ΓΝΩΜΕΣ: "Παίρνει μπροστά" η αγροτική οικονομία!

Η ραγδαία βελτίωση των εξαγωγών και ο καταλύτης των κονδυλίων της νέας ΚΑΠ- Μπαράζ προκλήσεων και στοιχημάτων που πρέπει να κερδηθούν τα επόμενα χρόνια- Τι δείχνουν τα νούμερα της Alpha Bank.

Αρκετά δημοσιεύματα του Euro2day.gr έχουν κατά καιρούς αναφερθεί σε εισηγμένες εταιρείες που τα τελευταία χρόνια «ανακάλυψαν το χωράφι» δρομολογώντας τη δραστηριοποίησή τους στον πρωτογενή τομέα: Πλαστικά Θράκης, Έλαστρον (παραγωγή ντομάτας), Ικτίνος Μάρμαρα (λάδι, κρασί), και Λανακάμ (μανιτάρια) είναι μερικές από αυτές.

Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες, υπάρχουν και βασικοί μέτοχοι εισηγμένων εταιρειών που μελετούν την είσοδο στον αγροτικό τομέα, αλλά σε προσωπική βάση χωρίς δηλαδή την εμπλοκή των εισηγμένων εταιρειών.

Πέρα όμως από τη βιτρίνα, μεγαλύτερη σημασία έχει η εξέλιξη κάποιων αριθμών, προκειμένου να διαφανεί η δυναμική εξέλιξης του κλάδου. Στην παρουσίαση μάλιστα αυτών των στοιχείων, ιδιαίτερη είναι η συνεισφορά του πρόσφατου εβδομαδιαίου Οικονομικού Δελτίου της Alpha Bank.

Για παράδειγμα, κατά την περίοδο 2008-2012 οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων παρουσίασαν μέση ετήσια αύξηση 7%, έναντι αντίστοιχης ανόδου 2% του συνόλου των εξαγωγών της χώρας χωρίς καύσιμα.

Επίσης, κατά το πρώτο φετινό τετράμηνο, η αύξηση των εξαγωγών των αγροτικών προϊόντων ήταν για μια ακόμη περίοδο σαφώς μεγαλύτερη από εκείνη του συνόλου των εξαγωγών χωρίς καύσιμα (+5,8% έναντι +0,8%).

Το πόσο μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης υπάρχουν προκύπτουν επίσης και από την πορεία των εισαγωγών των αγροτικών προϊόντων κατά τα τελευταία χρόνια. Ενώ δηλαδή κατά την περίοδο 2008-2012 οι συνολικές εισαγωγές χωρίς καύσιμα μειώνονταν με μέσο ετήσιο ρυθμό 11,2%, στα αγροτικά προϊόντα ο πτωτικός ρυθμός περιορίστηκε στο 2,3%.

Ειδικότερα το πρώτο φετινό τετράμηνο σημειώθηκε αύξηση εισαγωγών 4% στα γαλακτοκομικά προϊόντα, 9,7% στα φρούτα και λαχανικά, 7,2% στο ελαιόλαδο και 13% στα δέρματα.

Με άλλα λόγια, από τα στοιχεία δεν προκύπτει ακόμη σημαντική υποκατάσταση εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από ανταγωνιστική εγχώρια παραγωγή.

Σύμφωνα μάλιστα με την τράπεζα, πιο ισχυρή τάση αναμένεται στον τομέα αυτό τα επόμενα τρίμηνα.

«Ήδη η γαλακτοπαραγωγός κτηνοτροφία ανέρχεται σταθερά με σημαντικές επενδύσεις στη Βόρεια Ελλάδα, με στόχο προφανώς, την ανταγωνιστική υποκατάσταση εισαγωγών προϊόντων κρέατος. Παράλληλα, το βαμβάκι, ο καπνός και τα αλιεύματα συνεχίζουν να έχουν δυναμικό παρόν. Από την άλλη πλευρά, η πορεία των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων τα τελευταία έτη δεν είναι συμβατή με μια οικονομία, της οποίας η ιδιωτική κατανάλωση καταποντίζεται με ετήσιο ρυθμό 9%».

Ειδικότερα το πρώτο τετράμηνο του 2013, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αγροτικών προϊόντων περιορίστηκε σημαντικά (280,2 από 353,5 εκατ. ευρώ), λόγω της σημαντικής αύξησης των εξαγωγών και της μικρότερης ανόδου των εισαγωγών.
Προοπτικές και προκλήσεις

Για τα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης του αγροτικού τομέα έχει μιλήσει και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Αθανάσιος Τσαυτάρης, σημειώνοντας μάλιστα πως ο πρωτογενής τομέας θα πρέπει να αποτελέσει, όπως και κατά το παρελθόν, βατήρα για την ανάπτυξη του τόπου και την επανεκκίνηση της εθνικής μας οικονομίας.

Σύμφωνα μάλιστα με την κυβέρνηση, θετικά στο όλο θέμα αναμένεται να επιδράσουν τα 20 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020 που μπορεί να αντλήσει η χώρα στα πλαίσια της ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) και της ΚΑλΠ (Κοινή Αλιευτική Πολιτική).

Ωστόσο όλοι αναγνωρίζουν πως τα κεφάλαια αυτά θα πρέπει αυτή τη φορά να αξιοποιηθούν περισσότερο παραγωγικά, με τον κ. Τσαυτάρη να μιλά για αναγκαία στροφή της γεωργίας από το χαμηλό κόστος στην ποιότητα. Δηλαδή, η Ελλάδα καλείται μέσα από την άντληση των κεφαλαίων αυτών να διαφοροποιήσει τη γκάμα των παραγόμενων προϊόντων της και την ποιότητά τους, έτσι ώστε να μπορούν να διεκδικήσουν υψηλότερες τιμές στις διεθνείς αγορές.

Ενδεικτικό για παράδειγμα είναι το ζήτημα του βάμβακος, με την Ελλάδα να είναι ουσιαστικά η μόνη βαμβακοπαραγωγός χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρόλα αυτά, μόλις τώρα δηλώνει η κυβέρνηση πως κινείται για τη θεσμοθέτηση επίσημου κρατικού πιστοποιητικού τυποποίησης και ταξινόμησης βάμβακος, προκειμένου να αναβαθμιστεί το ελληνικό προϊόν στις ξένες αγορές. Επίσης, ακόμη στο στάδιο της εξέτασης βρίσκεται η δημιουργία νέου θεσμικού πλαισίου, κατάλληλου για τη σύνδεση της πρωτογενούς και της δευτερογενούς παραγωγής (εκκοκκιστήρια, νηματουργίες) στο βαμβάκι.

Γενικότερα, παράγοντες του κλάδου μιλούν για σημαντικά βήματα που θα πρέπει να γίνουν όχι μόνο στη μείωση του κόστους της αγροτικής παραγωγής (που αυξάνεται εξ' αιτίας των έμμεσων επιβαρύνσεων στο κομμάτι της ενέργειας), αλλά και σε μια σειρά άλλων δομικών θεμάτων, όπως το ζήτημα της τυποποίησης και του marketing, ή όπως η καλύτερη συνεργασία με τον τομέα της μεταποίησης.

Ζητούμενο βέβαια σε κάθε περίπτωση για την ανάπτυξη του κλάδου είναι και το ζήτημα της χρηματοδότησης, όπου τόσο το 2011, όσο και το 2012 η μείωση της χρηματοδότησης προς τη γεωργία ήταν μεγαλύτερη τόσο σε σύγκριση με το μέσο όρο, όσο και σε σύγκριση με τις επιχειρήσεις. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, να βρεθούν παραγωγοί που έμειναν χωρίς κεφάλαια και έτσι δεν προχώρησαν σε καλλιέργειες.

Συγκεκριμένα, η πιστωτική επέκταση το Δεκέμβριο του 2012 ήταν για τον γεωργικό κλάδο -6,3%(έναντι -4,4% στο σύνολο των επιχειρήσεων, -3% στους ελεύθερους επαγγελματίες και -3,8% στα νοικοκυριά) και το Μάιο του 2012 ήταν -10,5% (έναντι -4,4% στις επιχειρήσεις, -5,8% στους ελεύθερους επαγγελματίες και -4,3% στα νοικοκυριά). Αντίθετα, το Μάιο του 2013 τα πράγματα ήταν σχετικά βελτιωμένα με την πιστωτική επέκταση να εμφανίζει υποχώρηση μόνο κατά 1,9%, όταν η αντίστοιχη επίδοση για το σύνολο των επιχειρήσεων ήταν -3,9%.euro2day.gr