ΣτΕ: Συνταγματικός ο νόμος για τα αυθαίρετα

Συνταγματικό έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας τον νόμο 4178/13 για τα αυθαίρετα. Ανατρέποντας την 30ετή νομολογία του για το ζήτημα, η ολομέλεια του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου στην προχθεσινή της συνεδρίαση αποφάσισε να απορρίψει τις προσφυγές και να ανοίξει μια
νέα σελίδα στον τρόπο διαχείρισης της παράνομης δόμησης.

Η συνεδρίαση για τα αυθαίρετα πραγματοποιήθηκε προχθές, κεκλεισμένων των θυρών, υπό την προεδρία του κ. Σωτήρη Ρίζου και εισηγητή τον Κωνσταντίνο Κουσούλη. Σύμφωνα με πληροφορίες (καθώς η απόφαση θα χρειαστεί αρκετές ημέρες για να καθαρογραφεί), ο ν. 4178/13 κρίθηκε κατά πλειοψηφία συνταγματικός. Μοναδική εξαίρεση, η διάταξη που προβλέπει τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων σε βάρος των οποίων υπάρχουν αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις και η οποία κρίθηκε αντισυνταγματική. Το ΥΠΕΚΑ, πάντως, πρέπει να ήταν ενήμερο για την πορεία των πραγμάτων, καθώς η τροπολογία που κατέθεσε την προηγούμενη Παρασκευή σταματά την υποβολή δηλώσεων από αυθαίρετα αυτής της κατηγορίας.


Με την απόφαση αυτή, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο «γυρίζει σελίδα» σε ένα από τα πιο εμβληματικά ζητήματα της νομολογίας του, αποδεχόμενο τη νέα «κόκκινη γραμμή» του Ιουλίου του 2011 για πρώτη φορά μετά τον νόμο Τρίτση του 1983. Ως συνέπεια, η νομική ισχύς των πράξεων «τακτοποίησης» παραμένει σταθερή και τα έσοδα (πλέον του 1,2 δισ. ευρώ στο Πράσινο Ταμείο) ασφαλή. Με αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να θεωρείται πιθανή και η παράταση της ισχύος του ν. 4178/13, που λήγει τον Φεβρουάριο του 2015. Πάντως, θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον κατά τη δημοσιοποίηση της απόφασης η επιχειρηματολογία με βάση την οποία διαφοροποιήθηκε ο ν. 4178/13 από τον ν. 4014/11 για τα αυθαίρετα, η οποίος κρίθηκε αντισυνταγματικός μόλις πέρυσι χωρίς να παρουσιάζει ουσιαστικές διαφορές. Πρόκειται βεβαίως για μια σαφή νίκη του υπουργείου Περιβάλλοντος, που υποστήριξε ότι με το νέο πλαίσιο διασφαλίζεται επαρκώς η «κόκκινη γραμμή» ενάντια στην αυθαίρετη δόμηση, ενώ ισορροπεί η περιβαλλοντική και πολεοδομική επιβάρυνση που έχει προκληθεί. Συνολικά περίπου 700.000 αυθαίρετα έχουν δηλωθεί μέσω των ν. 4014/11 και 4178/13.



kathimerini.gr