Είναι εφικτή η δημιουργία Χρηματιστηρίου εμπορευμάτων στην Ελλάδα;

Για τη δυνατότητα σύστασης ενός χρηματιστηρίου εμπορευμάτων στη χώρα μας μίλησε χθες ο κ. Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), κατά τη διάρκεια του συνεδρίου «Επανεκκινώντας την Ανάπτυξη», τονίζοντας ότι είναι ένα εγχείρημα που μπορεί να πετύχει υπό προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αντίστοιχες προσπάθειες είχαν γίνει και παλαιότερα, αλλά ατόνησαν και δεν οδήγησαν σε ένα σταθερό χρηματιστήριο εμπορευμάτων. Παρόλα αυτά, ο κ. Κορκίδης θεωρεί ότι σήμερα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια τέτοια κίνηση, ενώ το χρηματιστήριο θα μπορούσε να έχει ως πυλώνες του αφενός το ελληνικό ελαιόλαδο και αφετέρου τα ανακυκλώσιμα παλιοσίδερα (scrap).

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει και η δυνατότητα για ενδιαφέρουσες συνέργειες με την ελληνική ναυτιλία όσον αφορά το δεύτερο κομμάτι, δηλαδή του scrap, ενώ θα μπορούσαν να δημιουργηθούν στη χώρα μας και σύγχρονα διαλυτήρια τα οποία θα παρήγαγαν τη συγκεκριμένη πρώτη ύλη, με προοπτικές εξαγωγής σε χώρες όπως η Κίνα.

Ο κ. Κορκίδης ανέφερε ότι το χρηματιστήριο εμπορευμάτων θα μπορούσε να είναι βιώσιμο και ως θυγατρική του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εφόσον υπάρξει το κατάλληλο ενδιαφέρον.

Τέλος, σημειώνεται ότι στους χορηγούς επικοινωνίας του συνεδρίου "Επανεκκινώντας την Ανάπτυξη" περιλαμβάνεται και το energia.gr, ενώ στους συνδιοργανωτές συγκαταλέγεται και το ΙΕΝΕ.
του Χάρη Αποσπόρη
energia.gr