Παγκόσμια Τράπεζα: Δύσκολο το δάνειο για Ελλάδα

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Jim Yong Kim, υποβάθμισε τις προσδοκίες για να δοθεί ένα δάνειο στην Ελλάδα προκειμένου να ενισχυθούν η αγορά εργασίας και η ανάπτυξη της χώρας, καθώς θεωρεί ότι θα είναι δύσκολο να δοθεί έγκριση για αυτό από το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας.

Όπως μεταδίδει η βρετανική Telegraph, ο Jim Yong Kim επέμεινε πως δεν έχει τεθεί κάποια απόφαση για δανειοδότηση 3 δισ. ευρώ στην Ελλάδα υπόψη του διοικητικού συμβουλίου, κάτι το οποίο θα προκαλούσε μια "πολύ ζωηρή συζήτηση ανάμεσα στα μέλη του".

Η Ελλάδα πληρώνει από το 2012 την Παγκόσμια Τράπεζα για συμβουλές σχετικά με ζητήματα που αφορούν την ανάσχεση της ανεργίας των νέων, τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, καθώς και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.

Μιλώντας στο Λονδίνο, ο Dr Kim χαρακτήρισε ως "πρόωρη" οποιαδήποτε εμπλοκή της Παγκόσμιας Τράπεζας σε κάποιο μεγαλύτερο πακέτο οικονομικής βοήθειας για την Ελλάδα. Επίσημες συζητήσεις για δάνειο προ την Αθήνα είναι απίθανο να λάβουν χώρα έως ότου η χώρα διασφαλίσει τη χρηματοδότηση των Ευρωπαίων πιστωτών της ώστε να αποφύγει τη χρεοκοπία το καλοκαίρι, σημείωσε.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: "Ένα δάνειο της Παγκόσμιας Τράπεζας αποτελεί ένα διαφορετικό βήμα για εμάς", συμπληρώνοντας πως αυτό θα απαιτούσε τη στήριξη των μελών του ΔΣ, τα οποία περιλαμβάνουν τη Μεγάλη Βρετανία, τις ΗΠΑ καθώς και φτωχότερες χώρες, όπως η Ζιμπάμπουε.

Ο Dr Kim συμπλήρωσε ότι η Τράπεζα θα συνεχίσει να εργάζεται μαζί με την Αθήνα σε μια ευρεία ποικιλία προγραμμάτων. Όμως πρέπει να γίνει κατανοητό ότι σε περίπτωση δανείου προς την Ελλάδα, αυτό θα είναι χαμηλότερο από 1 δισ. ευρώ, τόνισε.capital.gr