Τουριστική ανάκαμψη στην Αθήνα

Ύστερα από μια τετραετία συνεχούς πτώσης στην κίνηση των ξενοδοχείων της Αθήνας φαίνεται πως σταθεροποιείται η κατάσταση και ήδη ο Μάιος έκλεισε με θετικό πρόσημο, ενώ ο Ιούνιος κινείται επίσης με αυξητικούς ρυθμούς.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής (ΕΞΑ-Α) κ. Αλέξανδρος Βασιλικός μιλώντας στην «ΗτΣ» τόνισε μεταξύ άλλων: «Για πρώτη φορά μετά από 48 μήνες συνεχούς πτώσης της αγοράς φαίνεται πως ομαλοποιούνται οι κρατήσεις και μάλιστα καταγράφουν θετικό πρόσημο σε σχέση με πέρσι. Ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πανηγυρίζουμε καθώς χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη, ώστε να αλλάξει η άσχημη εικόνα της Αθήνας στο εξωτερικό».

Value for Money

Η Αθήνα αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΞΑ-Α, αποτελεί μια Value for Money πόλη, καθώς διαθέτει πάρα πολύ καλά ξενοδοχεία, ενώ από την άλλη μεριά οι τιμές των δωματίων τους κυμαίνονται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα για τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Ωστόσο ο κ. Βασιλικός τονίζει με έμφαση πως για να αποτελέσει πόλο έλξης για τους ξένους τουρίστες είτε να γίνει City Break πόλη η Αθήνα θα πρέπει να ληφθούν κάποιες αποφάσεις καθώς σε κανέναν ανταγωνιστικό προορισμό τα καταστήματα δεν είναι κλειστά τις Κυριακές, τα μουσεία δεν κλείνουν νωρίς το απόγευμα και βέβαια διαθέτουν πολλές αεροπορικές συνδέσεις. Η Αθήνα για να αναβιώσει τουριστικά και επιχειρηματικά θα πρέπει σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΞΑ-Α να αλλάξει αρκετά πράγματα, καθώς όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να επέλθουν από τον Ελληνα καταναλωτή αλλά από τους ξένους τουρίστες. Θα πρέπει η Αθήνα να λειτουργεί όπως οι υπόλοιποι ανταγωνιστικοί προορισμοί.

Στοπ στα «λουκέτα»!

Η αύξηση της τουριστικής κίνησης στην Αθήνα έχει σταματήσει την τοποθέτηση λουκέτων στα ξενοδοχεία της περιοχής, ενώ από την άλλη μεριά κορυφαίοι ξένοι όμιλοι επενδύουν στην Αθήνα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η επαναλειτουργία του ξενοδοχείου King George όπως επίσης και το έντονο ενδιαφέρον για την απόκτηση του Αστέρα Βουλιαγμένης από πολλούς ξένους και ισχυρούς ομίλους.

Ο κ. Βασιλικός ωστόσο διατηρεί και κάποιες επιφυλάξεις καθώς υπήρχαν πάρα πολλά ξενοδοχεία που είχαν κλείσει εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της άσχημης εικόνας του κέντρου με την προοπτική να επαναλειτουργήσουν όταν βελτιωθεί η κατάσταση, αλλά μέχρι πρότινος κάτι τέτοιο δεν είχε γίνει...

Αν πάντως καταφέρουν τα πεντάστερα ξενοδοχεία να γεμίσουν με ποιοτικούς πελάτες τότε αυτομάτως θα αυξηθεί η κίνηση και στα τετράστερα ή και ακόμη και σε εκείνα με 3 αστέρια εκτιμά ο πρόεδρος της ΕΞΑ-Α.

Ανάκαμψη και στα Συνέδρια

Τα ξενοδοχεία της Αθήνας παραδοσιακά δεν δουλεύουν με τουριστικά πρακτορεία και συμβόλαια με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες τους μέρα με τη μέρα περιμένουν να δουν πώς κινείται η αγορά.

Ωστόσο μέχρι το 2008 τα συνέδρια αποτελούσαν σημαντική πηγή εσόδων για τα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας, ενώ από τη συγκεκριμένη ημερομηνία και έκτοτε όχι μόνο δεν κλείνονταν συνέδρια αλλά ακυρώνονταν και εκείνα που είχαν προγραμματιστεί να γίνουν στην Αθήνα.

Φέτος για πρώτη φορά, σύμφωνα με τον κ. Βασιλικό, υπάρχει μεγάλη ζήτηση για Συνέδρια με αρχή το 2014 και πιο έντονα για το 2015 γεγονός που προμηνύει πως είναι πολύ πιθανό να ανατραπεί πλήρως η πτωτική πορεία των συνεδρίων στην Αθήνα.

Συνεχείς δράσεις

Έντονες είναι οι δράσεις της ΕΞΑ-Α ώστε να βελτιώσει την εικόνα της πόλης και να τονώσει την τουριστική κίνηση. Ειδικότερα με σχεδόν μηδενικό κόστος κατάφεραν από τον Μάιο του 2012 έως και τον Μάιο του 2013 να προσελκύσουν περισσότερους από 239 τουριστικούς πράκτορες και δημοσιογράφους από 12 διαφορετικές χώρες (Γαλλία, Ελβετία, Βέλγιο, Ισπανία, Αγγλία, Ολλανδία, Γερμανία, Αυστρία, Ρωσία, Γεωργία, Τουρκία, Ισραήλ), αποδεικνύοντας ότι πολλά μπορούν να γίνουν ακόμη και... χωρίς budget.

Κατατέθηκαν στα υπουργεία Τουρισμού, και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη αλλά και στον Δήμαρχο Αθηναίων και τους αρμόδιους Αντιδημάρχους συγκεκριμένες προτάσεις / υπομνήματα για τη βελτίωση της κατάστασης που επικρατεί κατά μήκος των τουριστικών διαδρομών, σε σημεία του κέντρου της Αθήνας που επισκέπτονται τουρίστες κ.ά.του Γιώργου Κ. Ανδρή
imerisia.gr