Από κοινού Περιφέρεια και ΕΡΓΟΣΕ για την ηλεκτροκίνηση στον Θεσσαλικό Σιδηρόδρομο

Το σύνολο των ζητημάτων που αφορούν στον Θεσσαλικό Σιδηρόδρομο και την ηλεκτροκίνησή του, ήταν το αντικείμενο συνάντησης μεταξύ του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού και του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της ΕΡΓΟΣΕ κ. Κώστα Σπηλιόπουλου στην Αθήνα.

Ο κ. Κ. Αγοραστός ζήτησε την έγκαιρη ολοκλήρωση των μελετών που αφορούν στην ηλεκτροκίνηση για να προχωρήσει το έργο και να υλοποιηθεί. Όπως είναι γνωστό για τη σιδηροδρομική γραμμή Λάρισας- Βόλου απαιτούνται 2 ενέργειες. Η πρώτη ενέργεια είναι η αναβάθμιση της γραμμής (ο διαγωνισμός προϋπολογισμού 8,8 εκατ. ευρώ έχει ολοκληρωθεί και βρίσκεται στη διαδικασία αξιολόγησης) και η δεύτερη είναι η ηλεκτροκίνηση της. Ο κ. Σπηλιόπουλος ανέφερε ότι η ΕΡΓΟΣΕ συνεχίζει και ολοκληρώνει τη μελέτη για την ηλεκτροκίνηση, ενώ αναμένεται και η έγκριση των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και για τα δύο έργα.

Το δεύτερο τμήμα που είναι το Παλαιοφάρσαλος- Καλαμπάκα είναι ένα βήμα μπροστά, καθώς έχει αναβαθμιστεί πρόσφατα η γραμμή, συνεπώς χρειάζεται μόνο η ηλεκτροκίνηση της γραμμής. Στο θέμα αυτό, η ΕΡΓΟΣΕ ολοκληρώνει την μελέτη και τα τεύχη δημοπράτησης και σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να προχωρήσει και αυτή η διαδικασία. Για το τμήμα αυτό δεν υπάρχει εγγεγραμμένη χρηματοδότηση, όμως ο κ. Κ. Αγοραστός ζήτησε την επίσπευση της διαδικασίας ώστε να βρεθεί πηγή χρηματοδότησης είτε από το ΕΣΠΑ, είτε από εθνικούς πόρους, αλλά με κυρίαρχο θέμα την χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

«Μετά από πολλά χρόνια, μετά από αγώνες πολλών φορέων, πολλών ανθρώπων, βρισκόμαστε πλέον στην ευχάριστη θέση να ξεκινάει επιτέλους η διαδικασία της αναβάθμισης της γραμμής και να ακολουθείται με χρονοδιάγραμμα ο χάρτης των ενεργειών για την ηλεκτροκίνηση του Θεσσαλικού σιδηροδρόμου. Επαναλαμβάνω, εμείς ενδιαφερόμαστε για το σύνολο του Θεσσαλικού σιδηρόδρομου», τόνισε ο κ. Κ. Αγοραστός.

Στα πλαίσια της συνάντησης ιδιαίτερη αναφορά έγινε και για τα έργα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, με πρώτο την κατασκευή των κάτω διαβάσεων στις θέσεις «Σαράγια» και «Γκαζέλο» στα Τρίκαλα. Πρόκειται για δύο έργα ύψους 3,5 εκ. ευρώ, που έχουν ήδη δημοπρατηθεί, έχει προκύψει ο ανάδοχος και ζητήθηκε απ’ τον περιφερειάρχη να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες έτσι ώστε να εγκατασταθεί ο εργολάβος (όπως έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Ιουλίου) και να αρχίσουν οι εργασίες.

Ακόμα συζητήθηκε και το θέμα του περιφερειακού δακτυλίου στα Τρίκαλα στο Κηπάκι, όπου ο Περιφερειακός των Τρικάλων είναι έτοιμος και σταματάει σε σημείο που υπάρχει διάβαση του ΟΣΕ. Επειδή οι πόροι δεν υπάρχουν και ο ΟΣΕ αδυνατεί να προχωρήσει το έργο ο κ. Κ. Αγοραστός ζήτησε να εκχωρηθεί η αρμοδιότητα στη αιρετή Περιφέρεια για να μπορέσει εκείνη με τη σειρά της να προχωρήσει το έργο βρίσκοντας πηγή χρηματοδότησης.
ypodomes.com