Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Διεθνές Συνέδριο Νανοτεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη

Εκπρόσωποι φορέων και εταιρειών από την Ελλάδα και το εξωτερικό αντάλλαξαν απόψεις γύρω από την εμπορευματοποίηση των νέων τεχνολογιών όπως αυτής των οργανικών ηλεκτρονικών.

Τη συνάντηση άνοιξε ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου NANOTEXNOLOGY 2013 Διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN καθηγητής Σ Λογοθετίδης, εξηγώντας αναλυτικά τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών, το ρόλο που μπορούν να παίξουν οι ερευνητές του Εργαστηρίου , αλλά και τις δύο πιλοτικές μονάδες παραγωγής οργανικών ηλεκτρονικών που θ αναδείξουν την καινοτομία που αναπτύσσεται στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Στην...έκρηξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα την περίοδο 2010-2012 αλλά και στις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών (PV) αναφέρθηκε από την εταιρεία PTOLEMEO SA η Δρ Σοφία Παπαλεξίου. Όπως χαρακτηριστικά εξήγησε το 58% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα αφορά στα φωτοβολταϊκά.

Ο Δρ H Binder που εκπροσωπεί γερμανική εταιρεία φωτοβολταϊκών αναφέρθηκε στο κόστος των νέων τεχνολογιών το οποίο μπορεί να είναι τώρα υψηλό, όμως καθορίζει απόλυτα ασφαλείς και «καθαρές» ενεργειακές λύσεις . «Το θέμα δεν είναι εάν μια τεχνολογία ενέργειας είναι ακριβή αλλά πόσο ασφαλής και καθαρή είναι» τόνισε και συμπλήρωσε ότι το 22% της παραγόμενης ενέργειας της Γερμανίας προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενώ το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί σε 35% μέχρι το 2020.

«Μην αναζητάτε επενδυτές από το εξωτερικό. Αξιοποιήστε τους Έλληνες μέσα και έξω από την Ελλάδα» πρότεινε ο Dr P Giannoulis εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας INTECS που ειδικεύεται σε νέες τεχνολογίες ενέργειας.

Ένα μικρό δείγμα συμβουλών για τη δημιουργία καινοτόμων επιχειρήσεων αλλά και των δυσκολιών που καλούνται αυτές να αντιμετωπίσουν έδωσε στην εισήγησή της η Δρ S Farhangrazi από το πανεπιστήμιο του Ντένβερ που ειδικεύεται στην παροχή συμβουλών για νέες καινοτόμες επιχειρήσεις.

«Έλλειψη γνώσης, ειδικών εργαλείων, ανάλυση της αγοράς, ανεπαρκής κατοχύρωση πατεντών και νομικής υποστήριξης, είναι μερικές μόνο από τις δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν νέες καινοτόμες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο εσείς οι Έλληνες δεν θα πρέπει να ξεχνάτε ότι δραστηριοποιείστε εντός της Ευρώπης και αυτό έχει πολλά οφέλη» είπε.

Στο παράδειγμα του Ισραήλ, τη χώρα με τις περισσότερες καινοτόμες start up επιχειρήσεις στον κόσμο αναφέρθηκε ο καθηγητής από το Εργαστήριο LCPO , CNRS (Πανεπιστήμιο Μπορντώ στη Γαλλία) Γιώργος Χατζηϊωάννου .

Στη συζήτηση που ακολούθησε τέθηκαν από την πλευρά των παραγωγικών φορέων τόσο ο Εμ Βλαχογιάννης Α Αντιπρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης όσο και ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδας Σπ Ιγνατιάδης, εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών και ζήτησαν αναλυτική ενημέρωση από το Διευθυντή του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ καθηγητή Σ Λογοθετίδη.

«Χρειαζόμαστε περισσότερη καθοδήγηση ώστε να γίνουν ξεκάθαρες οι δυνατότητες που υπάρχουν για τις ελληνικές επιχειρήσεις» τόνισε ο κ Β Θωμαϊδης διευθύνων σύμβουλος της Compucon.

Η Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Τζελίνα Μακραντωνάκη υπεύθυνη για θέματα καινοτομίας επανέλαβε τη στήριξη της περιφέρειας στις δράσεις του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ και εξήγησε αναλυτικά τις ενέργειες της περιφέρειας ώστε να αναδειχθεί η Κεντρική Μακεδονία σε πεδίο καινοτόμων δράσεων.




epixeiro.gr