Εκτός προκαταβολής φόρου οι μισθωτοί με μπλοκάκι

Αποκατάσταση μιας αδικίας σε βάρος χιλιάδων φορολογουμένων και ανακούφιση για άλλους που είδαν τα κέρδη τους να μειώνονται

Άμεσα αναμένεται να υπογραφεί και σταλεί προς δημοσίευση απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου, σύμφωνα με την οποία όσοι έχουν
εισοδήματα από μισθούς ή/και συντάξεις και παράλληλα αμείβονται με μπλοκάκι ή παρουσιάζουν έσοδα ως ελεύθεροι επαγγελματίες θα απαλλάσσονται από την υποχρέωση προκαταβολής φόρου 55%.

Μια δεύτερη ευεργετική διάταξη θα προβλέπει, κατ' εφαρμογήν των αλλαγών που έγιναν στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, ακόμη και την δυνατότητα μειωμένης προκαταβολής φόρου για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις που εξαιτίας της κρίσης υπέστησαν μείωση κερδών μεγαλύτερη του 25% από πέρυσι.

Έως τώρα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες που ταυτόχρονα δήλωναν και κάποιο εισόδημα από μισθούς, συντάξεις ή ενοίκια, πλήρωναν και προκαταβολή φόρου για το σύνολο των εισοδημάτων τους, αδιακρίτως αν αυτά σχετίζονταν ή όχι με το επάγγελμα ή την επιχειρηματική δράση τους. Αυτό πλέον αλλάζει και ο υπόχρεος θα προπληρώνει μόνο για τα έσοδα που αφορούν στο ελεύθερο επάγγελμα ή επιχείρηση.

Εκτός όμως της αποκατάστασης μιας εμφανούς αδικίας, η απόφαση της κ. Σαββαΐδου θα λύσει και το πρόβλημα που δημιουργείται όταν στο φορολογητέο εισόδημα, επί του οποίου θα υπολογιστεί προκαταβαλλόμενος φόρος 55%, προσμετρούνται και έσοδα βάσει τεκμηρίων.


dealnews.gr