Με συνολική μείωση της τάξης των 60-70 εκατ. ευρώ ετησίως στα τιμολόγια υψηλής τάσης αναμένεται να κλείσει το ανοιχτό μέτωπο της ΔΕΗ με τη μεγάλη βιομηχανία. Πρόσθετη μείωση της τάξης των 48 εκατ. ευρώ στο κόστος ρεύματος θα έχει η βιομηχανία από την εφαρμογή του μέτρου της διακοψιμότητας, εξοικονομώντας συνολικά περί τα 110-120 εκατ. ευρώ ετησίως. Το κόστος της διακοψιμότητας θα επιβαρύνει τους παραγωγούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), με τον κλάδο των φωτοβολταϊκών (πλην των οικιακών) να επωμίζεται το μεγαλύτερο βάρος. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΔΕΗ, το κόστος για την επιχείρηση από τα νέα βιομηχανικά τιμολόγια και αντίστοιχα το όφελος για τη βιομηχανία ανέρχεται σε 60-70 εκατ. ευρώ ετησίως.
Οι διαπραγματεύσεις της ΔΕΗ με τις μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις της χώρας βρίσκονται σε εξέλιξη αυτό το διάστημα, με στόχο μέχρι την έκτακτη γενική συνέλευση, που έχει προγραμματιστεί για τις 7 Δεκεμβρίου, να έχουν κλείσει συμφωνίες με το σύνολο αυτής της κατηγορίας πελατών. Βασικό θέμα σύγκλησης της έκτακτης γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ είναι η προβλεπόμενη από το μνημόνιο κατάργηση των εκπτώσεων της τάξης του 20% που δόθηκαν στη βιομηχανία με αντίστοιχη διαδικασία τον Φεβρουάριο του 2014 και ανανεώθηκαν για ένα ακόμη έτος με έκτακτη επίσης γενική συνέλευση τον Δεκέμβριο του ιδίου έτους. Η διοίκηση της ΔΕΗ έχει βάλει στην ατζέντα της γενικής συνέλευσης και την έγκριση των νέων βιομηχανικών τιμολογίων, θέμα που προκάλεσε εύλογες ανησυχίες στην πλευρά της βιομηχανίας για το ενδεχόμενο επανεκκίνησης θέματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού περί κρατικών ενισχύσεων. Προς αποφυγή αυτής της εξέλιξης, η γενική συνέλευση της ΔΕΗ δεν θα εγκρίνει εκπτώσεις αλλά μεθοδολογία εξατομικευμένης τιμολόγησης που θα προβλέπει και εκπτώσεις όγκου.
Οι τελικές συμβάσεις με τη βιομηχανία θα υπογραφούν μετά τη γενική συνέλευση και θα είναι τριετούς διάρκειας. Πρόθεση της ΔΕΗ είναι η μετακύλιση στη βιομηχανία και της μείωσης που θα προκύψει από την επαναφορά των δωρεάν δικαιωμάτων CO2 στην ηλεκτροπαραγωγή, προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η ανταγωνιστικότητά τους. Σχετικό αίτημα προς την Ε.Ε. έχει ήδη υποβληθεί από τη διοίκηση της ΔΕΗ αλλά και από τον πρόεδρο του ΣΕΒ Θεόδωρο Φέσσα, ενώ αναμένεται να τεθεί εκ νέου και από τον υπουργό Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη στη συνάντηση που θα έχει σήμερα στις Βρυξέλλες με τον επίτροπο Ενέργειας Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε.
Λάρκο – Αλουμίνιον
Δύο ξεχωριστές περιπτώσεις αποτελούν για τη ΔΕΗ οι ενεργοβόρες βιομηχανίες Λάρκο και Αλουμίνιον. Η διοίκηση της ΔΕΗ έχει αποστείλει στη διοίκηση της Λάρκο προειδοποίηση για διακοπή της ηλεκτροδότησης σε περίπτωση που δεν προχωρήσει σε ρύθμιση των ανεξόφλητων οφειλών της, ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ. Παράλληλα επιχειρείται φιλικός διακανονισμός των χρεών προκειμένου να αποφευχθεί η Διαιτησία, αλλά και οι διαπραγματεύσεις για μια μακροχρόνια επίλυση του ζητήματος. Σε σχέση με την Αλουμίνιον, πρόθεση της διοίκησης της ΔΕΗ φέρεται να είναι επίσης μια μακροχρόνια επίλυση του θέματος της τιμής του ρεύματος για την ηλεκτροδότησή της, που αποτελεί πάγιο πρόβλημα των δύο εταιρειών. Όπως προσφάτως έχει δηλώσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, οι δύο πλευρές έχουν δεσμευθεί έναντι της Επιτροπής Ανταγωνισμού για ολοκλήρωση των μεταξύ τους διαπραγματεύσεων σε διάστημα τριών μηνών. Εκτίμηση ωστόσο αρμοδίων στελεχών της επιχείρησης είναι ότι το θέμα της τιμολόγησης τόσο της Αλουμίνιον όσο και της Λάρκο δεν είναι μόνο θέμα διμερών διαπραγματεύσεων, αλλά έχει και πολιτικές διαστάσεις.