Αutohellas: Πώς έγινε ο μεγαλύτερος εθνικός franchisee της Hertz

Της Όλγας Μπαλαφούτη

Είναι ο μεγαλύτερος εθνικός franchisee της Hertz παγκοσμίως. H Autohellas, έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομα και το σήμα της Hertz στην Ελλάδα καθώς και να λαμβάνει πληροφορίες και τεχνογνωσία από την πολυεθνική. Στο εξωτερικό δραστηριοποιείται μέσω θυγατρικών σε Κύπρο, Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Ουκρανία και Κροατία όπου και διατηρεί τα δικαιώματα αντιπροσώπευσης της Hertz σε αυτές τις χώρες.

"Οσες φορές «κατεβήκαμε» με προσφορά για τις χώρες που ήταν διαθέσιμο το franchise και εμείς αξιολογήσαμε ότι είναι επενδυτική ευκαιρία, η Hertz Corporate μας είχε Νο1 επιλογή" δηλώνουν στελέχη της εταιρείας, εξηγώντας ότι η πορεία και η απόδοση του ομίλου τα τελευταία 30 χρόνια είχε σαν αποτέλεσμα η Hertz να ανανεώσει το αποκλειστικό δικαίωμα το 1998 και μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Τα βασικά αντικείμενα της Autohellas είναι το renting (βραχυχρόνια μίσθωση), το Fleet Management (μακροχρόνια μίσθωση – leasing) και οι πωλήσεις αυτοκινήτων μέσω της θυγατρικής Αutotechnica.

Ο τζίρος του ομίλου είναι διεσπαρμένος σε πολλές δραστηριότητες, μια στρατηγική που δίνει ασφάλεια, εξηγεί η εταιρεία καθώς στόχος είναι η βιώσιμη και υγιής ανάπτυξη. Με τον τρόπο αυτό καταφέρνει να μην είναι εκτιθέμενη αν κάποιο κομμάτι δεν πάει καλά με αποτέλεσμα να μην «κλονίζεται από τυχόν χτυπήματα».


Για το 2016 τα συνολικά έσοδα του renting έφθασαν τα 50,6 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 6,1% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Αντίστοιχα τα έσοδα του leasing έφθασαν τα 65,8 εκατ. σημειώνοντας αύξηση 13,2% αποτελώντας το 57% του κύκλου εργασιών του ομίλου από παροχή υπηρεσιών έναντι 42% του κύκλου εργασιών της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Από το Δεκέμβριο του 2015 με την απορρόφηση της εταιρείας ΤΕΧΝΟΚΑΡ Α.Ε. η εταιρεία έγινε αποκλειστικός εισαγωγέας αυτοκινήτων και ανταλλακτικών SEAT στην Ελλάδα. Πέραν της ΤΕΧΝΟΚΑΡ απορρόφησε και τη ΒΕΛΜΑΡ Α.Ε. και μέσω της θυγατρικής Autotechnica Hellas ATEE ενέταξε στις δραστηριότητες της, την εμπορία καινούργιων και μεταχειρισμένων
αυτοκινήτων για τις μάρκες FORD, OPEL, SEAT, FIAT, ALPHA ROMEO, HONDA, SAAB, MITSUBISHI και VOLVO.

Η Autohellas στο εξωτερικό

Κύπρος, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Ουκρανία και Κροατία. Λειτουργώντας για την Autohellas είτε ως τουριστικές είτε ως business, οι χώρες αυτές συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη της καλύπτοντας ένα ποσοστό της τάξης του 25%.

Αναλυτικά:

Η Autotechnica Ltd αποτελεί τον εθνικό franchisee της Hertz στην Βουλγαρία ενώ παράλληλα είναι ο εισαγωγέας / διανομέας αυτοκινήτων SEAT. Ο κύκλος εργασιών της το 2016 αυξήθηκε στα 14,2 εκατ. από 11,6 εκατ. το 2015, με τα κέρδη μετά από φόρους να φτάνουν στα 1,8 εκατ. ευρώ.

Η Autotechnica (Cyprus) Ltd., ξεκίνησε τη δραστηριότητά της τον Ιούνιο του 2005 και αποτελεί των εθνικό franchisee της Hertz στην Κύπρο. Για το 2016 ο συνολικός κύκλος εργασιών ανήλθε στα 8,6 εκατ. έναντι 7,1 εκατ. το 2015, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους έφθασαν στα 1,4 εκατ.

Η Autotechnica Fleet Services S.R.L. ξεκίνησε τη δραστηριότητά της στη Ρουμανία το 2007. Ο κύκλος εργασιών στο 2016 αυξήθηκε στα 13,4 εκατ., ενώ τα αποτελέσματα παρουσίασαν κέρδη μετά από φόρους € 1,7 εκατ.

Τον Φεβρουάριο του 2010 η Autohellas ATEE απέκτησε το δικαίωμα αντιπροσώπευσης της Hertz στη Σερβία. Για τον σκοπό αυτό προχώρησε στην ίδρυση θυγατρικής στη Σερβία με το όνομα Autotechnica Serbia D.O.O. Η εταιρεία ξεκίνησε εργασίες τον Απρίλιο του 2010 και το 2016 ο κύκλος εργασιών έφθασε τα 7,5 εκατ. από 6,8 εκατ. Το 2015, με 0,8 εκατ. κέρδη μετά φόρων.

Στα τέλη του 2010 η Autohellas ATEE απέκτησε το δικαίωμα αντιπροσώπευσης της Hertz στο Μαυροβούνιο. Η εταιρεία ξεκίνησε εργασίες στα μέσα του 2011 και το 2016 ο κύκλος εργασιών έφθασε τα 1,6 εκατ. με 0,2 εκατ. κέρδη μετά φόρων.

Ο Όμιλος μέσα στο 2015 ξεκίνησε τη δραστηριοποίηση του και στην αγορά της Ουκρανίας. Παρόλη την οικονομική και πολιτική αστάθεια, οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της χώρας προβλέπεται να είναι θετικές. Το 2016 ο κύκλος εργασιών έφθασε τα 0,3 εκατ. ευρώ.

Στην Κροατία η επένδυση που πραγματοποίησε η Autohellas το 2015 είναι ιδιαίτερης σημασίας για τη συνολική ανάπτυξή της, δεδομένου ότι η Κροατία κατέχει σήμερα τη 2η θέση στον τομέα του τουρισμού, στο φάσμα των χωρών, στις οποίες η Autohellas ΑΤΕΕ εκπροσωπεί το brand της Hertz Int, παρουσιάζοντας διαρκώς αυξανόμενους ρυθμούς τουριστικής ανάπτυξης. Το 2016 ο κύκλος εργασιών έφθασε τα 3,8 εκατ. με 0,3 εκατ. κέρδη μετά φόρων.


Ντουμπρόβνικ, Κροατία

Rent a Car

Στο κομμάτι του Rent a Car, κλάδος άρρηκτα συνδεδεμένος με τον τουρισμό , η εκτίμηση της εταιρίας είναι ότι το 2017 θα είναι άλλη μία χρονιά ανάπτυξης, όπως τα τελευταία τρία χρόνια, καθώς η ζήτηση για την Ελλάδα διαμορφώνεται σε υψηλά επίπεδα δείχνοντας να μην επηρεάζεται από το ζήτημα του μεταναστευτικού.
Είναι προφανές ότι η εικόνα σταθερότητας της χώρας αποτελεί προϋπόθεση για τη μετάφραση της σημερινής ζήτησης σε ανάπτυξη της εταιρείας, σχολιάζουν στελέχη.

Οι προοπτικές για το 2017 αναφορικά με την δραστηριότητα των καινούργιων αυτοκινήτων είναι πολύ θετικές δεδομένου ότι στο portfolio των μαρκών που εκπροσωπεί η 100% θυγατρική της εταιρείας, Autotechnica Hellas (ΒΕΛΜΑΡ), προστέθηκαν δύο μάρκες στο premium segment η BMW και η MINI. Ταυτόχρονα αναμένεται αύξηση και στη δραστηριότητα
πώλησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

Να σημειωθεί ότι ο όμιλος για να στηρίξει την οργανική του ανάπτυξη προχώρησε σε επένδυση 139 εκατ. ευρώ για την αγορά 10.350 αυτοκίνητων. Με την επένδυση αυτή πέραν της ανανέωσης του στόλου, επετεύχθη και η επέκτασή του κατά 4.600 αυτοκίνητα, φθάνοντας πλέον τα 35.200 αυτοκίνητα, που αποτελεί και νέο ιστορικό υψηλό για το μέγεθος της εταιρείας.

«Επενδύσαμε σε περισσότερα από 10.000 νέα αυτοκίνητα. Πετύχαμε αναπτυξιακή δυναμική στο τουριστικό μέρος των εργασιών μας (βραχυχρόνιες μισθώσεις), αλλά και στις μακροχρόνιες μισθώσεις, πάρα τη δύσκολη οικονομική συγκυρία στην Ελλάδα. Για πρώτη χρονιά αξιοποιήσαμε μαζί ενοικιάσεις και εμπορία αυτοκινήτου, δημιουργώντας σημαντικές οικονομίες κλίμακας» δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Autohellas κ. Ευτύχιος Βασιλάκης.

Όπως τόνισε ο ίδιος «ξεκινήσαμε ένα μεγάλο πρόγραμμα αναβάθμισης των εγκαταστάσεων και των υποδομών μας, που θα μας επιτρέψει να προσφέρουμε από το 2017 ακόμη καλύτερες υπηρεσίες, βελτιώνοντας παράλληλα την παραγωγικότητά μας. Η επιτυχία του 2016 δίνει πολύ καλύτερη αφετηρία μεγεθών και βάση ανάπτυξης για το 2017».


Τα κεντρικά γραφεία στην Κηφισιά

Τα μεγέθη

Ο όμιλος Autohellas εμφάνισε το 2016 καθαρά κέρδη 22,7 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 22% σε σχέση με πέρυσι. Ο κύκλος εργασιών σε ενοποιημένο επίπεδο για τη χρήση του 2016 ανήλθε στα 264,8 εκατ. ευρώ, έναντι 182,9 εκατ. ευρώ το 2015.

Ο κύκλος εργασιών από μισθώσεις αυτοκινήτων στην Ελλάδα αυξήθηκε το 2016 κατά 9,9%, φθάνοντας τα 116,1 εκατ. ευρώ. Καταγράφει δε αύξηση τόσο στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, που οφείλεται κυρίως στην ενδυνάμωση του τουρισμού, στην αξιοποίηση των brands της Hertz International, Thrifty και Firefly, και στην πληρότητα και ισχύ του δικτύου υποκαταστημάτων της εταιρείας, αλλά και ιδιαίτερα σημαντική αύξηση στις μακροχρόνιες μισθώσεις σε εταιρικούς πελάτες.newmoney.gr