Περιφέρεια Θεσσαλίας: πρωτοβουλία για τη δημιουργία πανθεσσαλικού τουριστικού φορέα

Πρωτοβουλία της περιφέρειας Θεσσαλίας για τη δημιουργία πανθεσσαλικού τουριστικού φορέα-Κώστας Αγοραστός: θέλουμε ένα ευέλικτο όργανο που με διαφάνεια θα ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις της εποχής

Με κεντρική στόχευση την ισχυροποίηση του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου με την προσέλκυση εταιρειών χαμηλού κόστους, η περιφέρεια Θεσσαλίας αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα διαχείρισης του τουριστικού προϊόντος στη Θεσσαλία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο περιφερειάρχης κ.Κώστας Αγοραστός είχε συνάντηση εργασίας με τη διοίκηση της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, παρουσία και της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας κ. Δωροθέας Κολυνδρίνη.

Όπως εξήγησε μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Αγοραστός, η προβολή του αεροδρομίου αλλά και του Θεσσαλικού τουριστικού προϊόντος προϋποθέτει τη σύσταση ενός φορέα ο οποίος «θα διαχειρίζεται με κανόνες διαφάνειας και χρηστής διοίκησης, ευκολότερα το τουριστικό μας προϊόν».

Αναλυτικά η δήλωση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας: «ο τουρισμός αποτελεί μία από τις κινητήριες δυνάμεις της ελληνικής οικονομίας. Το θέμα του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου μας απασχολεί έντονα. Βέβαια, είναι υπόθεση της υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, αλλά εμείς δεν επαναπαυόμαστε. Έχουμε κατά καιρούς θέσει τις προτάσεις προκειμένου το αεροδρόμιο να είναι ανταγωνιστικό απέναντι στα άλλα ελληνικά αεροδρόμια. Για να μπορέσουμε παράλληλα να προβάλουμε το αεροδρόμιο και το τουριστικό προϊόν της Θεσσαλίας, προσελκύοντας τις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους (lowcost),χρειαζόμαστε έναν φορέαμη κερδοσκοπικού χαρακτήρα,στον οποίο θα συμμετέχουν τα επιμελητήρια, οι δήμοι, τα ξενοδοχειακά επιμελητήρια της Θεσσαλίας, οι φορείς ενοικιαζόμενων δωματίων, οι άνθρωποι του επισιτισμού, οι πράκτορες, οι μεταφορείς και όλοι όσοι ακόμη εμπλέκονται. Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός ευέλικτου οργάνου που θα διαχειρίζεται με κανόνες διαφάνειας και χρηστής διοίκησης, ευκολότερα το τουριστικό μας προϊόν. Ήταν μία πρόταση που είχαμε κάνει μαζί με τον κ. Λεβέντη και το ΞενοδοχειακόΕπιμελητήριο Μαγνησίας εδώ και δύο χρόνια, όταν βλέπαμεπου μας οδηγούν οι εξελίξεις. Είναι το πρότυπο που ακολουθούν όλες οι υπόλοιπες πόλεις στη χώραμας,για να μπορέσουμε να έχουμε ευέλικτες διαδικασίες.

Εμείς στηρίζουμε τον τουρισμό, πιστεύουμε ότι μπορεί να αποτελέσει ισχυρή πηγή εσόδων στην τοπική οικονομία, δημιουργώντας παράλληλα θέσεις εργασίας, γι’ αυτό καιπρέπεινα δούμε υπό ένα νέο πρίσμα τα καινούρια δεδομένα και απαιτήσεις του τουριστικού προϊόντος».

Από τηνπλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδαςκαι μέλος της διοίκησης της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίαςκ. Βασίλης Λεβέντης τόνισε για το θέμα τα εξής: «πρέπει να προχωρήσουμε σε διορθωτικές δράσεις και συνέργειες, για να βοηθήσουμε τον περιφερειάρχη που αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός Θεσσαλικού και όχι μόνο φορέα. Να αρχίσουμε πρώτα από τη Θεσσαλία και να δούμε ποιοι είναι κοντά στη στήριξη των υπαρχόντων κονδυλίων που διαθέτει η περιφέρεια».

«ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Στη συνάντηση τέθηκε και το θέμα της τουριστικής προβολής στο εξωτερικό, με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας να προαναγγέλλει την κατάρτιση ενός νέου ενιαίου «προτύπου διαδικασιών» που θα ακολουθείται. Συγκεκριμένα ανέφερε: «μιλήσαμε για τον επαναπροσδιορισμό του τρόπου προβολής,γιατί οι καιροί, τα πρότυπα, οι διαδικασίες και οι απαιτήσεις αλλάζουν. Γι’ αυτό θα έχουμε σύντομα μία συνάντηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς τηςπεριφέρειαςκαι τους ανθρώπους που συμμετέχουν σε εκθέσεις του εξωτερικού για να επαναπροσδιορίσουμε και να χαράξουμε έναν οδικό χάρτη, ένα πρότυπο διαδικασιών, το οποίο θα ακολουθούμε».

ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Στην ατζέντα των συζητήσεων προστέθηκε και το κομμάτι των εν εξελίξει έργων που αφορούν τον τουρισμό, με τον περιφερειάρχη να ζητά από την πολιτεία επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης τους. «Εμείς, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αγοραστός,συνεχίζουμε το έργο για να ολοκληρώσουμε τα μίνι πλανητάρια που κάνουμε στα Μετέωρακαιτον Όλυμπο,ενώταυτόχρονα προχωράνε τα υποβρύχια μουσεία και τα καταδυτικά πάρκα σεΑλόννησο, Σκόπελο, Σκιάθο και στην Αμαλιάπολη του δήμου Αλμυρού. Εκεί θέλουμε όμως να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες,ώστε να μπορέσει το ταχύτερο δυνατό να αποδοθεί το συγκεκριμένο έργο προς χρήση, γιατί θα έχειπολλαπλασιαστικόαποτέλεσμα στην τοπική οικονομία και αγορά εργασίας».

Για το ίδιο ζήτημα ο κ.Λεβέντηςδήλωσε:«για άλλη μία φορά η περιφέρεια Θεσσαλίας δείχνει ότι είναι κοντά στους επιχειρηματίες. Το θέμα είναι ότι θα πρέπει οι επιχειρηματίες νααποφασίσουννα είναι κοντά στην περιφέρεια. Το λέω αυτό γιατί όλοι έχουμε τη γνώση, που βρίσκεται η χώραμας αυτή τη στιγμή. Ξέρουμε ποιοι είναι οι διαθέσιμοι πόροι και θα πρέπει κάποιοι πόροι που παρόλο δενείναι της αρμοδιότητας τηςπεριφέρειας, να κατατεθούν για να μπορέσει να λειτουργήσει το όλο σύστημα. Ο περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός για άλλη μία φορά έδειξε ότι υπερβάλειεαυτόγια να μπορέσει να λειτουργήσει αυτό που λέγεται τουρισμός, προώθηση και υποδομές για τον τουρισμό».

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο πρόεδροςτης Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας κ.Γιώργος Ζαφείρης,η αντιπρόεδρος κ. Ελένη Καραΐσκου, ο β’ αντιπρόεδρος κ. Αντώνης Σύμαρης, ο γραμματέας κ. Πάρις Κονιόρδος, ο ταμίας κ. Αθανάσιος Μπαρούτας και η γραμματέας κ. Σίσυ Τοπάλη.

tornosnews.gr