ΒΕΘ: Βραβεία σε τέσσερις επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης

Τέσσερις επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης που διακρίθηκαν το 2014 για την καινοτομική δράση, τη δημιουργικότητα, την εξαγωγική δραστηριότητα αλλά και έχουν να επιδείξουν μια μακρά παράδοση στον επιχειρηματικό στίβο και αντοχή στο χρόνο βράβευσε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο βάζοντας τα θεμέλια για ένα νέο θεσμό «Τα βραβεία Επιχειρηματικότητας ΒΕΘ». Πρόκειται για επιχειρήσεις-μέλη του ΒΕΘ που κατάφεραν να πετύχουν θετικές επιδόσεις, αλλά και στήριξαν την εθνική οικονομία και την απασχόληση.

«Βραβεύουμε την επιχειρηματικότητα που αποτελεί το όχημα για την ανάπτυξη αυτού του τόπου. Την επιχειρηματικότητα που άντεξε στην κρίση, παρουσίασε θετικά αποτελέσματα, επέδειξε αποτελεσματικότητα, διεθνοποίησε τη δραστηριότητα της, επένδυσε στην καινοτομία και τα κατάφερε, παρά την υψηλή, αυξανόμενη και συσσωρευμένη φορολογική επιβάρυνση, τη σημαντική μείωση της κατανάλωσης, την έλλειψη ρευστότητας, την πιστωτική συρρίκνωση. Οι δικές τους ιστορίες – αλλά και οι ιστορίες χιλιάδων άλλων ελληνικών επιχειρήσεων, που καταφέρνουν να επιβιώνουν απέναντι στην κρίση – λειτουργούν όλα αυτά τα χρόνια ως πηγή έμπνευσης και αισιοδοξίας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΒΕΘ Παναγιώτης Παπαδόπουλος στην εκδήλωση για τη βράβευση των επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής.

Ο πρόεδρος του ΒΕΘ επισήμανε την ανάγκη μετατόπισης της οικονομικής πολιτικής, από το δόγμα της σκληρής λιτότητας στην κατεύθυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των αναπτυξιακών παρεμβάσεων και ζήτησε στήριξη των προσπαθειών του ιδιωτικού τομέα και δη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλαγή πλεύσης στο μέτωπο της φορολογίας, διευκόλυνση της πρόσβασης των επιχειρήσεων σε πηγές χρηματοδότησης, με ανταγωνιστικό κόστος.

«Ακόμη και κάτω από τις αντίξοες συνθήκες που βιώνουμε, η Ελλάδα δεν έπαψε να αναδεικνύει επιχειρηματικούς πρωταθλητές. Επιχειρήσεις που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι η επιχειρηματικότητα στη χώρα μας έχει και παρόν και μέλλον», επισήμανε.

Συγκεκριμένα:

-Με βραβείο Καινοτομίας βραβεύτηκε η Computer Systems. Η επιχείρηση ιδρύθηκε το 2008 από τον ηλεκτρονικό μηχανικό Παναγιώτη Καρυδόπουλο ως εργαστήριο επισκευής φορητών υπολογιστών. Μαζί με τους συνεργάτες του υλοποιούν ερευνητικά έργα με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της ΕΕ σε τεχνολογίες αιχμής όπως είναι η ανάκτηση δεδομένων και οι μέθοδοι επισκευής εξαρτημάτων BGA (που χρησιμοποιούνται σε όλες τις συσκευές υψηλής τεχνολογίας και λόγω σχεδιαστικής αστοχίας παρουσιάζουν μεγάλο αριθμό βλαβών).

Η επιχείρηση από την αρχή της λειτουργίας της στόχευσε στην παροχή υπηρεσιών σε πελάτες της διεθνούς αγοράς. Μάλιστα μέσω ιδιαίτερα δημοφιλών διαδικτυακών πλατφορμών ηλεκτρονικού εμπορίου η επιχείρηση έχει πουλήσει προϊόντα και υπηρεσίες σε πελάτες από περισσότερες από 70 χώρες σε όλο τον κόσμο. 
Το βραβείο στον κ.Καρυδόπουλο απένειμε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας,

-Το βραβείο Νέας - Δημιουργικής επιχειρήσεις απονεμήθηκε στην εταιρεία Πήγασος Βιολογικές Υπερτροφές. H μεταποιητική μονάδα επεξεργασίας φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών, παραγωγής αιθέριων ελαίων, εκχυλισμάτων και χειροποίητων φυτικών καλλυντικών, Πήγασος Βιολογικές Υπερτροφές δημιουργήθηκε το 2011 από τον Γιάννη Μωραΐτη. Η επιχείρηση διαθέτει σήμερα στην ελληνική αγορά 53 ενεργούς κωδικούς με την ετικέτα και την επωνυμία της ενώ συνεργάζεται και απορροφά συστηματικά, την φυτική παραγωγή 26 βιολογικών καλλιεργητών της Βόρειας Ελλάδας. Έχει συνάψει συνεργασίες με ισχυρά ονόματα στο χώρο των εταιρειών διακίνησης και εμπορίας βιολογικών αλλά και συμβατικών τροφίμων. Τα προϊόντα της εξάγονται σε ΗΠΑ, Αγγλία, Ολλανδία, Σουηδία, Κύπρο και Αλβανία ενώ σύντομα αναμένεται στην παλέτα των χωρών να προστεθεί και η Κίνα.
www.ergon-consultants.gr
ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ & ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Το βραβείο απένειμε στον κ.Μωραϊτη ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς στη Βόρεια Ελλάδα Βαγγέλης Ιωάννου. 

-Για την εξαγωγική της δραστηριότητα βραβεύτηκε η εταιρεία Σταμάτης Προίκας ΑΕ. Η εταιρεία Σταμάτης Προίκας ΑΕ βρίσκεται στο Σοχό, παράγει παραδοσιακά τυροκομικά προϊόντα υψηλών προδιαγραφών. Είναι η εταιρεία που με το γνωστό της προϊόν Κασέρι Σοχού Προίκα, συνόδευσε τα γεύματα σε τρεις γενιές καταναλωτών που το εμπιστεύονται και το απολαμβάνουν. Παράλληλα, υπήρξε πρωτοπόρα στην δημιουργία τυριών νέας γενιάς με τη διατήρηση των παραδοσιακών χαρακτηριστικών.

Η εταιρεία Σταμάτης Προίκας κατόρθωσε το 2014 να διπλασιάσει τις εξαγωγές της έναντι του 2013 έχοντας πλέον παρουσία σε Γερμανία, Αγγλία, Ολλανδία, Ιταλία αλλά και στις χώρες του Κόλπου. 

Το βραβείο παρέλαβε η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας η Ελένη Προίκα από την αναπληρώτρια γενική γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών Μάγδα Καρακόλη.

-Το βραβείο Επιχείρηση - Παράδοση που αφορά στην επιχείρηση που άντεξε στο χρόνο απονεμήθηκε στην εταιρεία Παπαγεωργίου. Η ιστορία της επιχείρησης παραδοσιακών γλυκών κουταλιού, μαρμελάδων, λουκουμιών και άλλων παραδοσιακών ζαχαρωδών προϊόντων Παπαγεωργίου ξεκινά το 1926 όταν ο τεχνίτης ζαχαρωδών Λάζαρος Παπαγεωργίου ανοίγει το δικό του κατάστημα-εργαστήριο στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, στην οδό Αγίου Μηνά. Σήμερα η εταιρεία έχει περάσει στα χέρια της τρίτης γενιάς, του Λάζαρου και Δημήτρη Παπαγεωργίου. Τα προϊόντα της εταιρείας, που φτιάχνονται με τις αναλλοίωτες στο χρόνο συνταγές, είναι πλέον 17 είδη γλυκών του κουταλιού, 15 είδη μαρμελάδων, ποικιλία λουκουμιών, βανίλιες, μαστίχες και βυσσινάδα. Παράλληλα τα παραδοσιακά προϊόντα της εταιρείας έχουν παρουσία σε αγορές του εξωτερικού με έντονο το ελληνικό στοιχείο όπως είναι η Αμερική, η Γερμανία, το Βέλγιο, Αυστρία, Ιταλία, Βουλγαρία.

Το βραβείο στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης Λάζαρο Παπαγεωργίου έδωσε ο τέως πρύτανης του ΠΑΜΑΚ, πρόεδρος της επιτροπής αξιολόγησης των βραβείων, καθηγητής στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Γιάννης Χατζηδημητρίου.

Ειδικό βραβείο απονεμήθηκε στη ΔΕΘ – Helexpo για τη συμβολή της στην ελληνική οικονομία και στην ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας και τη στήριξη προς τον επιμελητηριακό θεσμό και τις επιχειρήσεις.

Το ειδικό βραβείο παρέλαβε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Κυριάκος Ποζρικίδης.

Τζιτζικώστας: Χρειάζεται νέα συμφωνία με την Ευρώπη

Στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία της περιφέρειας με τα Επιμελητήρια και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, που μέχρι σήμερα έχει αποφέρει συγκεκριμένα μετρήσιμα αποτελέσματα. Όπως τόνισε σε 24 μήνες το ποσοστό απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ από 53% έφθασε σε 92%. Επίσης στο πρόγραμμα ενίσχυσης ΜΜΕ στο πλαίσιο του ΠΕΠ-ΕΣΠΑ σε συνεργασία με το ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ και τα Επιμελητήρια της Κεντρικής Μακεδονίας χρηματοδοτήθηκαν 2.500 ΜΜΕ ενώ επιτεύχθηκε η ένταξη στο πρόγραμμα και άλλων περίπου 1.500 επιχειρήσεων. «Χρειάζεται να προχωρήσουμε σε μία νέα συμφωνία με την Ευρώπη. Η παρουσία των τραπεζών στον ELA αυξάνει τα επιτόκια δανεισμού. Το αυξημένο κόστος του χρήματος, το υψηλό κόστος ενέργειας, η τεράστια γραφειοκρατία δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που μπορεί να αποβεί καταστροφικό για το επιχειρείν», σημείωσε ο κ.Τζιτζικώστας, ενώ πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης της γραφειοκρατίας στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εννέα στις δέκα πράξεις δεν απαιτούν πλέον πολιτική υπογραφή. 

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς στη Βόρεια Ελλάδα Βαγγέλης Ιωάννου αναφέρθηκε στις επιχειρήσεις που κόντρα στην κρίση αναπτύσσονται και επενδύουν και επισήμανε την ανάγκη το νέο μοντέλο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας να προσανατολιστεί στην ποιότητα, προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας. Προέτρεψε τις επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας να αξιοποιήσουν την εγγύτητά τους με τις αγορές του εξωτερικού και να μετατρέψουν σε πλεονέκτημα το μειονέκτημα της απόστασης από την Αθήνα. Επισήμανε, δε, ότι το τραπεζικό σύστημα στο νέο οικονομικό τοπίο στηρίζει την υγιή, καινοτόμα και εξωστρεφή δραστηριότητα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας της Τράπεζας Πειραιώς υπό την ομπρέλα του οποίου βρίσκονται 100 μεταποιητικές και πολλές βιοτεχνικές επιχειρήσεις. Όπως είπε, οι χρηματοδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις και τους παραγωγούς έχουν ξεπεράσει τα 440 εκατ.ευρώ και η αξία των εξαγωγών των επιχειρήσεων και των συνεταιρισμών που συνεργάζονται στο πρόγραμμα ανέρχεται σε περίπου 1 δισ.ευρώ.

Ο τέως πρύτανης του ΠΑΜΑΚ, πρόεδρος της επιτροπής αξιολόγησης των βραβείων, καθηγητής στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης ΕπιχειρήσεωνΓιάννης Χατζηδημητρίου τόνισε την ανάγκη να συνεχίσει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης ακόμη πιο δυναμικά τη βράβευση των επιχειρήσεων μελών του. Παράλληλα, ενθάρρυνε τις επιχειρήσεις να συμμετέχουν πιο μαζικά σε ανάλογες προσπάθειες καθώς μπορούν να αποκομίσουν μόνο θετικά αποτελέσματα.

voria.gr