ΕΚΘ: Στο 45% η πραγματική ανεργία στη Θεσσαλονίκη

Στο τραγικό ποσοστό 45% έχει φτάσει στη Θεσσαλονίκη η πραγματική ανεργία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, που παρουσίασε σήμερα ο πρόεδρός του, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, στο συνέδριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με θέμα: «Η Σημασία των Εργαζομένων Ώριμης Ηλικίας στην Αποτελεσματική Λειτουργία του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα».

Ο κ. Τσαραμπουλίδης επισήμανε ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσίασε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, το ποσοστό της ανεργίας στη Θεσσαλονίκη είναι πλέον στο 31,4%, όμως τόνισε πως με τους υποαπασχολούμενους και μια σειρά άλλους «κατ’ επίφαση εργαζόμενους» αυτό το ποσοστό φτάνει στο 45%!

Μεγάλα θύματα της ανεργίας είναι μεταξύ άλλων και οι μεγάλοι σε ηλικία εργαζόμενοι, που αν και μπορούν να προσφέρουν, ουσιαστικά βρίσκονται εκτός εργασιακών πλάνων, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στο δημόσιο τομέα.

Το συνέδριο της Περιφέρειας έγινε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου «EMPOWER+» (Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την προώθηση της Ενεργούς Γήρανσης: Εργαζόμενοι ώριμης ηλικίας ως καθοδηγητές, μέντορες και ηγέτες ομάδων). Στόχος του έργου είναι να παρέχει στους εργαζομένους άντρες και γυναίκες, ηλικίας άνω των 50 ετών στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα στις Ελλάδα, Ιταλία, Γερμανία και Ισπανία, τις απαραίτητες δεξιότητες έτσι ώστε να εμπλουτίσουν το ρόλο τους και να διαχέουν την τεχνογνωσία τους και την εμπειρία τους σε νεότερους και λιγότερο έμπειρους υπαλλήλους.

Ο προϊστάμενος του τμήματος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της Περιφέρειας, Κώστας Μιχαηλίδης, τόνισε ότι «στο επίκεντρο είναι η ομάδα των εργαζομένων άνω των 50 ετών, που έχουν ικανότητες, γνώσεις και εμπειρία και μπορούν να τη μεταλαμπαδεύσουν στους νεότερους». Ολοι οι συμμετέχοντες δήλωσαν πως οι μεγάλοι σε ηλικία εργαζόμενοι έχουν πολλά να προσφέρουν, όμως οι συνθήκες μόνο κατάλληλες δεν είναι…

Ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε ότι ο πληθυσμός των «ώριμων» εργαζόμενων διαρκώς αυξάνει. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, το 1985 οι άνω των 65 ετών αντιπροσώπευαν στην Ελλάδα το 12,8% των εργαζομένων, το 2010 αυτό το ποσοστό ανήλθε στο 17,4% και το 2050 υπολογίζεται ότι θα αποτελούν το 29% του εργατικού δυναμικού.

Ο ίδιος τόνισε ότι σύμφωνα με έρευνα του «Ευρωβαρόμετρου» νέοι εργαζόμενοι στην Ευρώπη θεωρούνται όσοι έχουν ηλικία μέχρι 42 ετών, ενώ στην Ελλάδα μέχρι 50! Ο κ. Μιχαηλίδης δήλωσε ότι σημαντικό κομμάτι αυτού του δυναμικού μπορεί ακόμη να αποδώσει και μάλιστα πολλά, ενώ βάσει έρευνας της Eurostat, ο ένας στους τρεις συνταξιοδοτημένους Ευρωπαίους δηλώνουν ότι θα ήθελαν να έχουν παραμείνει στην εργασία τους.

Βασικό όμως είναι ότι για παράδειγμα το ελληνικό δημόσιο δεν έχει ούτε τους μηχανισμούς, ούτε την εκπαίδευση για να κρατήσει «ώριμους» εργαζόμενους και να πάρει από αυτούς σημαντική προσφορά. Όπως είπε ο κ. Μιχαηλίδης, «πολλοί αντιθέτως έφυγαν κακήν κακώς για να προλάβουν δυσμενείς συνταξιοδοτικές επιπτώσεις, με συνακόλουθα δυσμενή αποτελέσματα για τη δημόσια διοίκηση».

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Κίτσιος, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει εκπαίδευση στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ούτε ο τρόπος στη χώρα μας για να περάσει η κρίσιμη γνώση χειρισμού φακέλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, προγραμμάτων του ΕΣΠΑ ή των διαχειριστικών αρχών από τους μεγαλύτερους στους νεότερους.


του Τάσου Τασιούλα
voria.gr