Οι BRICS προχωρούν στη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας

Ο προβληματισμός για τη βραδεία πορεία ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας παρακινεί τους ηγέτες των πέντε ισχυρότερων από τις αναδυόμενες οικονομίες (Βραζιλία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική και Ρωσία) να επισπεύσουν την ίδρυση μιας κοινής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Μετά την πρόσφατη σύνοδο του G20 στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας, οι προαναφερθέντες ηγέτες έδωσαν εντολή στους αντίστοιχους υπουργούς Οικονομικών να κινηθούν γρηγορότερα. Τους ζήτησαν να έχουν επιλέξει τον πρόεδρο του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος εγκαίρως και πριν από την επόμενη σύνοδο των BRICS, στη Ρωσία. Τα σχετικά ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση της Βραζιλίας. Αξίζει να επισημανθεί πως από την προηγούμενη φορά, κατά την οποία έγινε συνάντηση των BRICS το 2013 στη Βραζιλία, η οικονομική κατάσταση διεθνώς δεν έχει βελτιωθεί, όπως ανέφερε η πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρουσέφ.

Στη σύνοδο του Ιουλίου του 2013 στη Φορταλέζα της Βραζιλίας, οι BRICS είχαν αποφασίσει να συγκροτήσουν μία τράπεζα με στόχο τη στήριξη της ανάπτυξης στις πέντε χώρες και με αρχικά κεφάλαια 50 δισ. δολαρίων. Βάσει των συμπεφωνημένων, η έδρα της θα ήταν στην Κίνα και η Ινδία θα αναλάμβανε πρώτη την εκ περιτροπής προεδρία. Οι πέντε εταίροι είχαν συγκατατεθεί στο να συγκεντρωθούν από την Αναπτυξιακή Τράπεζα συναλλαγματικά διαθέσιμα 100 δισ. δολαρίων. Ωστόσο, τόσο τα 50 δισ. δολάρια ως αρχικά κεφάλαια όσο και τα 100 δισ. δολάρια ως συναλλαγματικά διαθέσιμα θα πρέπει να τύχουν της έγκρισης από τα αντίστοιχα Κοινοβούλια των πέντε χωρών. 


Αυτονομία

Η θέσπιση μιας Αναπτυξιακής Τράπεζας των BRICS θα λειτουργήσει ως εναλλακτική στο ΔΝΤ και στην Παγκόσμια Τράπεζα, όπου οι εν λόγω χώρες δεν διασφαλίζουν τον σημαίνοντα ρόλο, που υπαγορεύουν οι οικονομίες τους. «Οι ανεπτυγμένες οικονομίες χρειάζεται να επαναφέρουν την εγχώρια ζήτηση στα προ κρίσης επίπεδα, αντί να προσπαθούν να λύσουν τα δικά τους προβλήματα, ενισχύοντας τις εξαγωγές τους», επισήμανε ενδεικτικά η πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρουσέφ. Από πλευράς του, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δήλωσε στη σύνοδο της «Ομάδας των Είκοσι» πως προσβλέπει σε μία επικύρωση της συμφωνίας πριν από την εκπνοή του 2014. Ο δε Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, τόνισε πως «οι αποφάσεις των BRICS για τη συγκρότηση των δικών τους χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων έχουν εφαρμοστεί επιτυχημένα».

Σε ερωτήσεις προς τους ηγέτες Ρωσίας, Ινδίας, Κίνας, Βραζιλίας και Νότιας Αφρικής σχετικά με τις καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις του ΔΝΤ, οι οποίες θα τους παρείχαν πιο ισότιμη εκπροσώπηση, τις χαρακτήρισαν «αδικαιολόγητες». Επιπλέον, απηύθυναν έκκληση στην «Ομάδα των Είκοσι» να εξετάσουν εναλλακτικούς θεσμούς έναντι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Θα πρέπει να αναφερθεί στο σημείο αυτό ότι, σύμφωνα με έρευνα την οποία διεξήγαγε το πρακτορείο Bloomberg, συνολικά το 2013 οι πέντε ισχυρότερες αναδυόμενες οικονομίες είχαν εμφανίσει ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 5,7%. Το 2015 αναμένεται, πάντως, να παρουσιάσουν επιβράδυνση στο 5,3%. Από πλευράς του, το ΔΝΤ τον Οκτώβριο είχε αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις του για το ΑΕΠ των προηγμένων οικονομιών κατά 0,1% στο 2,3% το 2015. «Οι BRICS αποτελούν ανερχόμενη δύναμη και στηρίζουν τη βελτίωση του διεθνούς οικονομικού και πολιτικού περιβάλλοντος, οπότε απαιτούν και μεγαλύτερη εκπροσώπηση», υπογράμμισε, τέλος, ο υφυπουργός Οικονομικών της Κίνας, Ζου Γκουανγκγιάο.
 
 

kathimerini.gr