Ημερίδα με θέμα: «Ενέργεια: Επενδύσεις, Απασχόληση και Εξαγωγές»

Σημείο συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων ανάμεσα στα μέλη του εγχώριου ενεργειακού τομέα, της επιχειρηματικής κοινότητας και του ελληνικού τραπεζικού κλάδου, αναμένεται να αποτελέσει η ημερίδα που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) από κοινού με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) και το Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΠΣΕ) στις 26 Απριλίου 2017 στην Αθήνα, με τίτλο «Ενέργεια: Επενδύσεις, Απασχόληση και Εξαγωγές».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του ΕΒΕΑ (Ακαδημίας 7), θα αναλυθούν οι επενδυτικές τάσεις στον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας, η συμβολή του στην ενίσχυση των εξαγωγών της χώρας, αλλά και η κατάσταση από την πλευρά της απασχόλησης. Μάλιστα, θα υπάρξει ειδική αναφορά στις τρέχουσες προοπτικές απασχόλησης στον εγχώριο ενεργειακό τομέα, καθώς το ΙΕΝΕ προβαίνει σε επικαιροποίηση της εξειδικευμένης μελέτης «Ενέργεια και Απασχόληση», που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2013.

Την ημερίδα θα ανοίξουν με κεντρικές ομιλίες και επισημάνσεις τους οι κκ. Κων/νος Μίχαλος, Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), η κα Χριστίνα Σακελλαρίδη, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) ο κ. Μιχάλης Βερροιόπουλος, Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), ενώ θα προλογίσει και ο κ. Γιάννης Χατζηβασιλειάδης, Πρόεδρος του ΙΕΝΕ.

Στους βασικούς ομιλητές της Ημερίδας συγκαταλέγονται, επίσης, ανώτερα στελέχη απ’ τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας, καθώς και εκπρόσωποι φορέων και παράγοντες της αγοράς, όπως ο κ. Μ. Παναγιωτάκης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Γιώργος Περιστέρης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ο κ. Δημήτρης Γόντικας, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Kavala Oil, Θυγατρικής της Energean Oil & Gas, ο κ. Διομήδης Σταμούλης, Διευθυντής Οργάνωσης και Ανάπτυξης Διυλιστηρίων των ΕΛΠΕ, ο κ. Χρήστος Μπαλάσκας, Γενικός Διευθυντής της Εταιρείας Διανομής Αερίου (ΕΔΑ) Αττικής Α.Ε., ο κ. Ιωάννης Καμπούρης, Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, η κ. Μαρία Φαντριδάκη, Συντονίστρια Διευθύντρια Οικονομικών Δραστηριοτήτων της ΡΑΕ, ο κ. Ντίνος Μπενρουμπή, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Protergia, ο κ. Σωκράτης Λαζαρίδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικά Χρηματιστήρια, ο κ. Κωνσταντίνος Θεοφύλακτος, Πρόεδρος του ΕΣΣΗΘ και Πρόεδρος της Επιτροπής Ενεργειακής Αποδοτικότητας του ΙΕΝΕ, ο Δρ. Σωτήρης Καπέλλος, Πρόεδρος του ΣΕΦ, ο Δρ. Σάββας Σεϊμανίδης, Πρόεδρος της EREF, ο κ. Ευθύμιος Σπανός, Πρόεδρος της ΕΒΗΕ, κ.ά.

Μέσα από μία δημιουργική και εις βάθος ανταλλαγή απόψεων για το μέλλον του ενεργειακού τομέα της χώρας, ώστε αυτός να αποτελέσει την «ατμομηχανή» που θα συμβάλλει στην έξοδο της χώρας από την σημερινή κρίση, οι ομιλητές, στις τοποθετήσεις τους, αλλά και στις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν, θα αναζητήσουν λύσεις και θα διατυπώσουν τις προτάσεις εκείνες ώστε η δυνατότητα αυτή να γίνει πραγματικότητα.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι, παρά τα έντονα προβλήματα τα οποία παρουσιάζει η ελληνική οικονομία την τελευταία 7ετία και ενώ η χώρα υφίσταται ακόμα τις συνέπειες μιας παρατεταμένης και πολυετούς ύφεσης, ο τομέας της ενέργειας έχει αναδείξει τα τελευταία χρόνια σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες, κυρίως στον κλάδο των υποδομών, ενώ έχει υπάρξει διεύρυνση των εξαγωγικών δυνατοτήτων με μεγάλη βελτίωση των εξαγωγικών επιδόσεων σε τομείς όπως η διύλιση πετρελαϊκών προϊόντων, τα ηλιακά θερμικά συστήματα, δομικά υλικά, συστήματα μέτρησης και υπηρεσίες.

Αναφορικά, μάλιστα, με τον εξαγωγικό χαρακτήρα της Ελλάδας στον τομέα της ενέργειας, πρέπει να τονιστεί ότι η χώρα μας πραγματοποιεί ολοένα και αυξανόμενες εξαγωγές πετρελαϊκών προϊόντων στην περιοχή της Μεσογείου και των Βαλκανίων, αλλά και ηλεκτρικής ενέργειας στις γειτονικές χώρες. Επίσης, θα πρέπει να αναφερθεί ότι εγχώριες εταιρείες ΑΠΕ συνεισφέρουν και αυτές είτε με υπηρεσίες και ειδικό εξοπλισμό, στις εξαγωγές, με τον κλάδο των ηλιακών θερμικών συστημάτων επί σειρά ετών να έχει αξιοζήλευτη θέση. Όπως, εξάλλου, δείχνει η πρόσφατη μελέτη του ΙΕΝΕ, “ SE Europe Energy Outlook 2016-2017”, ο τομέας της ενέργειας αναμένεται να συνεισφέρει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια στην χώρα μας με τις απαιτούμενες ενεργειακές επενδύσεις μέχρι το 2025 να εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε €27 δις.

Η κοινή αυτή εκδήλωση των ΙΕΝΕ, ΕΒΕΑ και ΠΣΕ, σκοπό έχει να διερευνήσει τις δυνατότητες που έχει η ελληνική οικονομία για την προώθηση μικρών και μεγάλων ενεργειακών επενδύσεων, ξεπερνώντας τις όποιες δυσκολίες και φραγμούς της τρέχουσας κρίσης, απελευθερώνοντας συγχρόνως δημιουργικές δυνάμεις ικανές να προάγουν την επιχειρηματικότητα και κατ’ επέκταση να συμβάλλουν στην δημιουργία απασχόλησης

insider.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα