Το υπουργείο Οικονομίας διαψεύδει εκ νέου πάγωμα στο ΕΣΠΑ

Οι πληρωμές του ΕΣΠΑ δεν έχουν παγώσει διαβεβαιώνει το υπουργείο Οικονομίας, επανερχόμενο στο δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Βήμα" που προκάλεσε αίσθηση και ανησυχία στην αγορά.

«Οι πληρωμές του ΕΣΠΑ δεν έχουν παγώσει. Αντιθέτως, τον τελευταίο μήνα δόθηκε άμεση προτεραιότητα και έχουν υπογραφεί κατανομές πληρωμών ύψους 275 εκατομμυρίων ευρώ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για ενίσχυση της αγοράς. 
 
Η περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαίτερα επιβαρημένη δημοσιονομικά, καθώς τα προηγούμενα χρόνια εξαντλήθηκε η δημοσιονομική διευκόλυνση – πληρωμές top up 95% της κοινοτικής συνδρομής των ευρωπαϊκών κονδυλίων – που προσφέρανε τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ προς τους τότε δημόσιους προϋπολογισμούς. Κατά συνέπεια δεν υπάρχει κανένα πάγωμα αλλά υλοποιούνται οι χρηματορροές που είχε καθορίσει η προηγούμενη κυβέρνηση», τονίζει και προσθέτει: «Όσον αφορά τις "μακροοικονομικές αιρεσιμότητες" επισημαίνουμε ότι δεν έχει προκύψει κάποιο νεώτερο στοιχείο, μετά την περσινή σχετική μελέτη του ΕΛΙΑΜΕΠ. Παραπέμπουμε, τέλος, στη σημερινή κατηγορηματική διάψευση των σεναρίων περί «παγώματος» των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, από τον επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα, Πάνο Καρβούνη".