ΓΝΩΜΕΣ: Αυτόνομα φωτοβολταϊκά: Πώς λειτουργούν και πότε συμφέρουν

της Μαργαρίτας Καψάλη* |
Τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας είναι τα συστήματα που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από τον ήλιο και τη χρησιμοποιούν για ιδιοκατανάλωση. Ένα τέτοιο σύστημα μπορεί να λειτουργήσει συνδυαστικά με μια εναλλακτική πηγή ενέργειας που μπορεί να είναι ανανεώσιμη (ανεμογεννήτρια) ή συμβατική (ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος) και χαρακτηρίζεται υβριδικό σύστημα.

Τα αυτόματα συστήματα χωρίζονται σε 2 είδη:

Α. Στα συστήματα που έχουν τη δυνατότητα αποθήκευσης της περίσσειας ηλεκτρικής ενέργειας μέσω των συσσωρευτών, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιόδους μή ηλιοφάνειας (βραδινές ώρες, συννεφιά).

Β. Στα συστήματα χωρίς αποθήκευση στα οποία η παραγόμενη ενέργεια αποδίδεται απευθείας στην κατανάλωση χωρίς να αποθηκεύεται σε μπαταρίες, με αποτέλεσμα το πλεόνασμα να χάνεται.

Με τα αυτόνομα συστήματα το κτίριο αποκόβεται τελείως από το δίκτυο της ΔΕΗ, που σημαίνει πως ο ιδιώτης απαλλάσσεται από τους λογαριασμούς ρεύματος και τις περαιτέρω χρεώσεις που τους συνοδεύουν. Επίσης, παρέχουν την ιδανική λύση για ηλεκτροδότηση σε κατοικίες που δεν έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν με το δίκτυο.

Ένα ολοκληρωμένο αυτόνομο σύστημα αποτελείται απο:

- Φωτοβολταϊκά πλαίσια

- Ρυθμιστή φόρτισης

- Συσσωρευτές

- Μετατροπέας ρεύματος

- Ειδικές ασφάλειες

- Όργανα μέτρησης χωρητικότητας συσσωρευτών

Ένα από τα πιο κρίσιμα σημεία πριν την υλοποίηση ενός αυτόνομου συστήματος είναι η σωστή μελέτη η οποία διασφαλίζει την ασφάλεια και τη λειτουργικότητα του συστήματος. Συνεπώς, θα πρέπει να οριστούν και να μελετηθούν αναλυτικά κάποιοι παράγοντες ώστε να καθοριστεί η οικονομοτεχνική μελέτη του κάθε συστήματος με την αναλυτική περιγραφή όλου του εξοπλισμού. Οι παράγοντες αυτοί, συνοψίζονται κυρίως στα φορτία κατανάλωσης, τις επιθυμητές μέρες αυτονομίας και τον ταυτοχροχρονισμό των φορτίων.

Τα αυτόνομα συστήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε :

- Εξοχικές κατοικίες

- Περιοχές απομακρυσμένες από το δίκτυο της ΔΕΗ

- Τροχόσπιτα

- Σκάφη αναψυχής

- Κτηνοτροφικές μονάδες

- Ξενοδοχειακές μονάδες

- Κοινοτικές εγκαταστάσεις

- Σταθμούς (μετεωρολογικούς ή τηλεπικοινωνιών)

Η Activus, λειτουργώντας πάντα βάσει των πιστοποιήσεων ISO TUV9001/2008, με τις συνεχείς εκπαιδεύσεις και την τεχνογνωσία των έμπειρων μηχανικών της είναι σε θέση να παρέχει αξιόπιστες μελέτες, ώστε να παραδώσει ασφαλή, αποδοτικά και ποιοτικά αυτόνομα συστήματα παροχής ενέργειας.

* Μαργαρίτα Καψάλη - Ενεργειακός Μηχανολόγος Μηχανικός Τ.Ε.