Κακή η κατάσταση για μία στις δύο βορειοελλαδικές επιχειρήσεις

Μικρή επιδείνωση καταγράφτηκε τον Ιούνιο για τις Βορειοελλαδικές επιχειρήσεις, όπως προκύπτει από τις επιδόσεις του δείκτη NGBI 500, με δεδομένους και τους τριγμούς, οι οποίοι προέκυψαν στο κυβερνητικό σχήμα με την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ.

Η παραμονή του δείκτη τον Ιούνιο κοντά στα ίδια επίπεδα με τον Μάιο καταδεικνύει πάντως πως είναι διατηρήσιμη η άνοδος του, την οποία κατέγραψε τους τελευταίους 5 μήνες, καθώς από το -36 τον Ιανουάριο, βρέθηκε στο -15 τον Μάιο.

Η είσοδος στο επίκεντρο της φετινής τουριστικής περιόδου και οι προσδοκίες, που αυτή διαμορφώνει, για μία τουλάχιστον σταθεροποίηση της πορείας της οικονομίας από το Σεπτέμβριο και έπειτα, κρατούν σε θετικότερο έδαφος, σε σχέση με το παρελθόν, την αισιοδοξία των επιχειρήσεων, αλλά ωστόσο το κλίμα παραμένει εύθραυστο. Έτσι ο δείκτης προσεγγίζει για τον Ιούνιο του 2013 το -18, έναντι -15 τον Μάιο του 2013, -49 τον Δεκέμβριο του 2012 και -27 τον περσινό Ιούνιο.

Ειδικότερα, τον προηγούμενο μήνα οι επιχειρήσεις έκριναν σε ποσοστό 18% ότι η κατάσταση τους είναι καλή, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 15% τον Μάιο του 2013.

Την ίδια στιγμή στο 32% μειώνεται το ποσοστό των επιχειρήσεων, που δηλώνουν ότι η κατάσταση τους είναι ικανοποιητική, ενώ αυξάνεται στο 50%, έναντι 45% τον Μάιο το ποσοστό όσων λένε ότι είναι κακή.

Για το επόμενο εξάμηνο, διαμορφώνονται στο 29% οι επιχειρήσεις, που εκτιμούν ότι θα είναι χειρότερη η κατάσταση τους, όσο δηλαδή και τον Μάιο. Στασιμότητα προβλέπει το 45% (42% τον Μάιο) και βελτίωση το 26%, έναντι 29% τον προηγούμενο μήνα.

Στο πεδίο της απασχόλησης, η τάση για προσλήψεις, οι οποίες είναι προφανώς εποχιακού χαρακτήρα, φαίνεται ότι έφτασε στο ανώτερο σημείο της τον Μάιο και πλέον υποχωρεί, ενώ διευρύνεται σημαντικά το ποσοστό των επιχειρήσεων, που κρατούν αναλλοίωτο τον αριθμό των απασχολούμενων.

Έτσι η πρόθεση απολύσεων προσεγγίζει το 15%, έναντι 12% τον Μάιο του 2013, ενώ στο 11% (έναντι ποσοστού 21% τον Μάιο) είναι η πιθανότητα για προσλήψεις.

Η “μερίδα του λέοντος” των Βορειοελλαδικών επιχειρήσεων και συγκεκριμένα το 74%, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 67% τον προηγούμενο μήνα, επιλέγει να διατηρήσει αμετάβλητο τον αριθμό του προσωπικού του.

Όσον αφορά στο ερώτημα για τον τζίρο της επιχείρησης, η υποχώρηση του πιθανότατα να συνδέεται με το γεγονός πως οι πωλήσεις το καλοκαίρι υποχωρούν στα αστικά κέντρα και ενισχύονται στις τουριστικές περιοχές, αρχής γενομένης από τον Ιούνιο.

Στο πλαίσιο αυτό, οι απαντήσεις τον φετινό Ιούνιο καταδεικνύουν αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων, που δηλώνουν πως μειώθηκε (41%, έναντι 36% τον Μάιο).

Αύξηση πωλήσεων αποτυπώνεται από το 25% (33% ήταν το αντίστοιχο ποσοστό του Μαΐου του 2013) των επιχειρήσεων, ενώ στασιμότητα αναφέρει το 34%, έναντι 31% τον Μάιο.




voria.gr