ΓΝΩΜΕΣ: Γιατί η βενζίνη στις ΗΠΑ πέφτει την ώρα που το πετρέλαιο ανεβαίνει;

του Matthew Philips |
Η τιμή της βενζίνης κινείται πτωτικά στο μεγαλύτερο τμήμα των ΗΠΑ εδώ και εβδομάδες και τώρα βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφορίας Ενέργειας (ΕΙΑ). Αυτό μπορεί να μοιάζει παράξενο αν σκεφτεί κανείς πως κατευθυνόμασταν προς την αργία της 4ης Ιουλίου που βρίσκει τους εκδρομείς με τα αυτοκίνητά τους στους δρόμους, ωστόσο την τελευταία δεκαετία η πτωτική τάση στο διάσημα προς την 4η Ιουλίου φαίνεται πως είναι πιο συχνό φαινόμενο από την ανοδική.

Την περίοδο των πέντε εβδομάδων μεταξύ της Ημέρας των Πεσόντων και της 4ης Ιουλίου, οι τιμές κινήθηκαν πτωτικά τα 6 από τα τελευταία 11 έτη, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων τεσσάρων διαδοχικών ετών, σε ποσοστό 6% κατά μέσο όρο. Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφηκε πέρυσι, με την τιμή της απλής βενζίνης να υποχωρεί 9,4% μεταξύ της Ημέρας των Πεσόντων και της πρώτης εβδομάδας του Ιουλίου, από τα 3,67 δολάρια ανά γαλόνι στα 3,35 δολάρια. Από την 1η Ιουλίου φέτος, ένα γαλόνι απλής βενζίνης κοστίζει στις ΗΠΑ 3,49 δολάρια κατά μέσο όρο.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο όμως φέτος είναι πως η πτώση της τιμής της βενζίνης συμβαίνει σε μια περίοδο που η εγχώρια τιμή πετρελαίου κινείται ανοδικά. Την Τετάρτη η τιμή του βαρελιού του αργού πετρελαίου West Texas Intermediate ξεπέρασε το επίπεδο των 100 δολαρίων για πρώτη φορά από το Σεπτέμβριο του 2012. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται εν μέρει στο γεγονός ότι το αργό των ΗΠΑ που παράγεται στη μέση της χώρας καταφέρνει επιτέλους να φτάσει στους κόμβους διύλισης των ακτών. Τα αμερικανικά διυλιστήρια επεξεργάζονται τώρα 16 εκατομμύρια βαρέλια αργού την ημέρα, ήτοι τα περισσότερα από τον Ιούλιο του 2010.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η EIA την Τετάρτη, η ζήτηση για βενζίνη την τελευταία εβδομάδα αναρριχήθηκε στα 9,29 εκατ. βαρέλια την ημέρα, στην πρώτη φορά που ξεπερνά τα 9 εκατ. βαρέλια από τον περασμένο Αύγουστο. Ακόμη και με υψηλότερη ζήτηση, οι ΗΠΑ έχουν 24ωρη προσφορά βενζίνης που ξεπερνά ελαφρώς τον μέσο όρο των τελευταίων 15 ετών. Αυτή τη στιγμή τα αποθέματα βενζίνης διαμορφώνονται στα 223 εκατομμύρια βαρέλια. Αυτό, σε συνδυασμό με τις μακροπρόθεσμες δημογραφικές τάσεις υποδηλώνει πως οι Αμερικάνοι θα οδηγούν λιγότερα χιλιόμετρα τα προσεχή έτη, καθώς ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν χαμηλότερες τιμές για το υπόλοιπο του 2013.

«Θα διαφοροποιηθώ και θα πω ότι οι τιμές θα υποχωρήσουν στο δεύτερο μισό του έτους», λέει ο Tom Kloza, ανώτερος αναλυτής ενέργειας της GasBuddy.com. «Οι τιμές θα παρουσιάσουν μικρές διακυμάνσεις αλλά με όλο αυτό το αργό που διυλίζουμε, σε συνδυασμό με τη σταθερή έως συρρικνούμενη ζήτηση, λογικά δεν θα δούμε κάποια συγκλονιστική αύξηση των τιμών βενζίνης στο υπόλοιπο του έτους».

Εκτός, φυσικά, αν χτυπήσει κάποιος μεγάλος τυφώνας.

Bloomberg Businessweek, capital.gr