Κίνα: Φοροαπαλλαγές και χρηματική στήριξη σε κατασκευαστές φ/β

Να πενταπλασιάσει την εγκατεστημένη ισχύς φ/β ως το 2015, κατά 35 GW, στοχεύει η Κίνα, ενώ παράλληλα προχωρά στην λήψη μέτρων που θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά για τους εγχώριους κατασκευαστές ηλιακών πάνελ.

Απώτερος στόχος είναι η στήριξη της εγχώριας βιομηχανίας φωτοβολταϊκών, η οποία έχει έρθει αντιμέτωπη με την επιβράδυνση των εξαγωγών, τον κορεσμό της αγοράς και την κατακόρυφη μείωση της κερδοφορίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η χώρα σκοπεύει να προσθέσει 10 GW ηλιακής ενέργειας, σε ετήσια βάση, μέσα στα επόμενα 3 χρόνια.

Η κίνηση αυτή θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ραγδαίας πτώσης των εξαγωγών, οι οποίες μειώθηκαν κατά 20% το 2013, σύμφωνα με το Bloomberg.

Μάλιστα, η Κίνα θα παράσχει χρηματική στήριξη σε κερδοφόρους κατασκευαστές φωτοβολταϊκών, ενθαρρύνοντάς τους έτσι σε επενδύσεις στο εξωτερικό. Παράλληλα, θα προσφέρει φοροαπαλλαγές σε εταιρείες φ/β, που προχωρούν σε εξαγορές, συγχωνεύσεις ή αναδιοργάνωση των δραστηριοτήτων τους.

«Ενώ η κινέζικη κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ενισχύσει την εγχώρια αγορά, δεν επαρκούν τα μέτρα που ανακοίνωσε για την εξάλειψη της υπερπροσφοράς», δήλωσε ο αναλυτής Wang Xiaoting στο Bloomberg New Energy Finance. Και συμπλήρωσε, «σύμφωνα με τα ως τώρα στοιχεία που έχουμε, οι τιμές των πάνελ θα παραμείνουν σταθερές το 2013».