Ελληνικός τουρισμός 2016: Ευκαιρίες υπάρχουν, αρκεί να γίνει σωστή διαχείριση...

O αντίκτυπος μιας τρομοκρατικής επίθεσης στον τουρισμό του προορισμού, όπου συνέβη το γεγονός, διαρκεί πολύ μικρότερο χρόνο απ' ότι μια επιδημία, φυσική καταστροφή ή πολιτική αναταραχή.

Στη διαπίστωση αυτή καταλήγει μελέτη του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC), που δημοσιοποιήθηκε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.
Ειδικότερα, η μελέτη αποφαίνεται ότι η τουριστική ανάκαμψη του προορισμού, που υπέστη την τρομοκρατική επίθεση, επανέρχεται πλήρως στα πρότερα της επίθεσης επίπεδα, σε 13 μήνες. Στις περιπτώσεις επιδημίας η ανάκτηση των πρότερων επιπέδων απαιτεί 21 μήνες, η φυσική καταστροφή 24 μήνες (γιατί συνήθως χρειάζεται ανοικοδόμηση των υποδομών), ενώ στους προορισμούς με πολιτικές αναταραχές ο χρόνος αποκατάστασης των τουριστικών ροών διαρκεί 27 μήνες.

Το WTTC υπογραμμίζει ότι η ανάλυση των επιπτώσεων σε επιπεδο χώρας απο προηγούμενες μεγάλης κλίμακας τρομοκρατικές επιθέσεις σε μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες "είχαν αναμφισβήτητα περιορισμένο αντίκτυπο" στο συνολικό τουρισμό στη χώρα.

Η ομάδα των μελετητών εξέτασε τις βομβιστικές επιθέσεις σε τρένα στη Μαδρίτη το 2004 και διαπίστωσε ότι οι τουριστικές αφίξεις στην Ισπανία επέστρεψαν στα προηγούμενα των επιθέσεων επίπεδα μέσα λίγες εβδομάδες. Οι βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο το 2005, εξάλλου, δεν είχαν καμιά επίπτωση στις αφίξεις τουριστών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Γι αυτό το λόγο, το WTTC αναμένει γρήγορη επιστροφή στα φυσιολογικά επίπεδα και του τουρισμού στο Παρίσι.

Σε γενικές γραμμές, οι προορισμοί της Δύσης ξεπερνούν σχετικά γρήγορα τις τουριστικές επιπτώσεις από τρομοκρατικά χτυπήματα ίσως γιατί ο μεγάλος όγκος των ταξιδιωτών είναι εξοικειωμένος με αυτήν την απειλή, που μπορεί να συμβεί οπουδήποτε σε μια "ανοιχτή" πόλη- και, βεβαίως, σε αυτήν που διαμένουν μόνιμα και, ως εκ τούτου, η πιθανότητα είναι περίπου ίδια.

Αντίθετα, οι μουσουλμανικοί προορισμοί, λόγω της απειλής από τους τζιχαντιστές, αντιμετωπίζονται με φόβο από τους περισσότερους διεθνείς τουρίστες, όπως δείχνουν σχετικές έρευνες. Γι αυτό το ζήτημα της ασφάλειας ενός προορισμού θα είναι το κυρίαρχο στις ταξιδιωτικές επιλογές του 2016.

Επί του παρόντος, Ελλάδα, Ισπανία και γενικά η δυτική Μεσόγειος, όπως και διάφοροι μακρυνοί εξωτικοί προορισμοί, δείχνουν να βρίσκονται στις λίστες των προτιμήσεων των τουριστών, εάν, προφανώς, δεν υπάρξουν άλλα συμβάντα που θα αλλάξουν ξανά τις ισορροπίες.

To ενδιαφέρον των Ρώσων

Πολλά, για τον ελληνικό τουρισμό, θα εξαρτηθούν από τη συμπεριφορά όλων των δρώντων και παροικούντων στην τουριστική Ιερουσαλήμ. Για παράδειγμα, όπως πληροφορούμαστε, υπάρχει πρόταση από επίσημους ρωσικούς φορείς να φέρουν Ρώσους τουρίστες, που σκόπευαν να ταξιδέψουν σε Τουρκία και Αίγυπτο, στη χώρα μας κατά την εκτός τουριστικής σεζόν περίοδο. Η είδηση είναι καλή, τα εμπόδια, όμως, πολλά:

Πρώτον: με το νέο βιομετρικό σύστημα έκδοσης βίζας για τους Ρώσους, απαιτούνται εξουσιοδοτημένοι υπάλληλοι στις προξενικές αρχές για να ανταποκριθούν στη ζήτηση. Θα είναι ευχάριστη έκπληξη να μπορέσει να ανταποκριθεί το υπουργείο Εξωτερικών σε αυτές τις απαιτήσεις.

Δεύτερο: Πόσα ξενοδοχεία και σε ποιούς προορισμούς έχουν τη δυνατότητα φιλοξενίας τουριστών τους κρύους μήνες του χρόνου; Επ' αυτού, η Τουρκία έχει διαμορφώσει υποδομές με 5άστερα all inclusive ξενοδοχεία και προσιτές τιμές, κάτι που δεν υπάρχει σε ευρεία κλίμακα στη χώρα μας. Η Αθήνα, που ενδεχομένως, θα μπορούσε δεν είναι διαμορφωμένη για all in τουρισμό. Λογικά, η Κρήτη και τα νησιά του Αιγάιου έχουν προβάδισμα λόγω ήπιου κλίματος να διεκδικήσουν μερίδιο από την εκτός σεζόν κίνηση.

Σε άλλες αγορές, όπως της Γερμανίας, της Αγγλίας και των σκανδιναβικών χωρών, οι περισσότεροι τουρ οπερέιτορ έχουν ήδη ανακοινώσει αυξημένα προγράμματα για ελληνικούς προορισμούς του 2016, με πιο εμφαντική απόφαση της TUI Γερμανίας, που αύξησε κατά 30% το ελληνικό πρόγραμμα της επόμενης χρονιάς. Προς το τέλος Ιανουαρίου θα έχουμε μια πιο καθαρή εικόνα για την πορεία των κρατήσεων, οπότε θα είναι και πιο προσιτή μια πρώτη διάγνωση για την εξέλιξη της χρονιάς.

Είναι σαφές: Στην ευρύτερη περιοχή έχουν διαμορφωθεί συνθήκες, που δημιουργούν ευκαιρίες για τον τουρισμό του 2016. Το αποτέλεσμα, ωστόσο, θα εξαρτηθεί πρωτίστως από το πώς θα κινηθούμε εμείς...

 
 tornosnews.gr