Βραβείο για τους Έλληνες φοιτητές του διαγωνισμού Shell Eco-marathon 2013

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η συμμετοχή των Ελλήνων φοιτητών της ερευνητικής ομάδας «Προμηθέας» στον διεθνούς φήμης ευρωπαϊκό διαγωνισμό οικονομίας καυσίμου «Shell Eco-marathon 2013».

Η ομάδα της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΗΜΜΥ-ΕΜΠ), «Προμηθέας» επέστρεψε στην Ελλάδα με το βραβείο «Best Team Spirit off-track award», το οποίο διεκδίκησε από 180 ευρωπαϊκές συμμετοχές.

Το βραβείο δόθηκε με κριτήρια: το ομαδικό πνεύμα, την εργατικότητα και την αντιμετώπιση δυσκολιών κατά τη διάρκεια των αγώνων, τη βοήθεια προς τις άλλες ομάδες και τον τρόπο ανάδειξης του Ελληνικού πολιτισμού.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στις 15-19 Μαΐου, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Rotterdam της Ολλανδίας και η ομάδα μέτρησε την 5η συνεχόμενη συμμετοχή της.

Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες τις ημέρες του διαγωνισμού, η ομάδα κατάφερε να αγωνιστεί και μάλιστα να καταλάβει την 13η θέση ανάμεσα στους 36 συμμετέχοντες στην κατηγορία"Plug-in Prototype", αφού διένυσε 316 km με μία κιλοβαττώρα (kWh) που ισοδυναμεί με 3061 km με ένα ισοδύναμο λίτρο συμβατικού καυσίμου.

Το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι η ομάδα δεν χρησιμοποίησε για το ηλεκτρικό κινητήριο σύστημα του οχήματος "Πυρφόρος" καθόλου εμπορικά μέρη αλλά τα κατασκεύασε εξολοκλήρου μόνη της!

Φέτος η ομάδα, με την εμπειρία 4 ετών στην «πλάτη της» ενσωμάτωσε τις τεχνολογίες και την εμπειρία των προηγούμενων ετών σε ένα βελτιωμένο πρωτότυπο μονοθέσιο όχημα τροφοδοτούμενο από φωτοβολταϊκό πλαίσιο και μπαταρίες υψηλής απόδοσης.
energia.gr