Σενάρια για αύξηση των εισφορών σε εργοδότες και εργαζομένους

Μάχες σε πολλαπλά μέτωπα δίνει η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό, προκειμένου έως τις 24 Νοεμβρίου να έχει καταρτιστεί το τελικό σχέδιο νόμου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Την ερχόμενη Τρίτη, η πρώτη μάχη αναμένεται να δοθεί στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος θα κληθεί να παρουσιάσει τις προτάσεις του στα στελέχη του κόμματος, ενώ δεν αποκλείεται να κατατεθεί και «αντιπρόταση» από ομάδα επιστημόνων. Στις 23 ή 24 Νοεμβρίου θα προγραμματιστεί συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ώστε η τελική πρόταση να παρουσιαστεί, να εγκριθεί και να δημοσιοποιηθεί για να πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή. 

Παράλληλα, η κυβέρνηση δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια να επιμερίσει το κόστος της δημοσιονομικής προσαρμογής για το 2016 μέσω της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών. Σε αυτό το πλαίσιο, επεξεργάζεται σενάρια αύξησης των εισφορών για τους εργοδότες κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα και για τους εργαζομένους κατά 0,5 με 1. Από αυτές, η μία μονάδα (0,5 των εργοδοτών και 0,5 των εργαζομένων) θα καλύψει μέρος του ελλείμματος των επικουρικών συντάξεων. Αναλυτικά, εκτιμάται ότι θα καλυφθεί κάτι παραπάνω από 300 εκατ. ευρώ, όταν το έλλειμμα του ΕΤΕΑ για το 2016 εκτιμάται στα 600 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα θα καλυφθούν μέσω μεγάλων μειώσεων που μεσοσταθμικά και για τις υψηλές επικουρικές συντάξεις μπορεί να ξεπερνούν το 6%. Στις κύριες συντάξεις, το μείγμα επιλογών για την τελική εξοικονόμηση 700 - 900 εκατ. ευρώ αναζητείται μεταξύ αύξησης των εισφορών για τους εργοδότες κατά μία μονάδα, μικρότερη αύξηση των εισφορών για τους εργαζομένους και μικρών μειώσεων στις υψηλές συντάξεις.

Ολα τα παραπάνω εξετάζονται υπό την προϋπόθεση ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα αποδεχθούν την αύξηση του μη μισθολογικού κόστους, κάτι που δεν θεωρείται πολύ πιθανό, αν και σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Εργασίας, δεν έχει απορριφθεί με κατηγορηματικό τρόπο. Στην αντίθετη περίπτωση, οι περικοπές στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, κύριες και επικουρικές, θα είναι μεγάλες, καθώς η επικούρηση θα παραμείνει αυτόνομη, πιθανότατα όμως ως ειδική Διεύθυνση του Ενιαίου Φορέα Καταβολής Συντάξεων.



Ο αλγόριθμος που εξετάζεται θα εφαρμοστεί σε όλους τους ασφαλισμένους και στη συνέχεια θα υπάρξει ειδική μέριμνα σε κάποιες ομάδες, προκειμένου να προστατευθούν από μεγάλες μειώσεις. Αλλωστε, όπως δείχνουν και τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Ηλιος», τα περιθώρια δεν είναι μεγάλα αν οι περικοπές λάμβαναν υπόψη τους μόνο το ύψος της σύνταξης. Αναλυτικά, οι κύριες συντάξεις, προ φόρου και μετά των κρατήσεων υγειονομικής περίθαλψης και μη συμπεριλαμβανομένου του ΕΚΑΣ, κατά μέσο όρο φτάνουν στα 666,01 ευρώ τον μήνα, ενώ οι επικουρικές στα 168,57 ευρώ. Μάλιστα, μέχρι 700 ευρώ εισόδημα από συντάξεις λαμβάνουν 1.182.000 συνταξιούχοι, ήτοι το 44,5% του συνόλου των συνταξιούχων, καθώς τον Ιούνιο οι συνταξιούχοι ανήλθαν σε 2.656.390, στους οποίους μηνιαία δαπανώνται 2,35 δισ. ευρώ. Συνολικά, τον Ιούνιο πληρώθηκαν 4.554.830 συντάξεις, από τις οποίες οι 2.905.941 είναι κύριες και οι 1.648.889 επικουρικές. Οι περισσότερες κύριες συντάξεις γήρατος (776.822 ή 38,09%) κυμαίνονται από 500 έως 1.000 ευρώ τον μήνα.

Την ίδια στιγμή και παρά τις προσπάθειες για το αντίθετο, ο φόβος κάθε φορά χειρότερων περικοπών οδήγησε χιλιάδες ασφαλισμένους λίγο πριν από την υπογραφή του 3ου μνημονίου στη συνταξιοδότηση πολύ πριν από το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των 67 ή έστω των 65 ετών. Είναι οι ίδιοι βέβαια ασφαλισμένοι που, ενώ πρόλαβαν και συνταξιοδοτήθηκαν νωρίτερα, ενδέχεται για αυτό να δουν τη σύνταξή τους να μειώνεται περισσότερο από τις συντάξεις των υπολοίπων, που συνταξιοδοτήθηκαν σε μεγαλύτερη ηλικία.

Ζητούν κατάργηση του αγγελιοσήμου

Την άμεση κατάργηση του αγγελιοσήμου, στο πλαίσιο της δέσμευσης που περιλαμβάνεται στο 3ο μνημόνιο για κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, ζητούν οι εκπρόσωποι των δανειστών, θεωρώντας το εκκρεμότητα που πρέπει να κλείσει μαζί με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Με αφορμή τις εξελίξεις, το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών συνεδριάζει έκτακτα, αύριο, Κυριακή, επισημαίνοντας ότι το αγγελιόσημο (περίπου 100 εκατ. ευρώ τον χρόνο) έχει κριθεί ως οιονεί εργοδοτική εισφορά στα Ταμεία των εργαζομένων στην ενημέρωση. Μάλιστα, η ΠΟΕΣΥ επισημαίνει πως οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν παράσχει διαβεβαιώσεις για εξεύρεση λύσης που θα περιλαμβάνει διατήρηση του πόρου των Ταμείων και υποστηρίζει πως σε αντίθετη περίπτωση ο κλάδος των δημοσιογράφων θα προχωρήσει σε αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις.



kathimerini.gr