Πρωτοβουλία ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας από την ολλανδική πρεσβεία στην Αθήνα

Μια φιλόδοξη προσπάθεια ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, με στόχο την παραμονή όσο το δυνατόν περισσότερων νέων με δεξιότητες στη χώρα μας, ετοιμάζεται να θέσει σε κίνηση η πρεσβεία της Ολλανδίας στην Αθήνα.

Με την καθοριστική συμμετοχή Ελλήνων οι οποίοι φοιτούν και εργάζονται στην Ολλανδία ή έχουν επιστρέψει μετά από σπουδές στα ολλανδικά πανεπιστήμια, η πρεσβεία θα έχει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου διαμορφώσει έναν «Πορτοκαλεώνα» πολύπλευρης ενίσχυσης νέων επιχειρηματιών, στο ισόγειο του κτηρίου όπου στεγάζεται, επί της οδού Βασιλέως Κωνσταντίνου 5-7, στο κέντρο της Αθήνας.

Στον «Πορτοκαλεώνα» (Orange Grove), νέοι έλληνες επιχειρηματίες με σπουδές στην Ολλανδία, καθώς και ολλανδοί επιχειρηματίες οι οποίοι επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα θα έχουν στη διάθεσή τους εργασιακό χώρο, δίκτυο επαφών και πρόσβαση στην τεχνογνωσία για τα πρώτα βήματα της πορείας τους στο χώρο του επιχειρείν στην Ελλάδα.

Στη σύντομη ομιλία του στη χθεσινή εκδήλωση,
ο πρέσβης της Ολλανδίας κ. Jan Versteeg έκανε
λόγο για κοινή ευρωπαϊκή πορεία Ελλάδας - Ολλανδίας,
η οποία απαιτεί κοινές δράσεις για την έξοδο από
την οικονομική κρίση, ενώ υπογράμμισε ιδιαίτερα
την έμφαση του εγχειρήματος στους νέους με
καινοτόμες ιδέες.
Το φάσμα δραστηριοτήτων του Orange Grove θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, επαφές και one-to-one mentoring με υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων, βοήθεια στην επίλυση ζητημάτων γραφειοκρατικών αγκυλώσεων ή νομικής φύσης, αρωγή στην εκπόνηση business plan, workshops, καθώς και προγράμματα επιμόρφωσης μέσω διαλέξεων και σεμιναρίων.

Ιδιαίτερο βάρος, σύμφωνα με τον κ. Θεόδωρο Κλουβό, μέλος της Συντονιστικής Ομάδας Ελλήνων Φοιτητών Ολλανδίας, θα δοθεί στη μεταλαμπάδευση του know-how μεγάλων ολλανδικών επιχειρήσεων οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα προς τους νέους επιχειρηματίες σε μια σειρά τομέων, αλλά και στη σωστή και επωφελή χρήση των social media για την προώθηση νέων επιχειρηματικών ιδεών.

Στη χρηματοδότηση του εγχειρήματος, συμμετέχουν επιχειρηματικοί όμιλοι όπως οι PHILIPS, KLM, UNILEVER, COCOMAT, ATHENIAN BREWRIES, ενώ το πλαισιώνουν τα πανεπιστήμια του Άμστερνταμ και του Ντελφτ.

Στη σύντομη ομιλία του στη χθεσινή εκδήλωση, ο πρέσβης της Ολλανδίας κ. Jan Versteeg έκανε λόγο για κοινή ευρωπαϊκή πορεία Ελλάδας - Ολλανδίας, η οποία απαιτεί κοινές δράσεις για την έξοδο από την οικονομική κρίση. Παράλληλα, υπογράμμισε ιδιαίτερα την έμφαση του εγχειρήματος στους νέους με καινοτόμες ιδέες.

Οι εργασίες διαμόρφωσης του χώρου έχουν ήδη αρχίσει και στόχος, σύμφωνα με τον κ. Versteeg, είναι ο χώρος να είναι έτοιμος μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου.

«Το σημαντικότερο είναι να νικηθεί ένα κλίμα μιζέριας, να υπάρξει εκ νέου αισιοδοξία για δημιουργία και επιτυχία στη χώρα μας με το συνδυασμό του πρακτικού ολλανδικού πνεύματος με την ελληνική ενεργητικότητα και ευρηματικότητα», σημείωσε μιλώντας στο naftemporiki.gr ο κ. Θεόφιλος Παπαστερνός, επόπτης του προγράμματος εκ μέρους της πρεσβείας.

Ο κ. Παπαστερνός στάθηκε επίσης στη σημασία του θεσμικού χαρακτήρα της προσπάθειας, με την άμεση εμπλοκή του ολλανδικού κράτους, γεγονός το οποίο, όπως τόνισε, είναι πιθανό να αποτελέσει έναυσμα για ανάλογες πρωτοβουλίες και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
gpavlo@naftemporiki.gr