Tα ξενοδοχειακά deals στο επίκεντρο και το 2017

Της Στεφανίας Σούκη

Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν και το 2017 τα ξενοδοχειακά deals στη χώρα μας, με τα τουριστικά ακίνητα να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον μεταξύ των επενδυτών που θέλουν να τοποθετήσουν κεφάλαια στην εγχώρια αγορά ακινήτων. Tην ίδια στιγμή, η αδυναμία εξεύρεσης διαθέσιμων ακινήτων με προδιαγραφές προσφοράς μονάδων άνω των 150 δωματίων, αναμένεται να ενισχύσει τη νέα τάση στην αγορά – κυρίως της Αθήνας - για ανάπτυξη μπουτίκ ξενοδοχείων (boutique hotels) με δυναμικότητα όχι μόνο 70 - 80 δωματίων αλλά πλέον 10 - 25 δωματίων.

Αυτά είναι από τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας που εκπόνησε η εταιρεία συμβούλων ακινήτων Arbitrage Real Estate με θέμα την επισκόπηση της εγχώριας ξενοδοχειακής αγοράς και τις προοπτικές της για το 2017.

«Η εκτίμηση της Ελλάδας ως εκ των κορυφαίων τουριστικών προορισμών παγκοσμίως, η σταθερή ζήτηση του τουριστικού της προϊόντος, ο χαρακτηρισμός της χώρας ως ασφαλής προορισμός στην εγγύτερη περιοχή, οι θετικές αποδόσεις των διεθνών tour operators, η έλευση αναγνωρισμένων διεθνώς διαχειριστών και η προώθηση της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ως προορισμούς για city break θεωρούμε ότι θα επιδράσουν θετικά στη συνέχιση της επενδυτικής και εμπορικής δραστηριότητας στην αγορά ξενοδοχείων. Την ίδια στιγμή, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, όπως το προσφυγικό, η οικονομική σταθερότητα, το επιχειρηματικό φορολογικό πλαίσιο και η βελτίωση των υποδομών θα συνεχίζουν να επηρεάζουν τον τουρισμό σε συνδυασμό πάντα με τις επικείμενες διεθνείς μακροοικονομικές και πολιτικές εξελίξεις», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της εταιρείας.

Παράγοντες οι οποίοι θα επηρεάσουν την αγορά το 2017

Η ολοκλήρωση της Β΄ αξιολόγησης στην αρχή του Β΄ τριμήνου του 2017 αναμένεται να δώσει ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα, να οδηγήσει σε περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών κεφαλαίων στο πιστωτικό σύστημα και να προάγει το αίσθημα της εμπιστοσύνης στον επενδυτικό τομέα. Η ενεργή διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) των τεσσάρων συστημικών τραπεζών δύναται να οδηγήσει στη μεταβίβαση μεγάλων ξενοδοχειακών ακινήτων, προερχόμενα από τιτλοποίηση επιχειρηματικών δανείων, σε έμπειρους επενδυτές, έτοιμους να εφαρμόσουν πιο πρακτικές και ενεργές στρατηγικές διαχείρισης. Θετικά για την αγορά αναμένεται να επιδράσει η είσοδος διεθνών ξενοδοχειακών οίκων στην εγχώρια αγορά ως απόρροια της έλλειψης πολυτελών και επώνυμων ξενοδοχείων καθώς και της σταθερής ζήτησης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. «Επιπλέον, η σύμβαση διαχείρισης του πρώην Astir Palace από την Four Seasons μπορεί να αποτελέσει την αρχή επόμενων σημαντικών εξελίξεων», αναφέρει η ανάλυση της Arbitrage Real Estate.




H άνοδος των boutique και η Aθήνα

Η πλειοψηφία των επενδύσεων σε ξενοδοχειακές μονάδες αφορούσε σε αναβαθμίσεις υφιστάμενων εγκαταστάσεων, μέσω εκσυγχρονισμού υποδομών και παρεχόμενων υπηρεσιών, ενώ περιορισμένη χαρακτηρίστηκε η ανάπτυξη νέων μονάδων. Το ξενοδοχειακό δυναμικό εμπλουτίστηκε και με μικρότερες μονάδες, κυρίως μπουτίκ ξενοδοχεία (boutique hotels). Κατά την τελευταία πενταετία, ως συνέπεια και της επικρατούσας τάσης στην Ευρώπη, διαπιστώνεται έντονο ενδιαφέρον για τη δημιουργία μικρών μονάδων, ιδιαίτερης εσωτερικής αρχιτεκτονικής και προσωποποιημένων πολυτελών υπηρεσιών. Η εν λόγω δυναμική έχει οδηγήσει στην αύξηση του μεριδίου του εν λόγω τύπου καταλυμάτων και στην εγχώρια αγορά. Λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά του ξενοδοχειακού κλάδου, οι προοπτικές του συγκεκριμένου τύπου ξενοδοχείων κρίνονται θετικές, με σημαντικά περιθώρια μεγέθυνσης τόσο μέσω της δημιουργίας νέων ξενοδοχειακών μονάδων, όσο και μέσω αναβάθμισης του υφιστάμενου αποθέματος τουριστικών καταλυμάτων.

Η παρατηρούμενη αύξηση του τουρισμού τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα κινητοποίησε το ενδιαφέρον μεγάλων ελληνικών και ξένων ομίλων για ανακαίνιση, εξαγορά και δημιουργία πολυτελών ξενοδοχείων, κυρίως στο κέντρο της πόλης. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν το 5* Wyndham Grand Athens στην πλατεία Καραϊσκάκη (φωτ.), το 5* Electra Metropolis Athens στην οδό Μητροπόλεως και τα 4* Athens Tiare Hotel και MET34 Hotel στις πλατείες Ομόνοιας και Συντάγματος αντίστοιχα.

Επιπροσθέτως, το ξενοδοχειακό δυναμικό της Αθήνας εμπλουτίστηκε και με μικρότερης δυναμικότητας ξενοδοχεία, όπως το 4* Zillers Boutique Hotel στην πλατεία Μητροπόλεως, το Π Athens Suites στην περιοχή του Καλλιμάρμαρου, το in[n] Athens Hotel στην περιοχή του Συντάγματος και το 5* Somewhere Boutique Hotel στη Βουλιαγμένη.


«Βάσει της δυναμικής που έχει διαμορφωθεί στον ξενοδοχειακό τομέα, καθώς βρίσκονται εν εξελίξει διαπραγματεύσεις συναλλαγών και επαναλειτουργίας υφιστάμενων μονάδων, εκτιμάται ότι η επέκταση της επενδυτικής δραστηριότητας για την πόλη των Αθηνών και τα προάστιά της θα συνεχιστεί και κατά τα προσεχή έτη. Προς την ανωτέρω τάση συνέβαλαν και οι πρόσφατες πωλήσεις των ξενοδοχείων Astir Palace και Hilton, κατόπιν των οποίων διαπιστώθηκε αναθέρμανση του επενδυτικού ενδιαφέροντος από επιχειρήσεις λειτουργίας και διαχείρισης υψηλών προδιαγραφών ξενοδοχείων (High End Operators), σε υφιστάμενες μονάδες 4-5 αστέρων», αναφέρει η έρευνα.

Επενδυτική δραστηριότητα

Η επενδυτική δραστηριότητα στην αγορά ξενοδοχείων εντός του 2016 εστιάστηκε κυρίως στην ανακαίνιση υφιστάμενων ξενοδοχειακών μονάδων με σκοπό την επαναλειτουργία τους καθώς και στη μετατροπή ακινήτων διαφορετικής αρχικής χρήσης σε ξενοδοχεία με στόχο την τουριστική τους εκμετάλλευση. Οι συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του έτους, καθώς επίσης και οι συμφωνίες για διαχείριση υφιστάμενων μονάδων, καταδεικνύουν ενδιαφέρον για πολυτελή ξενοδοχεία υψηλών προδιαγραφών, κυρίως κατηγορίας 5*.

Για παράδειγμα, ο ξενοδοχειακός όμιλος SANΙ- IKOS, στον οποίο μετέχουν η οικογένεια Ανδρεάδη, η Goldman Sachs Asset Management, η Hermes GPE και η Oaktree Capital Management (ως διαχειριστής επίσης), προχώρησε στην εξαγορά τριών υφιστάμενων ξενοδοχείων, δύο στην Κέρκυρα και ένα στην Κω, με σκοπό την ανακατασκευή και επαναλειτουργία των μονάδων με ξενοδοχειακό σήμα Ikos Resorts. Επίσης, εντός του 2016 ολοκληρώθηκε η πώληση του Αστέρα της Βουλιαγμένης που πέρασε στην κατοχή της θυγατρικής της Jermyn Street Real Estate Fund IV, Apollo Investment. Επιπλέον, ολοκληρώθηκε η διαδικασία πώλησης του ξενοδοχείου Hilton Aθηνών από την Alpha Bank στην εταιρεία Ηome Holdings Συμμετοχών, στην οποία συμμετέχουν η ΤΕΜΕΣ Α.Ε. και η D-Marine Investments Holding B.V. Μια ακόμη σημαντική εξαγορά σημειώθηκε στα τέλη του έτους από την εταιρεία “ASTERAS 2020”, συμφερόντων της οικογένειας Δουζόγλου που εξαγόρασε το LETO Hotel προσφέροντας τη μεγαλύτερη τιμή στη σχετική ηλεκτρονική δημοπρασία που διοργάνωσε το ΤΑΙΠΕΔ. Τέλος, στη London & Regional Group αναμένεται να πωληθεί το ξενοδοχείο Amathus Beach Hotel Rhodes, με το τελικό τίμημα να ορίζεται στο ποσό των €30,5 εκατομμυρίων περίπου, αφαιρουμένου του χρέους της πρώην ιδιοκτήτριας εταιρείας ΛΑΝΔΑ ΑΞΤΕ προς τις τράπεζες το οποίο ανερχόταν στα € 23 εκατομμύρια ευρώ περίπου.

Επιπλέον, στις αρχές Δεκεμβρίου άνοιξε στην πλατεία Καραϊσκάκη, έπειτα από εκτενείς εργασίες ανακαίνισης, το ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens, μέλος της αμερικανικής αλυσίδας ξενοδοχείων Wyndham Hotel Group Ltd. Το ακίνητο είναι ιδιοκτησίας του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ και τη διαχείριση έχει αναλάβει η Zeus International. Έπειτα από την επίσημη είσοδό του στην ελληνική και κατ’ επέκταση ευρωπαϊκή ξενοδοχειακή αγορά το προηγούμενο έτος με το Somewhere in Eden (πρώην Eden Beach Resort) στην περιοχή της Αναβύσσου, o σαουδαραβικών συμφερόντων ξενοδοχειακός όμιλος Somewhere Hotels προχώρησε στη λειτουργία του 5άστερου boutique ξενοδοχείου Somewhere Vouliagmeni, στην περιοχή της Βουλιαγμένης. Στην υπόλοιπη ελληνική ξενοδοχειακή αγορά, αξίζει να επισημανθεί η επέκταση του ομίλου Marriott International στα Χανιά της Κρήτης, όπου το ξενοδοχείο Domes Noruz εντάχθηκε στην αλυσίδα Autograph Collection Hotels (σήμα Marriott). Σημαντικές προσθήκες στην Κρήτη αποτελούν επίσης το νέο Radisson Blu Beach Resort Crete (πρώην Minos Imperial Luxury Beach Resort and Spa) στη Μίλατο Λασιθίου Κρήτης, το οποίο άνοιξε τις πύλες του τον Απρίλιο του 2016 από τον όμιλο Carlson Rezidor Hotel Group, κατόπιν συμφωνίας 15ετούς διάρκειας σύμβασης franchise με την οικογένεια Γενιατάκη, καθώς και η ξενοδοχειακή μονάδα Anemos Luxury Grand Resort του ομίλου Βανταράκη, στη Γεωργιούπολη.

Στην περιοχή των Δωδεκανήσων και πιο συγκεκριμένα στο νησί της Ρόδου η Thomas Cook άνοιξε τον Μάιο 2016 το πρώτο της ξενοδοχείο Casa Cook, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να επεκταθεί με δεύτερη ξενοδοχειακή μονάδα στο νησί της Κω. Σημαντικές τουριστικές επενδύσεις αποτελούν το νέο ξενοδοχειακό συγκρότημα Thassos Grand Resort στο νησί της Θάσου, από τον Βούλγαρο επιχειρηματία Λουκάν Λουκάνοφ και το πολυτελές 5άστερο Mirragio Thermal Spa Resort που άνοιξε τις πόρτες του στο τέλος Μαϊου στην περιοχή Κάνιστρο της Κασσάνδρας Χαλκιδικής. Ανάμεσα στις σημαντικές επενδύσεις στο ξενοδοχειακό τομέα περιλαμβάνεται και το 5* ξενοδοχείο Hydrama Grand Hotel στην Δράμα, ιδιοκτησίας της εταιρείας ΕΡΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία κατόπιν ριζικής ανακαίνισης και μετατροπής διατηρητέου κτηρίου κατασκευής 1924 που στέγαζε την ιστορική Καπναποθήκη Σπήρερ. Τέλος, ο όμιλος Maris Hotels της οικογένειας Μεταξά προχώρησε σε τουριστική επένδυση με το άνοιγμα του Oia Santo Maris Luxury Suites & Spa στο νησί της Σαντορίνης.

Αναφορικά με τις μελλοντικές επενδυτικές τουριστικές δραστηριότητες που έχουν ανακοινωθεί εντός του 2016, αξίζει να σημειωθούν το πλάνο ανάπτυξης του Spa Resort στον Μυστρά από την Domotel καθώς και το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 50 εκ. στη Χαλκιδική από τον όμιλο Sani – Ikos. Το εν λόγω πρόγραμμα περιλαμβάνει τη δημιουργία της νέας μονάδας Sani Dunes, δυναμικότητας 136 δωματιων που αναμένεται να λειτουργήσει στα τέλη Ιουνίου 2017, την ολοκλήρωση της ανακατασκευής του Sani Club και την ολοκλήρωση της πλήρους ανακαίνισης του Ikos Oceania, δυναμικότητας 300 δωματίων.


newmoney.gr