Η επανάσταση της μπαταρίας

O τζίρος που καταγράφηκε σε όλο τον κόσμο από την πώληση μπαταριών λιθίου ιόντων το 2013, ήταν 18 δισ. δολάρια, ενώ σύμφωνα με τεχνοκράτες μέχρι το 2020 θα φθάσει τα 30 δισ. ευρώ.

Οι μπαταρίες ανήκουν στην καθημερινότητα. Από τα κινητά τηλέφωνα μέχρι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Η αγορά για τις μπαταρίες λιθίου ιόντων έχει τεράστιες δυνατότητες και βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ανθρώπων που ασχολούνται με τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.

Οι προβλέψεις για τα συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας είναι πολύ καλές, όπως υποστηρίζουν επιστήμονες, καθώς η αγορά για τις μπαταρίες λιθίου ιόντων έχει τεράστιες δυνατότητες και βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ανθρώπων που ασχολούνται με τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, ο τζίρος που καταγράφηκε σε όλο τον κόσμο από την πώληση μπαταριών λιθίου ιόντων το 2013, ήταν 18 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με τεχνοκράτες μέχρι το 2020 θα φθάσουμε τα 30 δισ. ευρώ για τις μπαταρίες αυτής της κατηγορίας.

Οι μπαταρίες λιθίου ιόντων έχουν τριπλασιάσει τη ζωή των κινητών και των φορητών υπολογιστών. Μεγάλα εργοστάσια παραγωγής μπαταριών βρίσκονται κυρίως στην Ιαπωνία, στην Κίνα και στην Κορέα.

Μια ακόμα ώθηση αποκτά η αγορά αυτών των μπαταριών από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Τα τελευταία τρία χρόνια κατασκευάστηκαν περίπου 500.000 ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα. Οι προβλέψεις, μάλιστα, κάνουν λόγο ότι μέχρι το 2030 ένα στα τρία αυτοκίνητα θα είναι ηλεκτροκίνητο. Σίγουρα, το μέλλον της ηλεκτροκίνησης βρίσκεται στην αποθήκευση ενέργειας.

Οι πιο πολλά υποσχόμενες μπαταρίες είναι αυτές ιόντων λιθίου. Αλλά οι Γερμανοί θέλουν να συνεχίσουν να βρίσκονται στην πρωτοπορία και στρέφουν με ενδιαφέρον την προσοχή τους στις ΗΠΑ, όπου η εταιρία Tesla, με κρατική στήριξη 1,5 δισ. δολαρίων ετοιμάζει μια νέα γενιά μπαταριών.



euro2day.gr