Στόχος οι υψηλότερου εισοδήματος τουρίστες

Η αναβάθμιση των υπηρεσιών τουρισμού και η προσπάθεια προσέλκυσης περισσότερων και υψηλότερου εισοδήματος τουριστών ήταν δύο από τους βασικούς στόχους που έθεσαν οι διοργανωτές του 2ου συνεδρίου για τον Τουρισμό που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο Ι.Βελλίδης, από τα πέντε διμερή Επιμελητήρια: το Ελληνο-Αμερικανικό, το Ελληνο-Βρετανικό, το Ελληνο-Γαλλικό, το Ελληνο-Γερμανικό και το Ελληνο-Ιταλικό.

"Η προσπάθειά μας εδώ αντανακλά την ανησυχία μας για αυτό που είδαμε πέρσι, να καταγράφεται δηλαδή ρεκόρ αφίξεων και πτώση εσόδων", είπε ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος. "Θέλουμε να ενισχύσουμε την προσπάθεια της ελληνικής πολιτείας, προκειμένου να έρθουν στη χώρα μας περισσότεροι και υψηλότερου εισοδήματος τουρίστες. Για αυτό δώσαμε στο συνέδριο τον τίτλο 'Τουρισμός Προστιθέμενης Αξίας'. Ωστόσο, το μοντέλο της μείωσης τιμών έχει κάποια όρια", υπογράμμισε ο κ.Αναστασόπουλος.

"Μερικά από αυτά που χρειάζονται να γίνουν είναι η ανάπτυξη της κρουαζιέρας, να συνδέσουμε τον τουρισμό με τον πολιτισμό, με την υγεία και με όλα τα υπόλοιπα που θα επεκτείνουν την τουριστική σεζόν. Δεν αρκεί μόνο το παλιό καλό μοντέλο 'ήλιος-θάλασσα'. Αυτό εξαντλήθηκε. Τώρα πρέπει να αναζητήσουμε κι άλλες μορφές τουρισμού, όπως ο συνεδριακός για παράδειγμα, για να συμβάλουν και αυτές θετικά στα έσοδα", πρόσθεσε.

"Στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας έχουμε ήδη αποτελέσματα"

"Στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο και τα αποτελέσματα είναι ήδη εμφανή", είπε ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας.

"Χρησιμοποιούμε νέες τεχνολογίες, το διαδίκτυο και αναδεικνύουμε την περιοχή μας σε αγορές στόχους όπως του Ισραήλ, της Τουρκίας, της Ρωσίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (Ντουμπάι). Συγχρόνως, επιδιώκουμε να αναβαθμίσουμε τις υποδομές μας μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων και προγραμμάτων ΕΣΠΑ", σημείωσε ο κ.Τζιτζικώστας.

Άλλωστε υπενθύμισε ότι η Κεντρική Μακεδονία είναι η πρώτη Περιφέρεια της Ελλάδας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά σε αφίξεις τουριστών κατά τους τρεις καλοκαιρινούς. Ενώ τόνισε ότι έχει καταγραφεί η αύξηση του τουριστικού ρεύματος τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο του 2016, κατά 30% (συγκριτικά με το 2015).

Αναφέρθηκε επίσης στην αύξηση της τάξεως 33% που παρατηρήθηκε στη διακίνηση επιβατών τη διετία 2015-2016 στο αεροδρόμιο "Μακεδονία", ενώ την ίδια ώρα οι οδικές αφίξεις ξεπέρασαν τα 5 εκατομμύρια τους καλοκαιρινούς μήνες. Υπενθύμισε ακόμη, ότι την τελευταία 5ετία οι διανυκτερεύσεις ξένων αυξήθηκαν κατά 65% και οι επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους αυξήθηκαν κατά 300%.

Ο ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία ότι την 5ετια που ακολουθεί, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα σημειωθεί αύξηση στις αφίξεις πάνω από 21% και στα έσοδα κατά 15%, ενώ παράλληλα οι οδικές αφίξεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται.


ΑΠΕ-ΜΠΕ