Γυναίκα και Επιχειρηματικότητα (Μέρος 1ο)

Μέσα στο 2012, υπήρξαν λαμπρά παραδείγματα γυναικείας επιχειρηματικότητας είτε μέσα από τις startup επιχειρήσεις, είτε μέσα απ’ την ιδιωτική απασχόληση των γυναικών. Παράλληλα, υπήρξε έκρηξη σύστασης ΜΚΟ για θέματα γυναικών και εργασίας, συμβουλευτικής, όπως επίσης και ισότητας.

Για το 2013, εγκρίθηκαν ευρωπαϊκές επιδοτήσεις (δες εδώ) προς ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας των γυναικών.

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τις επιχειρήσεις από ‘δω και πέρα;

Στην ουσία, οι γυναίκες επιχειρηματίες θα έχουν την ευκαιρία να δράσουν, να πάρουν ευκαιρίες επαγγελματικές και επενδυτικές, που μέχρι τώρα δεν είχαν τόσο πρόδηλα. Γι’ αυτό και μαζί μ’ αυτές τις ευκαιρίες, δημιουργήθηκαν ανάγκες για την καταλληλότερη εκπαίδευση τους.

Επίσης, οι γυναίκες τα τελευταία χρόνια μπήκαν ενεργά στον χώρο της τεχνολογίας. Αυτό σημαίνει πολλά πράγματα για την διαθέσιμη αγορά εργασίας, τις αγοραστικές επιλογές και το «λανσάρισμα» διαφορετικών επιλογών και προϊόντων. Όλα αυτά θα ταιριάζουν και σε γυναίκες (ενώ ήταν μόνο για άντρες παραδοσιακά) ή θα ταιριάζουν αποκλειστικά σε γυναίκες.
(ρίξε μια ματιά εδώ)

Και πως μπορεί μια γυναίκα να ενημερωθεί για όλα αυτά, να δράσει και να πάρει μέρος στις «γυναικείες επιχειρήσεις νέας κοπής» ;

Μπορείς να επισκεφθείς κάποια απ’ τα παρακάτω sites και να εγγραφείς σε όσα ταιριάζουν περισσότερο στο προφίλ σου:
  • Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων: Για θέματα ισότητας, συμβουλευτικής και δικαιωμάτων (σ’ όλη την Ελλάδα).
  • Γυναικεία επιχειρηματικότητα: Όπως παρουσιάζεται και στο site «Το WO.M.EN. Mechanism συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υποστηρίζεται από τη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών [...].»
  • Γυναικείοι Συνεταιρισμοί: Συνεταιρισμοί απ’ όλη την Ελλάδα. Υπάρχει αναλυτική λίστα των συνεταιρισμών, αγροτικών και λοιπών προϊόντων.
  • Ένωση Γυναικών Ελλάδας: Το όραμά τους «Η Ένωση Γυναικών Ελλάδας είναι μια μαζική γυναικεία Μη Κυβερνητική Οργάνωση εθνικής εμβέλειας. Αγωνίζεται για την κατάργηση των κοινωνικών ανισοτήτων και την εξάλειψη κάθε μορφής διάκρισης κατά των γυναικών [...].»
  • Ladybizit: Πρόγραμμα γυναικείας επιχειρηματικότητας και δια βίου μάθησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πολύ συχνά διοργανώνει συνέδρια και συναντήσεις , οπότε καλό είναι να το τσεκάρεις συχνά.
  • Γυναίκα Σήμερα: Portal για θέματα ισότητας, επαγγελματικά ζητήματα, εκπαιδευτικές ενημερώσεις και συνέδρια για όλα τα θέματα που αφορούν τις γυναίκες. Όπως φαίνεται και στο siteτους απευθύνονται «Σ’ όλες τις γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας, οικογενειακής κατάστασης, μορφωτικού επιπέδου και εθνικότητας που συμμετέχουν ή θέλουν να συμμετέχουν στο κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι της χώρας»
  • Σύνδεσμος επιχειρηματιών γυναικών Ελλάδος: Ο ΣΕΓΕ είναι Σύνδεσμος μη κυβερνητικός , μη κερδοσκοπικός πανελλήνιος και αφορά γυναίκες που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Αυτοί είναι ενδεικτικά, κάποιοι σύνδεσμοι που αφορούν την γυναικεία επιχειρηματικότητα και σίγουρα μπορείς να βρεις οτιδήποτε σε αφορά, να λύσεις απορίες για τα δικαιώματά σου και να δραστηριοποιηθείς.

Στο δεύτερο μέρος του άρθρου - που θα δημοσιευθεί σύντομα στο ERGON blog - θα βρείς πληροφορίες σχετικά με την συμβουλευτική (mentoring), απαραίτητο σημείο της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
orbi.gr