Οι πιο hot περιοχές για αγορά διαμερισμάτων στη Θεσσαλονίκη

Η αγορά κατοικίας στη Θεσσαλονίκη κατά το 2016 υπέφερε για μία ακόμη χρονιά από τα γνωστά προβλήματα που κυριαρχούν στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, με την προσφορά να υπερτερεί της ζήτησης συμπιέζοντας έως και ασφυκτικά τις τιμές προς τα κάτω.

Εν τούτοις, ο ρυθμός μείωσης των τιμών των διαμερισμάτων έχει επιβραδυνθεί σημαντικά πλέον, ενώ υπάρχουν και περιοχές, για τις οποίες εκδηλώνεται συγκριτικά μεγαλύτερη ζήτηση, όπως επισημαίνεται σε ενημερωτική έκθεση της "Δανός & Συνεργάτες" με αναφορά στις εξελίξεις κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Έτσι λοιπόν, οι περιοχές που φαίνεται ότι παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ζήτηση σήμερα είναι οι περιοχές της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, και συγκεκριμένα η Πυλαίας, η Καλαμαριά και ο Άγιος Ιωάννης, οι οποίες διαθέτουν νεόδμητες σχετικά οικοδομές και παράλληλα εξασφαλίζουν θέρμανση φυσικού αερίου, εύκολη πρόσβαση από και προς το κέντρο μέσω των μέσων μαζικής μεταφοράς και ολοκληρωμένες τοπικές αγορές.

Επίσης, ζήτηση για την αγορά διαμερισμάτων, αλλά κυρίως στο κέντρο της πόλης, υπάρχει από Τούρκους υπηκόους που αξιοποιούν την δυνατότητα απόκτησης Χρυσής Βίζας, η οποία τους εξασφαλίζει άδεια διαμονής στην Ελλάδα εάν επενδύσουν ποσό 250.000 ευρώ και άνω.

Όπως επισημαίνεται στο report της "Δανός, το 2016 η μείωση των τιμών στην αγορά των κατοικιών συνεχίστηκε αλλά με πιο συγκρατημένους ρυθμούς.

Με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τα πιστωτικά ιδρύματα, εκτιμάται ότι το γ’ τρίμηνο του 2016 οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) ήταν κατά μέσο όρο μειωμένες κατά 1,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015, έναντι μείωσης 6% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015 (για το σύνολο του 2015 οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 5,1%).

Σωρευτικά από το 2008 (μέσα επίπεδα) έως το γ’ τρίμηνο του 2016 οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν κατά 41,7%, ενώ η υποχώρηση των τιμών εξακολουθεί να είναι εντονότερη στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας (Αθήνα: -43,8% και Θεσσαλονίκη:-45,6%), καθώς και στα παλαιότερα και μεγαλύτερου εμβαδού ακίνητα στις σχετικά ακριβότερες περιοχές της χώρας.

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις σε ακίνητα από αλλοδαπούς σημειώνεται ότι το πρόγραμμα χορήγησης αδειών διαμονής σε κατοίκους τρίτων χωρών (εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης) που αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα έχει, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών μέχρι τις 30.11.2016, χορηγήσει 1.486 άδειες σε επενδυτές ακινήτων, με πρώτη χώρα προέλευσης των αγοραστών την Κίνα με 628 άδειες, δεύτερη τη Ρωσία με 343, τρίτη την Αίγυπτο με 68 και τέταρτο το Λίβανο με 66.

Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη χορήγηση Χρυσής Βίζας, προέρχεται από την Τουρκία και εστιάζεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης κυρίως.

Συγκριμένα όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, οι τιμές πώλησης έχουν συμπιεστεί αρκετά, ειδικά οι τιμές των μέχρι πρότινος ακριβών περιοχών (Λ. Νίκης, Πανόραμα, Καλαμαριά).

Η αναζήτηση κατοικίας αφορά κυρίως τη μίσθωση διαμερίσματος, καθώς μέσα στο κόστος ο ενδιαφερόμενος λαμβάνει υπόψη του και τα έξοδα συντήρησης και θέρμανσης που είναι σημαντικά.

Τέλος, τονίζεται ότι οι περιοχές που φαίνεται ότι παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ζήτηση σήμερα είναι οι περιοχές της Ανατολικής Θεσσαλονίκης (Πυλαία, Καλαμαριά, Άγιος Ιωάννης), για τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω.



voria.gr