Το cloud λύνει τα χέρια μεσαίων επιχειρήσεων

Οι μεσαίες επιχειρήσεις δικαίως εγκωμιάζονται για τον αντίκτυπο που έχουν στην παγκόσμια οικονομία και οι περισσότερες από αυτές στοχεύουν σε συνεχή ανάπτυξή τους.

Μόνον στις ΗΠΑ οι 200.000 μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις της χώρας αναμένεται μέσα στο επόμενο έτος να παρουσιάσουν αύξηση εσόδων κατά 5,8% και αύξηση της απασχόλησης κατά 3,3%. Προκειμένου να τονώσουν αυτήν την ανάπτυξη, οι μεσαίες επιχειρήσεις των ΗΠΑ στρέφονται στην τεχνολογία του υπολογιστικού νέφους (cloud).

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της εταιρείας ερευνών Deloitte, το 37% των μεσαίων επιχειρήσεων σκοπεύουν να θέσουν το υπολογιστικό νέφος πρωταρχικό στόχο των επενδύσεών τους σε τεχνολογία. Το ποσοστό αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση σχεδόν 4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο του περασμένου έτους, ενώ είναι πολύ μεγαλύτερο από οποιονδήποτε άλλο στόχο επένδυσης στην τεχνολογία. Το υψηλό ποσοστό ενδιαφέροντος καταδεικνύει πως οι επιχειρήσεις εκτιμούν ότι η απεριόριστη κλίμακα του υπολογιστικού νέφους θα τους προσφέρει τη δυνατότητα να προωθήσουν τα αναγκαία αναπτυξιακά προγράμματα που μέχρι προσφάτως απαιτούσαν περισσότερους πόρους και μεγάλες αρχικές επενδύσεις.


Σύμφωνα με την Gartner, εταιρεία ερευνών για θέματα τεχνολογίας της πληροφορίας, σε παγκόσμιο επίπεδο οι υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους σημείωσαν αύξηση 18,5% μέσα στο 2013, φθάνοντας τα 131 δισ. δολάρια από τα 112 δισ. δολάρια στα οποία ήταν το 2012. Από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες πλευρές του υπολογιστικού νέφους είναι οι υπηρεσίες υποδομής, όπως αυτές που προσφέρουν οι Google και Amazon, καθώς δίνουν στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να καλύψουν τις ανάγκες τους σε τεχνολογία της πληροφορίας, όπως είναι η δικτύωσή τους, οι παροχείς υπηρεσιών και η αποθήκευση απεριόριστων δεδομένων. Για τις μεσαίες επιχειρήσεις οι υπηρεσίες αυτές τους δίνουν τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στην τεχνολογία ικανή να ανταγωνιστεί τα τμήματα τεχνολογίας της πληροφορίας που έχουν οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες. Καλύπτονται, έτσι, ακόμη και οι βασικές υποδομές των επιχειρήσεων, που άλλοτε απαιτούσαν μια σύνθετη διαδικτυακή πλατφόρμα. Για παράδειγμα, το Google Apps for Work χρησιμοποιείται σήμερα από πέντε εκατομμύρια επιχειρήσεις σε όλον τον κόσμο και καθιστά δυνατή τη συνεργασία κάθε είδους.

Οσο, πάντως, κι αν βλέπουν τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας του υπολογιστικού νέφους, οι εταιρείες πρέπει να προχωρήσουν με μια μετρημένη προσέγγιση. Η μεταφορά υπαλλήλων από την παραδοσιακή τεχνολογία της πληροφορίας στις νέες υπηρεσίες συνοδεύεται και από προκλήσεις. Κάποιοι υπάλληλοι μπορεί να μην αισθάνονται έτοιμοι για την αλλαγή.


kathimerini.gr