ΓΝΩΜΕΣ: Πόλεμος για τις ανεμογεννήτριες

της Χριστίνας Πουλίδου |
Στην Κοπεγχάγη κάπου 90 ανεμογεννήτριες τοποθετημένες στην ακτογραμμή καλύπτουν τις ανάγκες 200.000 νοικοκυριών σε ρεύμα. Το θαλάσσιο αιολικό πάρκο της πόλης είναι συνεταιριστικό και οι κάτοικοι είναι τόσο περήφανοι για το δημιούργημά τους, που το έχουν εντάξει στα αξιοθέατα της Κοπεγχάγης.

Στην Ελλάδα αντίθετα, υπάρχει μια μεγάλη καχυποψία και γκρίνια για την αιολική ενέργεια. Ενώ οι ανεμόμυλοι είναι το σήμα κατατεθέν των κυκλαδίτικων νησιών, οι ανεμογεννήτριες πολεμήθηκαν και συνεχίζουν να προκαλούν αντιπαλότητες, ανάμεσα σε κατοίκους, δήμους και κοινότητες.

Στο «Spiegel» ωστόσο διαπίστωσα, ότι ανάλογες αντιπαλότητες προκαλούν οι ανεμογεννήτριες και στη Γερμανία. Διαβάστε την ιστορία, αλλά θέλω να είστε υποψιασμένοι αναγνώστες – θα καταλάβετε στο τέλος γιατί.
Κατά το δημοσίευμα, η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει να εγκαταστήσει κάπου 60.000 νέες ανεμογεννήτριες σε δάση, λόφους, βουνά ακόμη και σε προστατευμένες περιοχές, σε συνδυασμό με ένα δίκτυο διανομής ρεύματος μήκους 7.000 χλμ. Όμως, υποστηρίζεται πως κάτοικοι και κοινωνικοί φορείς βρίσκονται σε αναστάτωση προκειμένου να ακυρώσουν το σχέδιο, που έρχεται να αναπληρώσει το κενό που αφήνει πίσω της η διακοπή της πυρηνικής ενέργειας.

Ως αιτίες της αντιπαλότητας οι εχθροί των ανεμογεννητριών επικαλούνται την παραβίαση της «ομορφιάς και της ηρεμίας του φυσικού τοπίου» - «δημιουργούνται δάση από κεραίες» λένε και «εκτεταμένες καταστροφές των κορυφογραμμών μας». Κυρίως όμως, υποστηρίζουν ότι προκαλούν ανυπόφορο θόρυβο (από την κίνησή τους) τα πτερύγια της ανεμογεννήτριας. Στην Αγγλία λένε, οι ανεμογεννήτριες τοποθετούνται στα 3 χλμ. από τις κατοικίες, ενώ στη Σαξονία βρίσκονται στα 300 μ. Στην κορυφή της κατασκευής τους – κάπου στα 150 μ. – σημειώνεται πως έχουν φωτάκια για να γίνονται ορατές απ΄ αεροπλάνα, ενώ προκαλούν σημαντική ηχορύπανση. Ειδικότερα υποστηρίζουν ότι προκαλούν ένα θόρυβο της τάξης των 42.8 ντεσιμπέλ, που όμως – αντικρούουν άλλοι – είναι ο θόρυβος ενός πλυντηρίου, ενώ αμφισβητείται αν το αποτέλεσμα της μέτρησης έγινε στο έδαφος ή στα 150 μ. ύψος….

Οι περιβαλλοντολόγοι λένε ακόμη ότι οι λεπίδες των πτερυγίων σκοτώνουν κάθε είδους έντομο, καθώς επίσης χελιδόνια και πελαργούς που πετούν απρόσεχτα. Για να δείξουν δε την ισχύ της εγκατάστασης λένε, πως μια Enercon Ε-126 θα μπορούσε να καλύψει την έκταση 7 γηπέδων ποδοσφαίρου… Σαλπίζοντας συνθήματα αντίστασης στην καταστροφή της φύσης, οι γερμανοί πολέμιοι της αιολικής ενέργειας δημιουργούν συνεχώς μικρές τοπικές πρωτοβουλίες αντίδρασης, ενώ κάποιοι προσέφυγαν στο δικαστήριο υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για παραβίαση του γερμανικού συντάγματος…

Αντίπαλοί τους είναι οι οπαδοί των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που υποστηρίζουν ότι οι ανεμογεννήτριες νέας γενιάς προκαλούν θόρυβο ακόμη λιγότερο από αυτόν του πλυντηρίου, «είναι σχεδόν αθόρυβες» λένε, ενώ τοποθετούνται σε περιοχές που έχει μελετηθεί ότι δεν βρίσκεται πάνω στις οδικές διαβάσεις των πουλιών. Αν θέλουμε εξάλλου να σχεδιάσουμε ένα μακροπρόθεσμο μέλλον για τον πλανήτη, αντιτείνουν, θα πρέπει να αναπτύξουμε τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας – καταρχάς να εκμεταλλευτούμε τον αέρα.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι κάπου 700 κινήσεις πρωτοβουλίας πολιτών έχουν δημιουργηθεί στη Γερμανία – αποκαλούνται κώδικα Nimby, από το ακρωνύμιο της φράσης Not in My Back Yard – και όλοι αυτοί που δεν θέλουν τις ανεμογεννήτριες στην «πίσω αυλή τους» κάνουν εκστρατεία κατά της κουλτούρας «των γιγαντιαίων τοτέμ της απεριόριστης ενέργειας»….

Όμως, κι εδώ θέλω να καταλήξω, από άλλους «υποψιασμένους» αναλυτές έχω διαβάσει, πως τα περισσότερα από αυτά τα κινήματα χρηματοδοτούνται από πυρηνικά λόμπι, που προσεγγίζουν αφελείς φυσιολάτρες και τους κινητοποιούν σε αντίσταση κατά της αιολικής ενέργειας. Διότι τελικά, η εξελιγμένη μορφή του ανεμόμυλου (600 είχαν εγκατασταθεί στα κυκλαδονήσια τον 12ο και τον 13ο αιώνα) είναι η πιο φιλική μορφή ενέργειας προς το περιβάλλον.

protagon.gr