Ημερίδα με θέμα: "Προώθηση εξαγωγών ελαιολάδου στην Σαγκάη"

Θέμα της ημερίδας, που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Ιουλίου στο Ξενοδοχείο Athens Plaza στο Σύνταγμα θα είναι η προώθηση των ελληνικών επιχειρήσεων ελαιολάδου στην αχανή αγορά της Κίνας. Η Κινέζικη αγορά ελαιολάδου αποτελεί μόλις το 1% της αγοράς βρώσιμων φυτικών ελαίων που υπολογίζεται ότι ανέρχεται περίπου στους 42 εκατ. τόνους.

Στην ημερίδα θα συζητηθούν:

  • οι τεχνικές λεπτομέρειες για την παρουσία στην παραπάνω έκθεση
  • οι τρόπους πραγματοποίησης Β2Β συναντήσεις με Κινέζους εμπόρους
  • η δημιουργία ενός μεγάλου Ελληνικού περιπτέρου, το κόστος περιπτέρου ξενικά από 500 ευρώ/εταιρεία
Οι Κινέζοι χρησιμοποιούν το ελαιόλαδο ως:
  • καλλυντικό, για τη βελτίωση της υφής του δέρματος (από γυναίκες),
  • φάρμακο, καθώς σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική βοηθάει στην καταπολέμηση ορισμένων ασθενειών (από μεσήλικες και άτομα τρίτης ηλικίας), και
  • μαγειρικό έλαιο (από νοικοκυριά με υψηλότερο εισόδημα και μορφωτικό επίπεδο)
Η Κίνα στο θέμα του ελαιολάδου υιοθετεί το κοινοτικό πρότυπο τυποποίησης ανοίγοντας τον δρόμο για περισσότερες εξαγωγές από χώρες της ΕΕ, επομένως και από την Ελλάδα. Το πρώτο τρίμηνο φέτος οι ελληνικές εξαγωγές παρθένου ελαιολάδου στην Κίνα ανήλθαν σε 1,19 εκατ. ευρώ, έναντι 256.810 ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011, σημειώνοντας αύξηση 364,5%. Το μερίδιο του ελληνικού ελαιολάδου στην κινεζική αγορά είναι της τάξης του 9% με την Ισπανία και την Ιταλία να κυριαρχούν, έχοντας αποσπάσει μερίδιο 50% και 35% αντιστοίχως.

epixeiro.gr