Χαμηλή «πτήση» για τις πληρότητες των 5άστερων στην Αθήνα το 2016

Της Στεφανίας Σούκη

Αυξήθηκε, αλλά, οριακά, η πληρότητα των 5άστερων ξενοδοχείων στην Αθήνα το 2016, παρά τη συνολική αύξηση των περυσινών αφίξεων στην ελληνική πρωτεύουσα, η οποία παραμένει ανοδική και για τους πρώτους μήνες του 2017.

Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάζει η διοίκηση των νέων ιδιοκτητών του Hilton Αθηνών στην ετήσια έκθεση της εισηγμένης Ιονικής Ξενοδοχειακής, οι πληρότητες στα πεντάστερα σημείωσαν οριακή αύξηση κατά 0,5% σε σχέση με το 2015, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις χαμηλές επιδόσεις του πρώτου εξαμήνου του έτους:

Κατά το πρώτο εξάμηνο σημειώθηκε μείωση των διανυκτερεύσεων στην ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας, με την πληρότητα των ξενοδοχείων να μειώνεται κατά το ίδιο διάστημα μειώθηκε κατά 2% έναντι της αντιστοίχου περιόδου του 2015, ενώ η μείωση στα ξενοδοχεία 5 αστέρων διαμορφώθηκε στο 3% περίπου έναντι του 2015.

Αντίστροφη εικόνα παρατηρήθηκε κατά το Β' εξάμηνο, με αποτέλεσμα σε ετήσια βάση η πληρότητα των ξενοδοχείων να εμφανίσει οριακή αύξηση κατά 1,7% έναντι του 2015, ενώ στα ξενοδοχεία 5 αστέρων για την ίδια περίοδο αυξήθηκε κατά 3,6% έναντι του 2015.

Ανάλογη εικόνα παρατηρήθηκε και στο Hilton Αθηνών, στο πλαίσιο ενός έντονα ανταγωνιστικού περιβάλλοντος. Πιο συγκεκριμένα, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016, η πληρότητα δωματίων κατέγραψε μείωση κατά 6,6%, έναντι μειώσεως 8% των άμεσα ανταγωνιστικών ξενοδοχείων 5 αστέρων, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015. Σ' ετήσια βάση η πληρότητα δωματίων μειώθηκε κατά 2,8%, σε σύγκριση με οριακή αύξηση κατά 0,5% των άμεσα ανταγωνιστικών ξενοδοχείων 5 αστέρων.

Επιπλέον, βελτίωση κατά 4,1% έναντι του 2015 κατέγραψε σ' ετήσια βάση η μέση τιμή δωματίων, ενώ στα αντίστοιχα ξενοδοχεία 5 αστέρων παρατηρήθηκε αύξηση 1%.


H διοίκηση αναφέρεται και στους στόχους του νέου πλειοψηφικού μετόχου «ΗΟΜΕ Ηoldings», με μετόχους τους ομίλους Κωνσταντακόπουλου και την τουρκική Dogus.

Όπως επισημαίνεται, στόχος είναι η περαιτέρω ανάπτυξη και επανατοποθέτηση στην αγορά του ακινήτου της εταιρείας ως ένα εμπορικά αναγνωρίσιμο προορισμό που θα περιλαμβάνει κορυφαίας ποιότητας ξενοδοχειακές υπηρεσίες, πολυτελείς κατοικίες εξυπηρετούμενες από το ξενοδοχείο, εμβληματικούς γαστρονομικούς προορισμούς και αναβαθμισμένους εμπορικούς χώρους.

Ειδικότερα, «προβλέπεται η ανάπλαση του ακινήτου με την ποιοτική αναβάθμιση του ξενοδοχείου και τη μερική αλλαγή της χρήσης σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, και ειδικότερα (α) τη μετατροπή μέρους από την υπάρχουσα δομημένη επιφάνεια σε ιδιωτικές κατοικίες (condominia), στο πλαίσιο του νόμου 4276/2014, όπως ισχύει, για τα ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας, (β) τη μετατροπή μέρους των χώρων συμπληρωματικών χρήσεων, όπως κυρίως δημόσιους και συνεδριακούς χώρους, σε εμπορικούς χώρους (λιανικής) και εγκαταστάσεις εστίασης και αναψυχής και (γ) τη μερική ή ολική εκμετάλλευση του υπολοίπου συντελεστή δόμησης για παρόμοιες χρήσεις εφόσον υπάρχει σχετική δυνατότητα. Στον ανώτερο σχεδιασμό, μετά τη λήξη της ισχύουσας σύμβασης διαχείρισης την 31η Μαρτίου 2018, περιλαμβάνεται και η επιλογή διαχειριστή του αναβαθμισμένου ξενοδοχείου και των διαμερισμάτων, μεταξύ εταιρειών οι οποίες διαθέτουν σήματα διεθνούς εμβέλειας, συμπεριλαμβανομένης της Hilton International», όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση του διοικητικού συμβουλίου.

newmoney.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα