Επέλαση των funds στην ελληνική αγορά

Υπερχρεωμένες αλλά βιώσιμες ελληνικές επιχειρήσεις, από δυναμικούς κλάδους της οικονομίας, βάζουν στο στόχαστρο επενδυτικοί όμιλοι του εξωτερικού, επιδιώκο- ντας να εισέλθουν στο μετοχικό τους κεφάλαιο. Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, εκπρόσωποι περίπου 40 ξένων funds έχουν πυκνώσει τις επαφές τους με τους εκπροσώπους των τεσ- σάρων συστημικών τραπεζών και έχουν εντοπίσει εταιρείες με «κόκκινα» δάνεια από τους κλάδους της υγείας, των τροφίμων, της ιχθυοκαλλιέργειας, της ακτοπλοΐας, του αυτοκινή- του, των κατασκευών, της χαλυβουργίας, των μέσων ενημέρωσης, του real estate και των ξενοδοχείων, τις οποίες ενδιαφέρονται να αποκτήσουν σε προνομιακές τιμές και να καταγρά- ψουν υπεραξίες. 

Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης αναμένεται, σύμφωνα με επιχειρηματίες αλλά και τραπεζικά στελέχη, να επιταχύνει τα deals στην ελληνική αγορά και την είσοδο ξένων εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίων στο μετοχικό κεφάλαιο αρκετών ελληνικών επιχειρήσεων. Ηδη τον τελευταίο μήνα έγιναν μία σειρά από μικρές και μεγαλύτερες συμφωνίες. 

Καθοριστικό, επίσης, ρόλο για την υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων θα παίξει ο «Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων», που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ μέχρι τον ερχόμενο Ιούλιο. Στο «κόκκινο» βρίσκονται έως και 400.000 εταιρείες, όμως η αγορά εκτιμά ότι σταδιακά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ενταχθούν περίπου 140.000 επιχειρήσεις. Αυτή τη στιγμή τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται σε 110 δισ. ευρώ περίπου, από τα οποία τα 50 δισ. ευρώ αφορούν ανοίγματα μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει ο κλάδος του εμπορίου, όπου τα ανοίγματα υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 16 δισ. ευρώ, ενώ στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, της πληροφορικής και των μέσων ενημέρωσης τα «κόκκινα» δάνεια ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ. Επενδυτικό «μαγνήτη» αποτελούν, όμως, και τα μεγάλα ξενοδοχεία με «κόκκινα» δάνεια, τα οποία υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 4 δισ. ευρώ, ενώ ακίνητα μέσω των τραπεζών επιδιώκουν να αποκτήσουν ξένα funds, δεδομένου ότι κατασκευαστικές και real estate εταιρείες με υψηλό δανεισμό, που στο σύνολό του ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ, διαθέτουν μεγάλο χαρ- τοφυλάκιο ακινήτων. 

Από τη «βεντάλια» των ξένων επενδυτικών κεφαλαίων που έχουν εισέλθει στη χώρα μας, εντονότερα ακούγονται τα ονόματα της Pimco, της Carval, της Oak Hill και της Varde, ενώ τόσο η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης (EDRD) όσο και η Παγκόσμια Τράπεζα, μέσω του International Finance Corporation, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια. H EBRD, εξάλλου, συμμετέχει στο fund KKR, το πρώτο που πήρε άδεια για τη διαχείριση «κόκκινων» δανείων, που σε πρώτη φάση θα είναι της τάξης του 1,2 δισ. ευρώ.


Υπερφορολόγηση 

Τα ξένα funds έχουν ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον τους για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις που ναι μεν βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο εξαιτίας της υπερφορολόγησης, της πτώ- σης του τζίρου αλλά και της υπερχρέωσης, πλην όμως ο κλάδος στον οποίο δραστηριοποιούνται εμφανίζει προοπτικές. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν υποβάλει γραπτώς το ενδιαφέρον τους για εταιρείες που είναι leaders στους κλάδους που δραστηριοποιούνται, δίνοντας μεγάλη βαρύτητα στην παράμετρο της εξωστρέφειας, ενώ στον χάρτη του επενδυτικού τους ενδιαφέροντος τοποθετούν, επίσης, εταιρείες με εγγυήσεις σε εμπορικά και βιομηχανικά ακίνητα. Οι ξένοι προτίθενται να βάλουν «ζεστό» χρήμα στο μετοχικό κεφάλαιο των εταιρειών και, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, η τροφοδότηση των χρεωμένων εταιρειών θα δώσει νέα πνοή στην ελληνική επιχειρηματικότητα. Αυτό που ενδιαφέρει τους ξένους είναι να αποκτήσουν τον έλεγχο των εταιρειών και να εκπονήσουν στη συνέχεια σχέδιο αναδιάρθρωσης. Αναφέρουν, δε, ότι ενδιαφέρονται να ρίξουν χρήμα για να «γυρίσει σελίδα» η χώρα. Ωστόσο, τηρούν στάση αναμονής ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων που αναμένει η χώρα για την αξιολόγηση και τα μέτρα για το χρέος, δεδομένου ότι η βιωσιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων συνδέεται άμεσα με την πορεία της οικονομίας, ενώ, αντίθετα, οι συνεχείς αναταράξεις και ο φόβος της χρεοκοπίας δημι- ουργούν κλίμα ανασφάλειας. 

Χρέη στις τράπεζες 

Ραγδαίες αναμένονται, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, οι εξελίξεις στον χώρο της υγείας, με αιχμή τα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Το deal μεταξύ του Ομίλου Metropolitan και της ξένης εταιρείας διαχείρισης επενδυτικών κεφαλαίων CVC Capital Partners ήταν «μόνο η αρχή της αναδιάταξης του κλάδου», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά. Ο επόμενος στόχος για τα ξένα funds που επιδιώκουν να επενδύσουν στον κλάδο της υγείας εκτιμάται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι είναι το «Ερρίκος Ντυνάν», το οποίο εξαιτίας των τραπεζικών χρεών του ανήκει επί της ουσίας στην Τράπεζα Πειραιώς. Το συγκριτικό πλεονέκτημα που προσφέρουν τα ιδιωτικά θεραπευτήρια της Ελλάδας είναι, όπως εξηγεί στη Realnews τραπεζική πηγή, η προοπτική που προσφέρουν όσον αφορά τη σύνδεση των υπηρεσιών τους µε τις υπηρεσίες του τουρισµού. «Στη χώρα µας έρχονται κάθε χρόνο εκατοµµύρια τουρίστες, ενώ δίπλα µας, κυρίως στα Βαλκάνια, υπάρχουν εκατοµµύρια πολίτες. Αν γίνουν οι σωστές υποδοµές, και οι δύο αυτές πηγές πελατών µπορούν να αξιοποιηθούν στο µέγιστο βαθµό», τονίζουν. 

Μαγνητίζουν τα... ψάρια 

Όπως φανερώνουν οι κινήσεις των τραπεζών, πρόθεσή τους είναι η πώληση των «κόκκινων» επιχειρηµατικών δανείων να ξεκινήσει από τον τοµέα της ιχθυοκαλλιέργειας, καθώς, παρά τη δυναµική του, εδώ και καιρό αντιµετωπίζει µεγάλα προβλήµατα ρευστότητας. Με έντονο το χαρακτηριστικό της εξωστρέφειας, οι ιχθυοκαλλιέργειες αποτελούν έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόµενους κλάδους, που συµβάλλει σηµαντικά στο ΑΕΠ της χώρας. Οι δύο µεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου, Νηρέας και Σελόντα, έχουν περάσει εδώ και καιρό στον έλεγχο των τεσσάρων συστηµικών τραπεζών, οι οποίες αναζητούν το καλύτερο δυνατό σχέδιο «διάσωσης». Λόγω της δυναµικής που εµφανίζει ο κλάδος, τα ψάρια αποτελούν πόλο έλξης για τους επενδυτές, οι οποίοι βολιδοσκοπούν την είσοδό τους στον κλάδο. Για την αξιοποίησή τους οι τράπεζες εξετάζουν όλα τα ενδεχόµενα: είτε την πώληση των συµµετοχών τους ξεχωριστά, είτε τη µεταβίβασή τους σε στρατηγικό επενδυτή, αφού προηγουµένως έχει προηγηθεί η συγχώνευσή τους, οπότε θα µεγιστοποιηθεί και το όφελός τους. Η εξέλιξη που θα έχει η µεταβίβαση των δύο εταιρειών στα χέρια ξένων funds ενδέχεται να αποτελέσει για τις τράπεζες το «µοντέλο» που θα ακολουθήσουν για την αναδιάρθρωση µεγάλων επιχειρηµατικών δανείων και άλλων οµίλων ή κλάδων γενικότερα. Στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας, πετυχηµένη είχε χαρακτηριστεί από την αγορά η περίπτωση της Ανδροµέδας, στην οποία µετοχική συµµετοχή απέκτησε το fund Amerra. 

Χαλυβουργία και αυτοκίνητα 

Στο χαρτοφυλάκιο των εταιρειών µε «κόκκινα» δάνεια, για τα οποία ενδιαφέρονται τα ξένα funds, περιλαµβάνονται επίσης και προβληµατικές χαλυβουργικές µονάδες. ∆εδοµένου ότι ο κλάδος της χαλυβουργίας αποτελεί επίσης έναν τοµέα µε προοπτικές, οι τράπεζες θα δώσουν προτεραιότητα στην εξυγίανση του κλάδου, ανάλογη µε αυτή που δίνουν στα ψά- ρια. Επιπλέον, σε εξέλιξη βρίσκονται διαδικασίες πώλησης εταιρειών και από άλλους κλάδους, που ήδη συγκεντρώνουν υψηλό ενδιαφέρον και όταν ολοκληρωθούν θα αλλά- ξουν τον χάρτη των επιχειρήσεων. Στην κατηγορία αυτή ανήκει από τον κλάδο της ακτοπλοΐας η Hellenic Seaways, στην οποία η Τράπεζα Πειραιώς κατέχει (µέσω της ΑΝΕΚ) το 40,4%. Η διαδικασία πώλησης του πακέτου µετοχών της ακτοπλοϊκής εταιρείας είχε ξεκινήσει την περασµένη άνοιξη, µε τον Οµιλο Γκριµάλντι να αποκτά στην πορεία ποσοστό της τάξης του 48,6%, χωρίς ωστόσο να µπορεί να ελέγξει την εταιρεία. 

Με τα τελευταία δεδοµένα, υπάρχουν τέσσερις µνηστήρες που έχουν καταθέσει µη δεσµευτικές προσφορές, ενώ η Πειραιώς είναι αυτή που θα καθορίσει τις εξελίξεις. Οσον αφορά την Τράπεζα Πειραιώς, αυτή προωθεί την πώληση και άλλων εταιρειών στις οποίες µετέχει, όπως την εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων Avis και το ακίνητο City Link, στο κέντρο της Αθήνας, που -µεταξύ άλλων- στεγάζει τα γραφεία της διοίκησης της τράπεζας, το πολυκατάστηµα «Attica», το θέατρο «Παλλάς» και άλλες επιχειρήσεις. Για αυτές έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον όχι µόνο από ξένα funds αλλά και από ελληνικές εταιρείες. 

Πεδίον δόξης λαµπρό 

Σε δύσκολη θέση βρίσκεται και ο κλάδος της βιοµηχανίας τροφίµων, καθώς έχει πληγεί από τη µείωση της κατανάλωσης. Επιπλέον, στο πλαίσιο του ανταγωνισµού, οι εταιρείες έχουν µειώσει τις τιµές τους σε ιδιαίτερα χαµηλά επίπεδα, απαγορευτικά για να «αφήσουν» κέρδη. Μεγάλο, επίσης, είναι το πρόβληµα των «κόκκινων» δανείων που αντιµετωπίζουν οι εται- ρείες που διαθέτουν τυποποιηµένα προϊόντα (κρεατοσκευάσµατα και αλλαντικά), καθώς η κατά κεφαλήν κατανάλωση στη χώρα µας παραµένει ιδιαίτερα περιορισµένη, ενώ οι εται- ρείες είχαν λάβει µεγάλα δάνεια για τον εκσυγχρονισµό τους. Από τα τυποποιηµένα τρόφιµα, σε δύσκολη κατάσταση βρίσκονται εταιρείες από τον κλάδο της κονσερβοποιίας φρούτων και λαχανικών, καθώς στην προσπάθειά τους να ενισχύσουν την εξωστρέφειά τους είχαν πάρει µεγάλα δάνεια στο παρελθόν, τα οποία αδυνατούν όµως τώρα να εξοφλήσουν. Κύριες αιτίες αποτελούν η µείωση της κατανάλωσης, από τη µία, και η διόγκωση των εξόδων, από την άλλη, λόγω αύξησης του ΦΠΑ και γενικότερα υψηλής φορολογίας. Αλλά και στον κλά- δο της γαλακτοβιοµηχανίας υπάρχουν εταιρείες µε καλές προοπτικές, πλην όµως µε υψηλά δάνεια, που έχουν µαγνητίσει το ενδιαφέρον επενδυτικών εταιρειών για είσοδο στο µετοχι- κό τους κεφάλαιο


Πηγή: Real Money