Mε το ένα πόδι εντός και με το άλλο εκτός υπηρεσίας βρίσκονται χιλιάδες υπάλληλοι στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Φοβούμενοι την άρση των όποιων ευνοϊκών διατάξεων που διατηρούνται ακόμη στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, χιλιάδες υπάλληλοι βρίσκονται σε αναμονή και εξαρτούν από το αποτέλεσμα των εκλογών και των νέων πολιτικών συσχετισμών την υποβολή ή όχι των δικαιολογητικών τους για συνταξιοδότηση. Η αναστάτωση είναι εμφανής σχεδόν σε όλες τις υπηρεσίες, στις εφορίες, στους δήμους, στην εκπαίδευση. Το γεγονός είναι ότι οι ασάφειες στο συνταξιοδοτικό διατηρούν την πλήρη ανασφάλεια στο προσωπικό του Δημοσίου.
Σχετική ανάσχεση του κλίματος φυγής που παρατηρείται τον τελευταίο μήνα υπήρξε μετά τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Ο κ. Γ. Βρούτσης κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής στον ΣΚΑΪ διέψευσε τις πληροφορίες περί αύξησης των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης και επιχείρησε να καθησυχάσει όλους όσοι βρίσκονται στο μεταίχμιο της θεμελίωσης των προϋποθέσεων για έξοδο από την εργασία. Καθοριστικό θα είναι το χρονικό διάστημα αμέσως μετά τις εκλογές και μέχρι τα τέλη Ιουνίου καθώς για την οριστικοποίηση από την πρώτη αίτηση παραίτησης μέχρι και την τελική αίτηση μεσολαβεί χρονικό διάστημα 2 εβδομάδων.
Την ίδια περίοδο κι ενώ στο Δημόσιο έχει αυξηθεί ο δείκτης της ανασφάλειας για το προσωπικό που είναι κοντά στη σύνταξη και ιδιαίτερα για τις μητέρες ανηλίκων, στο ΙΚΑ οι αναμονές έκδοσης σύνταξης έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Τα κεντρικά καταστήματα αδυνατούν να εξυπηρετήσουν το πλήθος των ασφαλισμένων που σπεύδουν για διευκρινίσεις, ενώ εάν τεθεί θέμα για την επικουρική σύνταξη, εκεί οι προθεσμίες έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.
Οι αιτήσεις συνταξιοδότησης στον ιδιωτικό τομέα αυξάνονται λόγω του φόβου επέκτασης των ηλικιακών ορίων και μείωσης των συντάξιμων ποσών από την 1.1.2015. Ταυτοχρόνως, έχουν εκμηδενιστεί τα κίνητρα παράτασης στην εργασία, με αποτέλεσμα η αύξηση στη σύνταξη από μια χρονική παράταση να είναι μηδαμινή και σε κάθε περίπτωση πολύ μικρότερης σημασίας από το ρίσκο να μεταβληθούν αιφνιδίως οι όροι συνταξιοδότησης. Ηδη τα στοιχεία του τελευταίου εξαμήνου αποδεικνύουν νέα εκτίναξη του αριθμού των συνταξιούχων στη διάρκειά του, και ως αποτέλεσμα των απολύσεων και των προγραμμάτων (υποχρεωτικής) «εθελουσίας» εξόδου σε πολλές από τις μεγάλες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του ηλεκτρονικού προγράμματος ΗΛΙΟΣ (για τον Μάιο) ο αριθμός των συνταξιούχων που λαμβάνουν συντάξεις (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου) στο ΙΚΑ αυξήθηκε κατά 17% μέσα σε ένα εξάμηνο, ενώ οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 24%. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, οι συντάξεις που δίνει το ΙΚΑ από τον περασμένο Απρίλιο (2014) είναι κατά 206.436 περισσότερες (1.200.994 έναντι 994.558) σε σχέση με τον περασμένο Οκτώβριο (2013). Επίσης, το ίδιο χρονικό διάστημα οι δαπάνες του ΙΚΑ για συντάξεις είναι κατά 209,3 εκατ. ευρώ υψηλότερες και η όποια ποσοστιαία βελτίωση στα έσοδα από εισφορές (5%) δεν επαρκεί για να αντισταθμίσει τις απώλειες.