Βλέποντας τον εαυτό σου ως Startup

Πρόσφατα ανακάλυψα μια παρουσίαση των Reid Hοffman (συνιδρυτής του LinkedIn) και Ben Casnocha (συγγραφέας και επιχειρηματίας) που αφορά σε προτάσεις για να βελτιώσει κανείς την καριέρα του και τον τρόπο που εργάζεται και βλέπει τον εαυτό του.

Οι συμβουλές που παρουσιάζονται είναι χρήσιμες για τον καθένα που θέλει να αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεται για τα εργασιακά ζητήματα, καθώς οι κυριότεροι άξονες που κινείται η παρουσίαση είναι η επικοινωνία και η επαγγελματική δικτύωση, η ευελιξία, οι αξίες, τα ταλέντα και το εργασιακό ρίσκο.

Η παρουσίαση συνολικά απαρτίζεται από επτά κεφάλαια και είναι περίληψη του βιβλίου «The Start-up of You: Adapt to the Future, Invest in Yourself, and Transform Your Career» που αναλύονται όλα τα ζητήματα που αναφέρονται παραπάνω.

Ας δούμε συνοπτικά τι παρουσιάζεται στο κάθε κεφάλαιο:

Στο πρώτο κεφάλαιο, με τίτλο «όλοι οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι επαγγελματίες», φαίνονται οι λόγοι που ο κάθε άνθρωπος θα πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση και ν’ ακονίζει τα επιχειρηματικά του ένστικτα. Με άλλα λόγια, γιατί πρέπει να προσαρμόζεται στις νέες εξωτερικές συνθήκες και καταστάσεις και πως μπορούν να βελτιωθούν τα προσόντα και τα ταλέντα του.

Στη συνέχεια, παρουσιάζεται «ο λόγος που θα πρέπει ο καθένας να αναπτύξει κάποιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα». Για να μπορέσει να διακριθεί κανείς, δεν είναι απαραίτητο να αγγίξει την τελειότητα συγκριτικά μ’ όλους τους συναδέλφους του ή άλλους επαγγελματίες. Αντίθετα, πρέπει να αναπτύξει κάποια δεξιότητα που λείπει απ’ το σύνολο και την αγορά εργασίας που κινείται και να μπορέσει να διαχωριστεί απ’ τους υπόλοιπους.

Το τρίτο κεφάλαιο αναφέρεται «στην διαδικασία της προσαρμοστικότητας» σε μια πραγματικότητα που διαρκώς αλλάζει. Πώς μπορεί ο σύγχρονος εργαζόμενος να καταφέρνει να προσαρμόζεται συνεχώς; Το κλειδί βρίσκεται στη «Δια Βίου μάθηση» και τονΠειραματισμό, στοχεύοντας έτσι στη συνεχή εξέλιξη των δεξιοτήτων.

Συνεχίζοντας, συναντάμε το θέμα της «δικτύωσης». H ανάγκη για δικτύωση και επικοινωνία είναι ζωτικής σημασίας σήμερα, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εξειδίκευση, ικανότητα ή ταλέντο. Παράλληλα, η δικτύωση μέσα απ’ τα social media μπορεί να σου δώσει πρόσβαση σε εκατομμύρια διαφορετικούς κύκλους ανθρώπων στους οποίους μπορείς να μιλήσεις, να συστηθείς και να παρουσιαστείς.

Το πέμπτο κεφάλαιο αναφέρεται στο «ξεμπλοκάρισμα των ευκαιριών», δηλαδή στην καταπολέμηση της στασιμότητας και την αξία της δραστηριοποίησης και κινητικότητας, με στόχο να δημιουργηθούν νέες επαγγελματικές ευκαιρίες.

Το έκτο κεφάλαιο δίνει βάση στο «ρίσκο» που οφείλει να πάρει κάποιος για να μπορέσει να φέρει την αλλαγή που επιθυμεί στη καριέρα του και στη ζωή του γενικά. Το ρίσκο δεν είναι μια αρνητική έννοια. Αντιθέτως, πολλές φορές είναι το απαραίτητο βήμα για να υλοποιήσεις μια ευκαιρία που παρουσιάζεται.

Τέλος, η παρουσίαση κλείνει με το κεφάλαιο «αυτός που ξέρεις, είναι αυτά που ξέρεις», τονίζοντας την αξία της πληροφορίας. Όταν ανήκουμε σ’ έναν κοινωνικό κύκλο που δραστηριοποιείται συνεχώς, έχουμε πρόσβαση σ’ επαγγελματικές συναντήσεις και συνέδρια που μπορούν να μας κοινωνικοποιήσουν και να μας μάθουν κάτι νέο. Έτσι, βάζοντας ο καθένας τη δική του αξία, ωφελεί με τη συμμετοχή του όχι μόνο τον εαυτό του, αλλά προσφέρει και στο σύνολο κάτι διαφορετικό.

orbi.gr