Νέα μεγάλα έργα με παραχώρηση, θα προσελκύσουν ή θα προσκρούσουν;

Ένα πιο μακρινό άλλα υπαρκτό πρόβλημα για το Υπουργείο Υποδομών και τον νέο Υπουργό κο Χρυσοχοϊδη είναι τα νέα μεγάλα έργα με παραχώρηση. Ο μεγαλύτερος φόβος που υπάρχει όχι μόνο στο Υπουργείο αλλά στην Κυβέρνηση είναι να μην προσέλθουν επενδυτές και τα έργα να παραμείνουν ορφανά δημιουργώντας και πάλι φιάσκο.

Θα πρέπει να πούμε πως ο κατάλογος με αυτά τα έργα είναι μεγάλος και όσο περνά ο καιρός όλο και μεγαλώνει: Αναλυτικά τα νέα έργα με την μέθοδο παραχώρησης είναι τα:

-Υποθαλάσσια ζεύξη Σαλαμίνας-Περάματος

-Οδικός Άξονας Ελευσίνα-Θήβα-Υλίκη

-Υποθαλάσσια σύνδεση Λευκάδας-Αιτωλοακαρνανίας

-Νέο Αεροδρόμιο Καστέλιου Ηρακλείου

Πιθανόν στον κατάλογο αυτό να προστεθεί και το έργο για την κατασκευή νέου λιμένα στο Τυμπάκι Κρήτης

Τα δύσκολα όμως είναι μπροστά καθώς τα τρία πρώτα έργα πρόκειται να δημοπρατηθούν τον Νοέμβριο. Πλην όμως αυτές οι δημοπρατήσεις έχουν αναβληθεί 3 φορές (καλοκαίρι 2012, τέλη 2012, Απρίλιο 2013) και ο φόβος είναι πως αν η οικονομική κατάσταση της χώρας δεν ομαλοποιηθεί τότε θα έχουμε και πάλι νέα αναβολή.

Αναφορικά με το έργο για το Νέο Αεροδρόμιο στο Καστέλι εδώ υπάρχει μακρά ιστορία. Το έργο είχε ανακοινωθεί επί Σουφλιά το 2009, δημοπρατήθηκε τελικά τον Νοέμβριο του 2011 που όμως κατέληξε σε φιάσκο καθώς δεν προσήλθε κανένα επενδυτικό σχήμα.

Έκτοτε το έργο έχει κυριολεκτικά εξαφανιστεί από τον χάρτη των έργων ενώ περιοδικά έχουν γίνει κάποιες αναφορές για ενεργοποίηση του έργου που όμως δεν έχουν μεταφραστεί ως τώρα σε κάτι πιο χειροπιαστό.

Τέλος τα προβλήματα υπάρχουν και για το σχεδιαζόμενο έργο της κατασκευής εμπορικού λιμένα στο Τυμπάκι Κρήτης. Οι αντιδράσεις που υπάρχουν είναι πολλές, και θετικές και αρνητικές. Φυσικά αυτό το έργο δεν ανήκει προς το παρόν στη λίστα των έργων με παραχώρηση.

Όλα τα παραπάνω περιγράφουν μία όχι και τόσο ρόδινη κατάσταση σε αυτά τα έργα που θεωρούνται ως νέα ατμομηχανή της κατασκευής εφόσον τα έργα στους 4 αυτοκινητόδρομους πάρουν τον δρόμο της ολοκλήρωσης. Αξίζει πάντως να αναφέρουμε π ως τα έργα αυτά ακόμα και αν η δημοπράτηση τους ξεκινήσει μέσα στο 2013 δεν πρόκειται να ξεκινήσουν πριν το 2016.




ypodomes.com