Γιατί οι ελεύθεροι επαγγελματίες χρειάζονται το LinkedIn

Το LinkedIn είναι αμιγώς επαγγελματικό μέσο δικτύωσης, δίνοντας έτσι εντελώς διαφορετικές δυνατότητες συγκριτικά με τα υπόλοιπα μέσα. Μάλιστα, στην Ελλάδα είναι απ’ τα πιο δημοφιλή κοινωνικά μέσα, σημειώνοντας αύξηση 10% στη διάρκεια του 2012 και έχοντας πάνω από 500.000 ενεργούς χρήστες. Παράλληλα, σε παγκόσμιο επίπεδο, το LinkedIn έχει 200 εκ. χρήστες και η χρήση του έφτασε το 81% σε σχέση με πέρυσι, ξεπερνώντας έτσι σε χρήση το Facebook. 

Πέρα όμως απ’ την δημοτικότητά του, το LinkedIn θεωρείται εργαλείο για την δικτύωση του σύγχρονου επαγγελματία, καθώς μπορεί προσφέρει:
  • Πρόσβαση σε «εν δυνάμει» πελάτες σου, σε ειδικούς (experts) και μελλοντικούς συνεργάτες σου.
  • Προώθηση της δουλειάς σου, καθώς μπορείς να ανεβάσεις παρουσιάσεις και δείγματα της δουλειάς σου.
  • Είναι παγκόσμιο, άρα έχεις πρόσβαση σε περισσότερες αγορές εργασίας.
  • Εκθέτεις μόνο την δουλειά σου και τα στοιχεία επικοινωνίας σου, χωρίς να αγχώνεσαι για τυχόν παραφωνίες στο προφίλ σου (βλέπε φωτογραφίες του Facebook που ίσως δε θέλεις να βλέπουν οι πελάτες σου κλπ).

Για να μπορέσεις να δικτυωθείς σωστά στο LinkedIn θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου τις παρακάτω συμβουλές:

Ενημέρωση του Status: Χρησιμοποίησε τις ενημερώσεις των status για να προωθήσεις την δουλειά σου, να κοινοποιήσεις ενδιαφέροντα νέα και συμβουλές. Έτσι, μπορείς να αξιοποιήσεις τον συγκεκριμένο χώρο όπως κάνεις και στα υπόλοιπα κοινωνικά μέσα δικτύωσης.

Περίληψη: Στο προφίλ σου (κάτω απ’ την καρτέλα με τα στοιχεία σου) έχεις την δυνατότητα να παρουσιάσεις τον εαυτό σου. Γιατί λοιπόν να μην το εκμεταλλευτείς; Μπορείς να γράψεις για τα ενδιαφέροντά σου και τα projects που έχεις αναλάβει στο παρελθόν ή να συνοψίσεις την εργασιακή σου εμπειρία μέσα σε δύο- τρείς παραγράφους.

Groups: Το LinkedIn διαθέτει μεγάλο εύρος από επαγγελματικά groups που σου προσφέρουν, με μια απλή (και δωρεάν) εγγραφή, άμεση πρόσβαση στους κύκλους των συναδέλφων σου, σε επαγγελματικές συζητήσεις κλπ, ώστε να είσαι πάντα ενημερωμένος για θέματα που αφορούν τη δουλειά σου. Για παράδειγμα, το συγκεκριμένο group αφορά σε ψυχολόγους στην Ελλάδα και τα μέλη του group έχουν αναρτήσει θέσεις εργασίας, έρευνες για εργασιακά θέματα κλπ. Παρόμοιο με το παραπάνω, είναι και αυτό το group που αφορά πολιτικούς μηχανικούς. Αξίζει να αναζητήσεις τα group που αφορούν και το δικό σου αντικείμενο εργασίας, γιατί σίγουρα θα βρεις πληροφορίες που σε αφορούν.

Jobs: Πολλές φορές μέσα στα Groups κοινοποιούνται και θέσεις εργασίας σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Μπορείς χρησιμοποιώντας τα groups να «φιλτράρεις» το αποτέλεσμα της αναζήτησης εργασίας που σε ενδιαφέρει. Θυμήσου μόνο να ενημερώνεσαι συχνά! 

Skills & Expertise: Μπορείς να καταχωρήσεις τις δεξιότητές σου καθώς και την εξειδίκευσή σου. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει σε κάποια πιθανή αναζήτηση από πελάτη, συνάδελφο ή εταιρεία, ο οποίος πατώντας στην αναζήτηση της συγκεκριμένης δεξιότητας που ψάχνει ( πχ. “Γνώση HTML”), μπορεί να σε ανακαλύψει, ακόμα και αν δεν είσαι στον κύκλο του.

Προσθέστε το profile του ERGON blog στο LinkedIn εδώorbi.gr