ΠΕΦ: Καθοριστικός ο ρόλος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην απασχόληση

Τον καθοριστικό ρόλο της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην απασχόληση επισημαίνει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) σε υπόμνημά της προς αρμόδιους υπουργούς και στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται στο υπόμνημα:

• Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες απασχολούν περισσότερους από 13.000 εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης, μέγεθος που αντιστοιχεί στο 60% της συνολικής απασχόλησης του κλάδου και στο 2,6% του προσωπικού της μεταποίησης της χώρας. Στο δυναμικό αυτό περιλαμβάνονται 800 επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης, σε διοικητικές θέσεις και τμήματα R&D.

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία επηρεάζει πάνω από 50.000 θέσεις εργασίας, εάν υπολογιστούν η έμμεση και η προκαλούμενη επίδραση της απασχόλησης στο κλάδο της παραγωγής φαρμάκων.• Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία εμφανίζει την υψηλότερη αναλογία ανθρώπινου δυναμικού που απασχολείται σε δραστηριότητες Έρευνας και Ανάπτυξης στο σύνολο της απασχόλησης, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους τομείς Μεταποίησης.

Σημειώνεται ότι οι σύγχρονες ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες ειδικεύονται στην ανάπτυξη και παραγωγή επώνυμων γενοσήμων και πρωτοτύπων φαρμάκων καθώς και στην παραγωγή για λογαριασμό τρίτων. Το 25% του όγκου των φαρμάκων πολυεθνικών εταιριών που διακινείται στην ελληνική αγορά, παράγεται από ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες.

• Η παραγωγή γίνεται σε 27 υπερσύγχρονα εργοστάσια με τεχνολογία αιχμής και εξελιγμένα συστήματα ποιοτικού ελέγχου με απόλυτη εφαρμογή των Ορθών Πρακτικών Παραγωγής (GMPs).enikonomia.gr