Την αξιολόγηση απαιτούν οι ξένοι για να προχωρήσουν σε deals και επενδύσεις

του Δημήτρη Παφίλα

Την τελική αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος προβάλλουν τώρα ως όρο, κάποιοι ξένοι επενδυτές, προκειμένου να κλείσουν επιχειρηματικές συμφωνίες με ελληνικές εταιρείες.

Όπως μαρτυρούν εμπλεκόμενοι παράγοντες των συμφωνιών, οι ξένοι δεν αναλαμβάνουν κανένα ρίσκο στην Ελλάδα, παρόλο που όλοι οι παρατηρητές αναμένουν αργά ή γρήγορα μια συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από ξένα funds που εμπλέκονται στις εν λόγω συμφωνίες, δεκάδες επιχειρηματικά deals έχουν ετοιμαστεί σε μεγάλο ποσοστό, αλλά η πλευρά των ξένων επενδυτών ζητά πρώτα να κλειστεί η συμφωνία με τους δανειστές και ύστερα με την σιγουριά της ομαλοποίησης της οικονομίας να εκταμιευτούν τα κεφάλαια για την εξαγορά ελληνικών επιχειρήσεων.

Οι απαιτήσεις των ξένων επενδυτών αποστερούν από την ελληνική αγορά άμεσες επενδύσεις, έστω κι αυτές θα διεξαχθούν μέσω χρηματιστηριακών συναλλαγών.

Τα κεφάλαια

Aπό την άλλη πλευρά, η απαίτηση αυτή των ξένων έχει «βάλει» σε υποψίες τόσο τους πωλητές, όσο και τους συμβούλους των εξαγορών, διότι αν στραβώσουν τα πράγματα και καθυστερήσει η αξιολόγηση τότε η ελληνική αγορά θα περιέλθει σε μια γενικευμένη απραξία μ ότι σημαίνει αυτό.

Κόκκινα δάνεια

Την ίδια στιγμή η μεγάλη αγορά των κόκκινων δανείων που σιγά- σιγά προχωρεί περιμένει το συνολικό νομοθετικό πλαίσιο προκειμένου να προχωρήσουν σε προσφορές. Άλλωστε, η αγορά των κόκκινων δανείων θα χρειαστεί ρευστότητα για να χρηματοδοτηθεί και να προχωρήσει. Δίχως έστω ένα υποτυπώδες QE, δεν μπορούν να προχωρήσουν οι συμφωνίες αναδιάρθρωσης ή πώλησης δανείων. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι, απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι αποδόσεις που προσφέρουν οι τράπεζες να ξεπερνούν το 10%.


newmoney.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα