Περαιτέρω μείωση της τάξεως του 16% αναμένεται να καταγράψουν μεσοπρόθεσμα οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα, σύμφωνα με σχετική πρόβλεψη στην οποία προχώρησε χθες ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch. Εφόσον επιβεβαιωθεί η εν λόγω εκτίμηση, η συνολική κάμψη των τιμών των κατοικιών από το ανώτερο σημείο στο οποίο είχαν βρεθεί το 2008, μέχρι την ολοκλήρωση του καθοδικού τους κύκλου, αναμένεται να αγγίξει το 45% σύμφωνα με τη Fitch.
Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι η Fitch αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή της για τη συνολική μείωση των τιμών, δεδομένου ότι σε προγενέστερη έκθεσή της έκανε λόγο για συνολική πτώση της τάξεως του 42%. Σημειωτέον ότι με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι αξίες των κατοικιών έχουν υποχωρήσει συνολικά 34% κατά μέσο όρο. Επί της ουσίας, η Fitch ευθυγραμμίζεται με πρόσφατη ειδική έκθεση του ΔΝΤ, που τοποθετούσε τη διάρκεια της κρίσης στην ελληνική κτηματαγορά στα 6,5 χρόνια, ενώ προέβλεπε ότι η υποχώρηση των τιμών μπορεί να φθάσει και το 45% από τα επίπεδα του 2009.
Ανάλογες δυσμενείς προβλέψεις πραγματοποίησε πρόσφατα και ο επίτιμος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, κ. Παναγιώτης Γεννηματάς. Μιλώντας σε εκδήλωση του ελληνικού παραρτήματος του RICS, ο κ. Γεννηματάς είχε εκτιμήσει ότι οι τιμές των ακινήτων θα μειωθούν ακόμα και κατά 30% από το σημερινό τους ύψος, καθώς δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκαθάρισης των επισφαλών στεγαστικών δανείων.
Στην ανάλυσή της, η Fitch δικαιολογεί την αρνητική της εκτίμηση για τη μελλοντική πορεία της ελληνικής κτηματαγοράς, αποδίδοντάς την στη συνεχιζόμενη βαθιά ύφεση της ελληνικής οικονομίας, όπως επίσης και στην αβεβαιότητα που προκύπτει από το φορολογικό πλαίσιο στην αγορά ακινήτων. Υπενθυμίζεται ότι κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους, πραγματοποιήθηκαν ελάχιστες αγοραπωλησίες κατοικιών, λόγω της αβεβαιότητας που είχε δημιουργηθεί σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής του φόρου υπεραξίας που επιβαρύνει τον ιδιοκτήτη.
Παρότι όμως το ζήτημα αυτό διευθετήθηκε εν πολλοίς, οι αγοραπωλησίες δεν επανήλθαν σε φυσιολογικό επίπεδο, αν και θα περίμενε κανείς ότι θα προχωρούσαν οι συμφωνίες πώλησης που είχαν συναφθεί κατά το διάστημα του «παγώματος» των πράξεων. Εν τέλει, λίγες από αυτές τις συμφωνίες προχώρησαν, γεγονός που φορείς της αγοράς αποδίδουν στην επαναφορά του πόθεν έσχες στην αγορά ακινήτων και συγκεκριμένα στο γεγονός ότι υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες. Εν ολίγοις, όπως τονίζουν οι κτηματομεσίτες, οι υποψήφιοι αγοραστές, σε πολλές περιπτώσεις, καλούνται να δικαιολογήσουν χρήματα που δεν διαθέτουν, καθώς πολλές συμφωνίες γίνονται σε τιμές αρκετά χαμηλότερες των αντικειμενικών αξιών. Αλλωστε, τα ακίνητα που καταγράφουν σήμερα τη μεγαλύτερη ζήτηση, είναι διαμερίσματα ηλικίας άνω των 10-15 ετών που πωλούνται από ιδιώτες σε τιμές αισθητά πιο κάτω από την αντικειμενική τιμή.
Σε κάθε περίπτωση, οι τιμές συνεχίζουν να υποχωρούν, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, οι τιμές μειώθηκαν κατά 7,5% κατά μέσο όρο, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013. Συνολικά το 2013, η πτώση των τιμών διαμορφώθηκε σε 10,3% έναντι του 2012, όταν η αντίστοιχη κάμψη είχε αγγίξει το 11,7%.
kathimerini.gr