Υπεγράφη η σύμβαση για το μεγάλο έργο αναβάθμισης του Αεροδρομίου Χανίων

Μετά από ένα χρόνο ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία για την αναβάθμιση του Αεροδρομίου των Χανίων “Ι.Δασκαλογιάννης”. Στις 3 Ιουνίου υπογράφηκε η σύμβαση κατασκευής μεταξύ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών και της τεχνικής εταιρείας ΑΚΤΩΡ. Η έκπτωση που έδωσε η εταιρεία είναι 44% ενώ η συμβατική ημερομηνία ολοκλήρωσης είναι 30 μήνες, δηλαδή στις αρχές του 2016.

Το έργο πέρασε από συμπληγάδες καθώς το έργο δημοπρατήθηκε στις 10 Απριλίου 2012 και αρχικός ανάδοχος αναδείχθηκε η κυπριακή εταιρεία ΝΕΜΕΣΙΣ με έκπτωση 48%. Ακολούθως είχαμε την ένσταση του δεύτερου μειοδότη (ΑΚΤΩΡ) που προσέφυγε στην δικαιοσύνη. Η πρώτη προσφυγή απορρίφθηκε όμως ο ΑΚΤΟΡΑΣ προσέφυγε και στο Συμβούλιο της Επικρατείας που μόλις προχθές αποφάνθηκε πως ο ισχυρισμός (της έλλειψης εμπειρίας του αναδόχου) είναι βάσιμος ανατρέποντας το αποτέλεσμα του διαγωνισμού.

Το έργο είναι προϋπολογισμού 110.085.000 ευρώ. Το έργο θα κατασκευαστεί με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα στο πρόγραμμα «Ενίσχυση της προσπελασιμότητας». Να θυμίσουμε πως το Αεροδρόμιο των Χανίων είναι ένα από τα Περιφερειακά Αεροδρόμια που έχουν ενταχθεί από το ΤΑΙΠΕΔ προς αξιοποίηση και η διαδικασία βρίσκεται υπό δημοπράτηση.

Τέλος αξίζει να σημειώσουμε πως εδώ και μερικούς μήνες το Αεροδρόμιο των Χανίων αποτελεί hub για την εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair δίνοντας πολύτιμες ανάσες στον τουριστικό κλάδο όλης της Δυτικής Κρήτης.


Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή της επέκτασης του κτιρίου του αεροσταθμού συμπεριλαμβανομένης της αναδιαρρύθμισης και αναβάθμισης των υφιστάμενων χώρων αυτού, η κατασκευή νέου Πύργου Ελέγχου, αμαξοστασίου και κτιρίου φύλαξης απορριμμάτων και των λοιπών βοηθητικών εγκαταστάσεων, καθώς και η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου.

Ειδικότερα το έργο περιλαμβάνει: 

Ι. Επέκταση του κτιρίου του αεροσταθμού (που σήμερα έχει επιφάνεια 13.325,5 τ.μ.) προς τα ανατολικά σε επιφάνεια 23.000τμ, συμπεριλαμβανομένης της αναδιαρρύθμισης και αναβάθμισης των υφιστάμενων χώρων αυτού, έτσι ώστε η τελικά συνολική επιφάνεια του κτιρίου να είναι 31.368,53 τ.μ. σε 4 επίπεδα. Θα περιλαμβάνει νέο χώρο στάθμευσης 56 λεωφορείων και νέο χώρο στάθμευσης 213 ΙΧ οχημάτων.

ΙΙ. Κατασκευή του νέου κτιρίου Πύργου Ελέγχου συνολικής επιφάνειας 1.872,98 τ.μ.

ΙΙ. Κατασκευή νέου κτιρίου αμαξοστασίου συνολικής επιφάνειας 2.566 τ.μ.

ΙV. Κατασκευή του νέου κτιρίου του χώρου φύλαξης απορριμμάτων 483,5 τ.μ.
Επιπλέον περιλαμβάνεται διαμόρφωση νέου περιβάλλοντα χώρου συνολικής επιφάνειας 34.555τ.μ. και αναδιαμόρφωση 21.600 τ.μ. υφιστάμενης επιφάνειας.




ypodomes.com