Ενδιαφέρον για την ελληνική ασφαλιστική αγορά ΑΠΕ από την Gothaer

Το ενδιαφέρον τους για την ελληνική ασφαλιστική αγορά των ΑΠΕ εκφράζουν σε συνέντευξή τους στο Sofokleousin.gr οι Thomas Schindler, Ecological Engineer M.S, International Affairs Renewable Energy Department KU EE και Stefan Sebald, Underwriter International Affairs Renewable Energy Department στη γερμανική ασφαλιστική Gothaer Allgemeine Versicherung -ειδικοί στις ασφαλίσεις των ΑΠΕ, τονίζοντας το περιορισμένο επενδυτικό ενδιαφέρον για κρατικά ομόλογα και τη στροφή τους σε εναλλακτικές μορφές επενδύσεων.


Κύριε Schindler, κύριε Sebald , ένα μήνα πριν, ήσασταν στην Αθήνα, για να μιλήσετε στο συνέδριο της Safe Brokers. Στην διάρκεια της παρουσίασης σας, μάθαμε ότι Gothaer είναι μία μεγάλη και μία από τις αρχαιότερες ασφαλιστικές εταιρίες στην Ευρώπη. Επίσης, είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε σχετικά με τον τρόπο που διαχειρίζεστε το κίνδυνο και τις ζημιές στο τομέα των ΑΠΕ. Θα είχατε την καλοσύνη να μας πείτε κάποιες περαιτέρω λεπτομέρειες για την εταιρία σας και τις δραστηριότητες σας επίσης;


Thomas Schindler, Stefan Sebald: Η Gothaer Allgemeine Versicherung AG είναι ασφαλιστική στο κλάδο περιουσίας και ατυχημάτων της συνεταιριστικής ένωσης Gothaer Versicherungsbank VVaG. Η Gothaer πήρε την απόφαση να ιδρύσει ένα δικό της τμήμα το οποίο εστιάζει αποκλειστικά στην παροχή ασφαλιστικών λύσεων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας του οποίου η έναρξη των εργασιών έγιναν το 2008 και υπό αυτή την έννοια πρόκειται για κάτι μοναδικό στη γερμανική αγορά ασφαλειών. 

Βασισμένη στην ισχυρή θέση που έχει στην ασφαλιστική αγορά της αιολικής ενέργειας στην Γερμανία με μερίδιο περίπου 35%, το τμήμα των ΑΠΕ της Gothaer διατηρεί πολλές επιχειρήσεις στο εξωτερικό, όπου το μερίδιο της αυξάνεται διαρκώς μέρα με την μέρα, έχοντας ήδη φτάσει σε ένα σημαντικό ποσοστό του συνολικού χαρτοφυλακίου. Ως ασφαλιστική εταιρεία παρέχουμε λύσεις για ΑΠΕ κατά το σχεδιασμό, την κατασκευή και την εκμετάλλευση σε όλες τους τομείς των ΑΠΕ όπως στην αιολική, ηλιακή, βίο – και ύδρο ενέργεια καθώς επίσης και στην γεωθερμική ενέργεια. 

Βλέπω ότι χετε εξειδίκευση, στο να παρέχεται ασφαλιστικές καλύψεις σε ΑΠΕ. Τι είναι αυτό που χρειάζεται μία ασφαλιστική στο να είναι ανταγωνιστική σε αυτό το τομέα των επιχειρήσεων στις μέρες μας; 

Gothaer: Βεβαίως, η Gothaer έχει μακρά παράδοση στο τομέα αυτό και υποστηρίζει τους πελάτες της βάσει μακροπρόθεσμων σχέσεων. Η προσφοράς της ισχυρής μακροχρόνιας τεχνογνωσίας σε συνεργασία με τους πελάτες της, κάνει την Gothaer μία βιώσιμη και επιτυχημένη ασφαλιστική εταιρία. 
Από την δική μας οπτική, για να καταφέρει κάποιος να είναι ανταγωνιστικός, είναι πολύ βασικό να προσφέρει προϊόντα προσαρμοσμένα στις ανάγκες του πελάτη, κάτι το οποίο η Gothaer ήδη το έχει επιτύχει στους όρους και τις προϋποθέσεις της για σχεδόν όλους τους τομείς των ΑΠΕ. 

Να υποθέσουμε, πως η παρουσία σας στην Αθήνα εκφράζει και το ενδιαφέρον σας για την ελληνική ασφαλιστική αγορά; Και αν ναι, ποιος κλάδος από τις ασφάλειες θα σας ενδιέφερε περισσότερο;

Gothaer: Φυσικά το ενδιαφέρον της Gothaer για την ελληνική ασφαλιστική αγορά είναι πολύ μεγάλο, αλλά επί του παρόντος περιορίζεται στο κλάδο των ΑΠΕ. Όσον αφορά στη διεθνοποίηση της, το ενδιαφέρον της Gothaer στέκεται επί της παρούσης στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. 

Μιλώντας για την ελληνική ασφαλιστική αγορά, θα πρέπει να επισημάνουμε πως, παρά τις οικονομικές συνθήκες και την αβεβαιότητα που κυριαρχεί στο οικονομικό περιβάλλον, η ασφαλιστική διείσδυση είναι πολύ χαμηλή. Θα θέλαμε να έχουμε την άποψη σας επ’ αυτού. 

Gothaer: Η στρατηγική της Gothaer στο τομέα των ΑΠΕ εστιάζει στην ενίσχυση της ηγετικής θέσης που κατέχει ως όνομα στην τεχνογνωσία στο τομέα των ΑΠΕ. Κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν ψάχνουμε το σύνολο της ασφαλιστικής αγοράς, αλλά προσπαθούμε να γίνουμε βασικοί εταίροι στο τομέα των ΑΠΕ. 

Στις μέρες μας το ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ΑΠΕ τόσο σε Ελλάδα όσο και σε Ευρώπη είναι πολύ μεγάλο. Τι θα πρέπει να προσέχει κάποιος όταν επενδύσει σε τέτοιους τομείς από πλευράς ασφάλισης;

Gothaer: Υπάρχει μία πλειάδα θεμάτων που εμείς αναλύουμε πριν την επένδυση στο τομέα των ΑΠΕ. 
- μόνο αναγνωρισμένες τεχνολογίες πχ PV, χερσαία αιολική ενέργεια, ύδωρ
- όχι ανάπτυξη σχεδίων (υπερβολικός κίνδυνος) 
- περιορισμένη ανάληψη κατασκευαστικού κινδύνου 
- αξιόπιστο σύστημα αποδόσεων τιμών 
- Αριστες έρευνες αιολικής ενέργειας/ μελέτες ηλιακής ακτινοβολίας Σωστές Ορθές τεχνικές και καλό- συντηρημένες 
- Νομική ασφάλεια (πχ άδειες, συμβόλαια εκμίσθωσης, συνδέσεις με δίκτυα)
- Αξιόπιστα εξαρτήματα ΟΕΜ (original equipment manufacturer) με συντηρημένο δίκτυο 
- Αξιόπιστος εταίρος λαμβάνοντας υπόψη την φροντίδα της τεχνικής διαχείρισης (πχ κούρεμα στο γρασίδι, και καθαρισμός των ηλιακών πάνελ, παρακολούθηση αποδόσεων, άμεση παρέμβαση στην περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά)
- Επαρκής ασφάλισης 
- Συντηρητική διάθρωση χρηματοδότησης / μέτρια μόχλευση 
- Ελκυστικές και σταθερές αποδόσεις 

Οι συνάδελφοι μας από το τμήμα των επενδύσεων και εμείς από το τμήμα ασφάλισης δουλεύουμε ως μία ομάδα, προκειμένου να αντλήσουμε τα μέγιστα από την τεχνογνωσία που έχει η Gothaer.

Στη διάρκεια των ομιλιών σας ακούσαμε πολλά για τον κίνδυνο. Πόσο σημαντική είναι η άμβλυνση του κινδύνου για μία ασφαλιστική και για τους πελάτες της;

Gothaer: Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι οι ασφαλιστικές εταιρίες, ειδικά η Gothaer, είναι υπεύθυνη για την πρόληψη του κινδύνου που μπορεί να συμβεί. Η άμβλυνση του κινδύνου και η γνώση του κινδύνου είναι τα κύρια θέματα που μας απασχολούν . 
Σε ό,τι αφορά την ελληνική αγορά και τις βασικές πηγές ενέργειες -η αιολική και ηλιακή ενέργεια -όλοι που εμπλέκονται στις επιχειρήσεις αυτές θα πρέπει να καταλαβαίνουνε για τι ακριβώς μιλάμε. Μόνο να αναφέρω ένα παράδειγμα: Πρόωρη βλάβη λειτουργίας του συστήματος μετάδοσης ταχύτητας σε μία ανεμογεννήτρια ή κλοπή των ηλιακών συλλεκτών. Αναμφισβήτητα, η άμβλυνση του κινδύνου και η εμπιστοσύνη στην συνεργασία όλων των εταίρων που εμπλέκονται είναι απολύτως υποχρεωτική. 

Ας έρθουμε, τέλος, να κάνουμε μία συζήτηση σχετικά με το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων που επικρατεί για καιρό στην Ευρώπη. Θεωρείτε ότι οι ασφαλιστικές πρέπει να επικεντρωθούν στις εναλλακτικές επενδύσεις αντί των κρατικών ομολόγων; Για παράδειγμα, τα ελληνικά ομόλογα Δημοσίου προσφέρουν χαμηλές αποδόσεις αλλά θωρούνται μη ασφαλή, αν και οι συνθήκες φαίνεται να αλλάζουν λίγο προς το καλύτερο, τα γερμανικά ομόλογα προσφέρουν χαμηλές αποδόσεις αλλά θεωρούνται και ασφαλή. Τι έχετε να μας πείτε; 

Gothaer: Πολύ καλή ερώτηση. Λυπάμαι που το λέω, αλλά τα ελληνικά ομόλογα επί του παρόντος δεν είναι επιλέξιμα για τα κεφάλαια των ασφαλισμένων, καθώς δεν έχουν επενδυτική αξιολόγηση. Τα γερμανικά ομόλογα δεν προσφέρουν επαρκείς αποδόσεις, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής στη Γερμανία, καθώς και οι συμπληρωματικές ασφαλιστικές καλύψεις υγείας έχουν κάποιες έμμεσες και άμεσες χρηματικές εγγυήσεις. Επιλέγουμε τις ΑΠΕ ως μορφή επενδύσεων, καθώς προσφέρουν ελκυστικές και σταθερές αποδόσεις και δεν είναι συνδεδεμένες με το κίνδυνο των κεφαλαιαγορών. 

Συνέντευξη στην Έλενα Ερμείδου
sofokleousin.gr