι επισκέπτες από τη Βουλγαρία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του αεροδρομίου της Αθήνα, οι Βούλγαροι που ήρθαν στην πρωτεύουσα στο πρώτο τετράμηνο ανήλθαν σε 16.063 έναντι 11.512 το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Ένδειξη, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, πως διευρύνεται ο αριθμός των Βούλγαρων που βελτιώνουν την οικονομική τους θέση και δεν αρκούνται, πλέον, στα ταξίδια με αυτοκίνητο κυρίως προς τους προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας.

Τη μεγαλύτερη άνοδο, ωστόσο, σε αριθμό επισκεπτών σημείωσαν οι Κύπριοι οι οποίοι έφθασαν τους 96.116 ταξιδιώτες (+28%) και αποτελούν το δεύτερο βασικό στυλοβάτη της αθηναϊκής αγοράς.

Οι περισσότεροι ξένοι τουρίστες στην Αθήνα ήταν Βρετανοί στο πρώτο τετράμηνο. Για την ακρίβεια έφθασαν τους 113.233 επισκέπτες έναντι 104.511 το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, καταγράφοντας αύξηση 8%. Στην τρίτη θέση των πολυπληθέστερων πελατών της Αθήνας κατατάσσονται οι επισκέπτες από τις ΗΠΑ οι οποίοι έφθασαν τους 76.630 σημειώνοντας άνοδο 9%.

Μεγάλη άνοδο κατέγραψαν οι επισκέπτες από τη Ρωσία (+25%) και την Αυστραλία (+19%) ενώ ακολούθησαν Ιταλοί (+14%) και Καναδοί (+10% Αυστριακοί και Σουηδοί αποδεικνύουν ότι δεν ενδιαφέρονται μόνο για τις ελληνικές παραλίες, καθώς οι επισκέπτες από τις δύο χώρες σημείωσαν αύξηση 7% στο πρώτο τέταρτο της χρονιάς που διανύουμε.


Παναγιώτης Δ. Υφαντής
euro2day.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα