Τι ετοιμάζουν οι έξι εισηγμένες Σιδήρου-Χάλυβα

Θα αποδειχτεί τελικά το 2013 ως η χρονιά σταθεροποίησης της ζήτησης στην αγορά της εμπορίας σιδήρου-χάλυβα; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα που απασχολεί τους παράγοντες του κλάδου, οι οποίες έχουν δει την αγορά που δραστηριοποιούνται να χάνει γύρω στο 70% της αξίας της από το 2008 μέχρι σήμερα.

Χαρακτηριστική άλλωστε είναι η θέση του κ. Παναγιώτη Μπήτρου, προέδρου της ομώνυμης εισηγμένης εταιρείας: «Όταν από το 2008 η ζήτηση έχει καταγράψει πτώση της τάξεως του 70%-75%,πώς μπορούν να αντιδράσουν οι επιχειρήσεις του κλάδου; Οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις στην πλειονότητα των κλάδων δεν αντέχουν μια νέα σημαντική επιδείνωση στο μέτωπο της οικονομίας».

Από τις τέσσερις εισηγμένες εταιρείες του κλάδου, στην πλέον συγκρατημένη ίσως εκτίμηση προχώρησε ο CEO της ΕΛΑΣΤΡΟΝ κ. Αθανάσιος Καλπίνης: ««Δεν μπορώ να γνωρίζω αν και πότε θα ξεκινήσουν τα μεγάλα έργα, ή αν και πότε θα εξοφληθούν οι εργολάβοι από το ελληνικό δημόσιο.

Βλέπω ωστόσο ότι η μέχρι τώρα κατάσταση στην αγορά παραμένει δύσκολη καιδεν αναμένω βελτίωση το 2013», συμπληρώνοντας πως η δική του εταιρεία έχει καταφέρει να μειώσει δραστικά το κόστος της, να περιορίσει κατά πολύ τη μέση περίοδο πίστωσης προς τους πελάτες της και να βελτιώσει τη διαχείριση των αποθεμάτων της, με αποτέλεσμα να διαθέτει πολύ καλύτερη ρευστότητα σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό και να έχει περιορίσει τον κίνδυνο λόγω και της ασφάλισης των πιστώσεων. «Πάμε πολύ συντηρητικά, χωρίς ρίσκο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Έναν τόνο πιο αισιόδοξη είναι η θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΣΙΔΜΑ κ. Δανιήλ Μπεναρδούτ: «Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια φάση προσαρμογής και παρατηρείται κάποια βελτίωση σε επίπεδο δεικτών. Υπάρχει μια περιορισμένη ελπίδα αναθέρμανσης της αγοράς από το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα προκύψουν ζητήματα πολιτικής σταθερότητας. Είναι πολύ ενωρίς για προσδοκίες ευρύτερης ανάκαμψης», συμπληρώνοντας για την εταιρεία του πως «το 2012 η εγχώρια αγορά υποχώρησε περίπου κατά 25% και ο κύκλος εργασιών της ΣΙΔΜΑ μόνο κατά 4%. Αυτό σημαίνει πως διευρύναμε το μερίδιο αγοράς μας. Όσο για το πρώτο φετινό τρίμηνο, είναι το καλύτερο από πλευράς λειτουργικής κερδοφορίας από την έναρξη της κρίσης».

Τη συγκρατημένη αισιοδοξία της εκφράζει και η κα Ελένη Κορδέλλου, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Αφοί Κορδέλλου, καθώς η εταιρεία της βελτίωσε τον κύκλο εργασιών κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο, γύρισε σε θετικό EBITDA και ανάλογη τάση αναμένει και κατά το δεύτερο μισό του έτους, με την εισηγμένη να μπαίνει σε νέες κατηγορίες προϊόντων.

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, η ταχύτερη δρομολόγηση του ΕΣΠΑ έχει προκαλέσει κάποιες παραγγελίες κατά τους τελευταίους μήνες, τάση η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και στο μέλλον, υπό την προϋπόθεση φυσικά της εμπέδωσης κλίματος πολιτικής σταθερότητας. Υπό την ίδια προϋπόθεση, εκτιμάται πως ζήτηση θα προέλθει κυρίως από το 2014 και μετά, από την επιδιωκόμενη επανεκκίνηση των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων.

«Δεν παύουμε να ελπίζουμε ότι θα επιταχυνθεί η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, ότι θα ενισχυθεί η ροή των χρηματοδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ότι θα αυξηθούν οι άμεσες ξένες επενδύσεις, ότι θα προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις και η μεταρρύθμιση του κράτους, ότι το τραπεζικό σύστημα θα ξαναρχίσει να διαδραματίζει σε κάποιο βαθμό το ρόλο του. Και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον σχετικής σταθερότητας. Γιατί χωρίς τα παραπάνω, κάθε δική μας προσπάθεια θα αποδεικνύεται ατελέσφορη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιώτης Μπήτρος.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι περισσότερες εταιρείες του κλάδου κινούνται προς την κατεύθυνση της διεύρυνσης των δραστηριοτήτων τους και των αγορών τους. Έτσι, στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει στραφεί κυρίωςη Μπήτρος και δευτερευόντως η ΕΛΑΣΤΡΟΝ και η ΣΙΔΜΑ. Οι δύο τελευταίες βέβαια, έχουν αυξημένη παρουσία στις αγορές των Βαλκανίων.

Επιπρόσθετα, η ΕΛΑΣΤΡΟΝ ανακοίνωσε την πρόθεσή της να εισέλθει στο χώρο της αγροτικής παραγωγής και συγκεκριμένα στη σταδιακή εκμετάλλευση 225 στρεμμάτων στην Ξάνθη για την παραγωγή ντομάτας.

Επίσης, ο διευθυντής στρατηγικής ανάπτυξης της Μπήτρος κ. Σταύρος Γατόπουλος αναφέρεται και σε άλλες κινήσεις που σχεδιάζονται από το management του ομίλου: «δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της εξωστρέφειάς και της διαφοροποίησης των δραστηριοτήτων μας», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο εισόδου σε νέες αγορές και σε νέους κλάδους».

Όσο για την Αφοί Κορδέλλου, η εισηγμένη βρίσκεται σε συζητήσεις με άλλες εταιρείες προκειμένου να προσφέρει πλήρη γκάμα προϊόντων και να μπορεί να εξυπηρετεί την αγορά των μικρομεσαίων εμπόρων.

Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθούν και οι «αιματηρές» προσπάθειες μείωσης του κόστους που έγιναν τα τελευταία χρόνια από όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου. Αποτέλεσμα αυτών ήταν το θετικό EBITDA που σημείωσαν όλες κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο, ανεξάρτητα από την πορεία των πωλήσεών τους (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα).
ΣΙΔΕΝΟΡ-MEVACO

Η ΣΙΔΕΝΟΡ είναι παραγωγική εταιρεία χαλυβουργικών προϊόντων και έχει πληγεί καίρια από την καταβαράθρωση της εγχώριας οικοδομικής δραστηριότητας. Όσο και αν έχει διευρύνει σημαντικά τις πωλήσεις της στο εξωτερικό και όσο και αν έχει στρέψει την παραγωγή της από την οικοδομή στη βιομηχανία, έχει απολέσει το πλέον κερδοφόρο κομμάτι των εργασιών της, καθώς οι εξαγωγές επιβαρύνονται με πολύ υψηλό μεταφορικό κόστος.

Ελπίδα ανάκαμψης μπορεί να υπάρξει από την επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών αξόνων, από μια βελτίωση του φορολογικού καθεστώτος στην αγορά ακινήτων και κυρίως από την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Η Mevaco είναι εταιρεία μεταλλικών κατασκευών και πέρυσι έκανε ιστορικό ρεκόρ πωλήσεων επεκτεινόμενη σε νέες εφαρμογές και αναπτύσσοντας σε μεγάλο βαθμό το ύψος των εξαγωγών της.

Κλάδος σιδήρου-χάλυβα: Αποτελέσματα εισημένων  α' τριμήνου 2013


Κύκλος εργασιών
        E B I T D A
Κέρδη προ φόρων
Εταιρεία
2013
2012
2013
2012
2013
2012
Αφοί Κορδέλλου
6.986
6.624
19
-152
-373
-716
ΕΛΑΣΤΡΟΝ
12.234
12.529
384
-546
-648
-1.551
Μπήτρος
18.069
19.510
385
-914
-2.151
-3.577
ΣΙΔΜΑ
23.180
22.850
378
-1.097
-1.960
-3.841
MEVACO
6.909
5.363
662
416
267
42
ΣΙΔΕΝΟΡ
184.276
272.365
-2.885
5.439
-21.445
-21.673
Τα ποσά σε χιλιάδες ευρώ