Επιχειρηματική μονάδα για την προώθηση ανεμογεννητριών «στήνει» στην Αθήνα η General Electric

Στη δημιουργία, για πρώτη φορά, μιας αυτόνομης επιχειρηματικής μονάδας που θα δραστηριοποιηθεί στον τομέα των αιολικών έργων στη χώρα μας και στην Κύπρο, προχωρά ο παγκόσμιος κολοσσός της αιολικής τεχνολογίας General Electric.

Η εταιρεία παρά το γεγονός ότι κατέχει ηγετική θέση στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια αγορά αιολικής ενέργειας, δεν είχε μέχρι σήμερα παρουσία στη χώρα μας και δεν είχε εγκαταστήσει «ούτε μία ανεμογεννήτρια» όπως λέγεται χαρακτηριστικά.

Η απόφαση να προωθήσει πλέον οργανωμένα την τεχνολογία και τις ανεμογεννήτριες General Electric στη χώρα μας σχετίζεται με την εκτίμηση που κάνουν τα ηγετικά στελέχη της εταιρείας ότι ο κλάδος των αιολικών, που το 2016 έκανε μια καλή πορεία, θα παρουσιάσει επίσης αξιοσημείωτη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Οι ενδείξεις αυτές ενισχύονται από το μεγάλο αριθμό ώριμων έργων και την κινητικότητα που δείχνουν ήδη οι εταιρείες του χώρου, αλλά και από το γεγονός ότι οι τράπεζες εμφανίζονται περισσότερο πρόθυμες να χρηματοδοτήσουν αιολικά, σε σύγκριση με από οποιονδήποτε άλλο κλάδο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η GE, σε άλλους τομείς, είναι παρούσα στην Ελλάδα από το 1904, προσφέροντας τεχνολογίες υποδομών, υπηρεσίες και λύσεις στους τομείς των Μεταφορών, της Ενέργειας, των Κατασκευών και της Υγείας.

Στην Αθήνα βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία Νοτιοανατολικής Ευρώπης της GE για τον τομέα της Υγείας, ενώ μετά την απόκτηση της Alstom το 2015, το τεχνολογικό εύρος της GE έχει αυξηθεί, ενσωματώνοντας σημαντική τεχνογνωσία και κορυφαίες τεχνολογίες στην παραγωγή ατμοηλεκτρικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας, καθώς επίσης και τις τεχνολογίες Grid and High Voltage της Alstom.

Ηγέτης στην αιολική ενέργεια

Η GE είναι ηγέτης στην παγκόσμια αγορά αιολικής ενέργειας (onshore wind), κατέχοντας πάνω από 50 GW της παγκόσμιας χωρητικότητας και έχοντας εγκαταστήσει πάνω από 30 χιλιάδες ανεμογεννήτριες σε περισσότερες από 35 χώρες.

Είναι, δε, πρωτοπόρος στην τεχνολογία των ψηφιακών αιολικών πάρκων (Digital WindFarm). Την προηγούμενη χρονιά, η GE παρουσίασε τη νέα γενιά ανεμογεννητριών 2 MW, εξοπλισμένη με ψηφιακά εργαλεία ασφάλειας και διάγνωσης βασισμένα στο λογισμικόPredix.

Παρουσίασε επίσης 5 εφαρμογές λογισμικού Digital Wind Farm που συμβάλλουν στην αύξηση της ετήσιας παραγωγής ενέργειας και στη βελτίωση της κερδοφορίας των αιολικών πάρκων. Οι εφαρμογές είναι συμβατές με τις νέες προηγμένες ανεμογεννήτριες της GE, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρώπη, αυξάνουν την παραγωγή και τη διαθεσιμότητα και, συνακόλουθα, την κερδοφορία καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής ενός αιολικού πάρκου.

Όπως εξηγούν στελέχη της εταιρείας που συνομίλησαν με το energypress, η GE διαθέτει ένα ολοκληρωμένο protfolio προϊόντων τεχνολογίας που καλύπτει όλη τη γκάμα ισχύος από 1,7 MW έως 3,8 MW, ανταποκρινόμενο σε ένα ευρύτατο φάσμα αιολικών συνθηκών.

Οι νέες εκσυγχρονισμένες πλατφόρμες των 3 MW, που παρουσιάστηκαν στην WindEnergy Europe 2016 διαθέτουν τεχνικά χαρακτηριστικά ειδικά σχεδιασμένα για τις αιολικές συνθήκες και τους εδαφικούς περιορισμούς της Ευρώπης. Οι μηχανές των 3MW είναι συμβατές με την ψηφιακή τεχνολογία της GE για τα αιολικά πάρκα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η GE στοχεύει στον διπλασιασμό του μεριδίου της στην ευρωπαϊκή αγορά αιολικής ενέργειας μέχρι το 2020, και στο πλαίσιο αυτού του στόχου ελήφθη η απόφαση για τη δημιουργία της επιχειρηματικής μονάδας στην Αθήνα.

Το «Top 5» της παρουσίας της GE στη χώρα μας

1. Η GE κατέχει ηγετική θέση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από γεννήτριες φυσικού αερίου, με πάνω από το 90% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος.

2. Η GE κατέχει επίσης ηγετική θέση στον εγκατεστημένο ιατρικό εξοπλισμό, καθώς και στα εξελιγμένα διαγνωστικά φάρμακα που προμηθεύονται δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, κλινικές και διαγνωστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα.

3. Η GE έχει προμηθεύσει και υποστηρίζει μεγάλο κινητήρων της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού και τoυ Στρατού Ξηράς (jet engines & turbines).

4. Τα Ελληνικά Δεξαμενόπλοια υγροποιημένου φυσικού αερίου που κατέχουν ηγετική θέση στον παγκόσμιο στόλο, εξοπλίζονται από τα ηλεκτρικά συστήματα μετατροπής ισχύος της GE

5. Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, η GEεγκατέστησε ή παρείχε την εφεδρική ενέργεια που ήταν απαραίτητη για την ομαλή διεξαγωγή των Αγώνων

Πάνω από 100 χρόνια στη Ελλάδα

1900 - Η Thomson-Houston (Εταιρεία του Δικτύου GE) και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας δημιουργούν την “Ελληνική Εταιρεία Ηλεκτρισμού”, που παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις

1950 - Οι πρώτοι κινητήρες της GE σε μαχητικά αεροπλάνα της Πολεμικής Αεροπορίας

1990 - Δραστηριοποίηση στον τομέα της Υγείας

2000 - Οι πρώτοι αεριοστρόβιλοι φυσικού αερίου

2004 - Το τηλεοπτικό δίκτυο NBC του ομίλου GE μεταδίδει τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και απασχολεί προσωρινά 1200 άτομα

2010 - Τα κεντρικά γραφεία Νοτιοανατολικής Ευρώπης της GE για τον τομέα της Υγείας εγκαθίστανται στην Αθήνα 

2012 - Ο πρώτος κινητήρας υγροποιημένου φυσικού αερίου σε δεξαμενόπλοιο ελληνικής πλοιοκτησίας

2016 - Το προσωπικό της Alstom ενσωματώνεται σε αυτό της GEenergypress.gr