Καινοτόμα ιδέα μετουσιώνεται σε εμπορική επιτυχία

Μια καινοτόμα ιδέα μπορεί να αποτελεί θησαυρό ...εν αναμονή. Ωστόσο, αν δεν "ανακαλυφθεί" από αυτούς που μπορούν να την κάνουν πράξή, αν δεν χρηματοδοτηθεί και αν δεν έχει τα χαρακτηριστικά εκείνα, που θα την κάνουν εφαρμόσιμη και σε διεθνείς αγορές, τότε το πιθανότερο είναι να παραμείνει "φυλακισμένη" σε ένα συρτάρι γραφείου, με τον φάκελο να αναγράφει στο εμπροσθόφυλλο ...η ανακάλυψη που ποτέ δεν ανακαλύφθηκε. Στο πλαίσιο αυτό και με την ανάγκη για ώθηση να είναι ιδιαίτερα επιτακτική εν μέσω οικονομικής κρίσης, το πρόγραμμα "NBG Business Seeds" της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ) στηρίζει, ωθεί και χρηματοδοτεί τις καινοτόμες εκείνες ιδέες, που "ωθούν" στο επόμενο βήμα μια δραστηριότητα που ασκείται ή βοηθά στην κάλυψη ενός κενού στην αγορά.

Η καινοτομία είναι πολύ σημαντική για την επιχειρηματικότητα και αυτό γίνεται σαφές και από την τελευταία κλαδική μελέτη της ΕΤΕ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τον κλάδο λιανικού εμπορίου. Ο κλάδος βρίσκεται σε πτώση και έχει δεχτεί ισχυρό πλήγμα από την οικονομική κρίση στη χώρα μας, ωστόσο βάσει της μελέτης "όσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου εισήγαγαν καινοτομία, όχι μόνο είδαν αύξηση του τζίρου τους, αλλά έκαναν προσλήψεις και η επιχείρησή τους στέκεται με αξιοπρέπεια στο επιχειρείν" τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συντονιστής του προγράμματος του NBG Business Seeds της ΕΤΕ, Σπύρος Αρσένης προσθέτοντας "το επιχειρείν δεν χάνει ποτέ το ρυθμό του. Με αλλαγή νοοτροπίας και παρακολουθώντας τα σημεία του καιρού, οι παλιοί, αλλά και οι νέοι επιχειρηματίες μπορούν να σταθούν, αλλά και να προκόψουν".

"Παλιοί" βοηθούν νέους και η ΕΤΕ χρηματοδοτεί, δίνοντας πρόσβαση σε οικονομικά εργαλεία

Στο μεταξύ, σε 28 ανέρχονται οι ομάδες νέων startupers που θα βοηθηθούν από εκπροσώπους 22 εταιρειών, ώριμων νεοφυών επιχειρήσεων (start ups), με την ευκαιρία του τριήμερου σεμιναρίου που ξεκινά σήμερα στη Θεσσαλονίκη και γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος NBG Business Seeds της ΕΤΕ, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και την προθερμοκοιτίδα επιχειρηματικότητας ΟΚ!Τhess. Στη διάρκεια του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες startupers θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν δίκτυα και να αποκτήσουν επιχειρηματικές γνώσεις και δεξιότητες, καθώς και τα απαραίτητα εργαλεία προκειμένου να πετύχουν επαγγελματικά.

Το τριήμερο αυτό σεμινάριο απευθύνεται σε ομάδες που συμμετείχαν στον 7ο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας, σε ερευνητικές ομάδες του ΑΠΘ και σε ομάδες του OK!Thess, οι οποίες βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια επιχειρησιακής «ωριμότητας», από το επίπεδο της ιδέας και της διερεύνησης εμπορικής αξιοποίησης ερευνητικών αποτελεσμάτων έως το επίπεδο της προσέλκυσης πελατών και της αναζήτησης χρηματοδότησης. Στόχοι του είναι:

*Η ανάπτυξη και βελτίωση του επιχειρηματικού μοντέλου με τη βοήθεια ειδικών μεντόρων.

*Η καθοδήγηση από ώριμες startups που έχουν ήδη βρει χρηματοδότηση.

*Η ανάλυση θεμάτων όπως: business planning, customer development, business analytics, θέματα ασφάλειας και νομικά ζητήματα σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα και την κατοχύρωση της ιδέας μέσω εξειδικευμένων workshops με ειδικούς επιστήμονες και επαγγελματίες.

*Η ανάπτυξη των ικανοτήτων παρουσίασης (pitching).

*Η δικτύωση και γνωριμία με πιο ώριμες startups που έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί και με φορείς του οικοσυστήματος καινοτομίας.

Την Κυριακή 9 Απριλίου 2017, οι επιχειρηματικές ιδέες θα παρουσιαστούν σε κριτική επιτροπή. Οι ομάδες που θα διακριθούν θα λάβουν περαιτέρω υπηρεσίες φιλοξενίας και καθοδήγησης από το ΟΚ!Thess και το ΑΠΘ, ενώ μια ομάδα από αυτές που συμμετείχαν στον 7ο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας θα προκριθεί στην Β' Φάση του επόμενου διαγωνισμού, που θα τρέξει τον Ιούλιο.

Στον περσινό διαγωνισμό είχαν κατατεθεί 401 προτάσεις, εκ των οποίων στη δεύτερη φάση πέρασαν οι 20, ενώ η ΕΤΕ ενέκρινε χρηματοδότηση ύψους 3 εκατ. ευρώ το 2016 για τους νέους start-upers, ενώ για φέτος μέχρι στιγμής έχει ανάψει το πράσινο φως για την οικονομική στήριξη νέων επιχειρηματιών ιδεών, με το ποσό των 1,5 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ άλλων ο κ. Αρσένης επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι πλέον οι startupers δεν είναι μόνο νεαρά άτομα, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, αλλά και άνθρωποι άνω των 35 ετών, που αποφάσισαν να κάνουν το επόμενο βήμα και να δώσουν λύσεις για τις επιχειρήσεις τους, είτε για λόγους μείωσης του κόστους, είτε για ώθηση της εξωστρέφειάς τους και περαιτέρω διείσδυσης σε αγορές.

Παράλληλα, ο ίδιος υπενθύμισε ότι ο NBG Business Seeds της ΕΤΕ, υπέγραψε σύμφωνο συνεργασίας με το ΑΠΘ, που μεταξύ άλλων αφορά στην προώθηση της δουλειάς οκτώ ερευνητικών ομάδων, σε πεδία που αφορούν από την αντισεισμική προστασία, μέχρι και τη χρήση νέων ιατρικών εργαλείων και τη διατροφή. Στόχος της συνεργασίας, είναι η ιδέα των ερευνητών του ΑΠΘ, να μετεξελιχθεί σε εμπορική δραστηριότητα.


ΑΠΕ-ΜΠΕ