Αλλάζει ριζικά την επόμενη τριετία η αγορά φυσικού αερίου

Tα επενδυτικά τους σχέδια στην αγορά φυσικού αερίου ξαναγράφουν οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι της χώρας, ενώ παράλληλα νέοι παίχτες και από άλλους κλάδους προετοιμάζουν την είσοδό τους στην αγορά, που ανοίγει σταδιακά από το 2016 και μέχρι το 2018. Οι νέες επενδυτικές ευκαιρίες δημιουργούνται τόσο από το σπάσιμο του μονοπωλίου των ΕΠΑ σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία, όσο και από το τέλος του μονοπωλίου της ΔΕΠΑ στην προμήθεια, με την έναρξη της λειτουργίας του αγωγού ΤΑΡ το 2019, αλλά και τις προοπτικές αυτό να συμβεί πολύ νωρίτερα, με βάση τα δρομολογημένα σχέδια για δημιουργία Hub φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη. 

Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Πάνος Σκουρλέτης, επιβεβαίωσε με δηλώσεις του μέσα στην εβδομάδα, το ρεπορτάζ της «Κ» για σχέδιο ελληνοαμερικανικής συνεργασίας, σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη. Πρόκειται για αδειοδοτημένο από το 2011 έργο της εταιρείας Gastrade (όμιλος Κοπελούζου) με αποθηκευτικούς χώρους 170.000 κ.μ. LNG και δυνατότητα παροχής φυσικού αερίου στο ελληνικό σύστημα 17 εκατ. κ.μ. την ημέρα, το οποίο θα αναπτυχθεί με τη συμμετοχή της ΔΕΠΑ και της αμερικανικής εταιρείας Cheniere Energy.

Στόχος είναι η τροφοδοσία με αμερικανικό LNG και των βαλκανικών χωρών μέσω της ελληνοβουλγαρικής διασύνδεσης IGB. Με τη συμμετοχή της στο εν λόγω έργο, η ΔΕΠΑ αποκτά μια νέα πηγή προμήθειας με δυνατότητα περιορισμού των ποσοτήτων που εισάγει σήμερα από τη Ρωσία (65%), μετά το 2021 που λήγει το συμβόλαιό της με την Gazprom, ενώ αξιοποιώντας τον αγωγό IGB θα μπορεί να αναπτύξει εμπορική δραστηριότητα στην αγορά των Βαλκανίων. Στην εγχώρια αγορά, ωστόσο, θα χάσει μερίδια στην προμήθεια που σήμερα κατέχει μονοπωλιακή θέση, αφού τόσο οι ΕΠΑ που σήμερα προμηθεύονται αέριο αποκλειστικά από τη ΔΕΠΑ όσο και μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές και ηλεκτροπαραγωγοί θα μπορούν να προμηθεύονται απευθείας αέριο από διεθνείς προμηθευτές, αξιοποιώντας τις υποδομές του ΔΕΣΦΑ.

Προκειμένου να υποκαταστήσει τις απώλειες στη χονδρική αγορά, η διοίκηση της ΔΕΠΑ καταστρώνει σχέδια για αυτόνομη είσοδο στη λιανική, ξεκινώντας σε πρώτη φάση από την εξυπηρέτηση καταναλωτών σε περιοχές που βρίσκονται εκτός συστήματος μεταφοράς (Πελοπόννησος, Ηπειρος, Κρήτη) και απομακρυσμένα νησιά. Τους σχεδιασμούς τους επανεξετάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, και οι μέτοχοι των ΕΠΑ Αττικής (Shell), Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας (ΕΝΙ), οι οποίες υποχρεώθηκαν με νόμο να ανοίξουν την αγορά από το 2016 για τους μεγάλους καταναλωτές και από το 2018 για τους οικιακούς.

Τα σχέδιά τους όμως ανασυντάσσουν και οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι, σε συνδυασμό με την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην οποία επίσης ανοίγονται νέες επενδυτικές ευκαιρίες. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται oι όμιλοι Μυτιληναίου και Βαρδινογιάννη μέσω της εταιρείας Μ+Μ όπως και της ΤΕΡΝΑ, ενώ επενδυτικά πλάνα για είσοδο στη λιανική αγορά φυσικού αερίου εξετάζουν και μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες αλλά και εταιρείες από τον κλάδο των πετρελαιοειδών, όπως η Ελινόιλ.

 Hotel +

kathimerini.gr