Ιδρύθηκε η Ομοσπονδία Παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά

Την Παρασκευή 25 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη η ιδρυτική Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, με πρωτοβουλία των συλλόγων Πιερίας-Ημαθίας και Σερρών.

Παρόντες στη συνέλευση ήταν εκπρόσωποι συλλόγων, από όλη την Ελλάδα, που έχουν ήδη ιδρυθεί αλλά και συλλόγων που είναι υπό ίδρυση.

Ακόμη παρευρέθηκαν και εκπρόσωποι των συλλόγων αγροτικών φωτοβολταϊκών οι οποίοι δήλωσαν την επιθυμία τους να ενταχθούν και αυτοί στην Ομοσπονδία.

Παρών επίσης ήταν και ο πρόεδρος του πρώτου συλλόγου στην Ελλάδα, του ΠΑΣΥΦ, κ. Νίκος Καλογεράκηςο οποίος χαιρέτησε την προσπάθεια και έκανε μια σύντομη ενημέρωση για την κατάσταση των φωτοβολταϊκών σήμερα.

Κοινή διαπίστωση όλων ήταν ότι αυτό που ενώνει τους παραγωγούς είναι η ανάγκη για επιβίωση των έργων τους, αφού με την έκτακτη εισφορά που έχει επιβληθεί και επιπλέον με την φορολόγησή της, τα έσοδα δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις τους με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός μικροεπενδυτών να κινδυνεύει να χάσει όχι μόνο τα πάρκα, αλλά και τα σπίτια τους.

Το όλο κλίμα γίνεται ακόμη χειρότερο τόσο με τις καθυστερήσεις στις πληρωμές από την πλευρά του ΛΑΓΗΕ, όσο και με τις φημολογούμενες επικείμενες αλλαγές στις υπογεγραμμένες συμβάσεις.

Στην συνέλευση ήταν παρόντες και δύο νομικοί για να συντάξουν το καταστατικό της ομοσπονδίας, το οποίο και επικύρωσε η γενική συνέλευση.

Ορίστηκε ένα προσωρινό επταμελές διοικητικό συμβούλιο, με σκοπό να επικυρώσει το καταστατικό στο πρωτοδικείο και να προχωρήσει στη συνέχεια στην τακτική γενική συνέλευση, ώστε με εκλογές να προκύψει το κανονικό διοικητικό συμβούλιο. Το επταμελές συμβούλιο αποτελείται από τους :

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΠΟΛΗ

Τόκας Αστέριος Κατερίνη
Παναγής Γιάννης Σέρρες
Νίκας Άρης Κατερίνη
Ποιμενίδης Ζήσης Δράμα
Γλαράκης Δημήτρης Έδεσσα
Νούλας Νίκος Λάρισα
Μαυρίδης Μίλτος Κομοτηνή

Οι κοινές θέσεις των εκπροσώπων των συλλόγων είναι:

1. Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από φωτοβολταϊκά δεν είναι ακριβή αν συνυπολογίσει κανείς τοαποφευγόμενο κόστος που προκύπτει από τη διείσδυσή τους στο σύστημα.

2. Να γίνει προσπάθεια ενημέρωσης της κοινής γνώμης με σκοπό να καταρριφθεί ο μύθος ότι τα φωτοβολταϊκά παράγουν ακριβή ηλεκτρική ενέργεια και ότι αυτά είναι υπεύθυνα για τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

3. Ο στρεβλός τρόπος χρήσης της οριακής τιμής συστήματος στον ειδικό λογαριασμό του ΛΑΓΗΕ είναι αυτός που ευθύνεται για την δημιουργία πλασματικού ελλείμματος. Αυτός ο μηχανισμός λειτουργεί υπέρ των εταιρειών εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας αφού το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού αποτελεί επιπλέον έσοδο στις εταιρείες αυτές.

4. Οποιαδήποτε αναδρομική παρέμβαση στις υπογεγραμμένες συμβάσεις είτε άμεση είτε έμμεση μας βρίσκει κάθετα αντίθετους, για λόγους πρωτίστως ηθικούς από πλευράς Πολιτείας, η οποία πρέπει να σέβεται τον πολίτη τηρώντας τις συμβάσεις που υπογράφει.

5. Συμφώνησαν όλοι ότι αν χρειαστεί θα γίνουν κινητοποιήσεις με τη συμμετοχή των μελών απ’ όλους τους συλλόγους της Ελλάδας, προκειμένου να καταλάβει το αρμόδιο υπουργείο την σοβαρότητα της κατάστασης.

Καλούνται και οι υπόλοιποι σύλλογοι της Ελλάδας που ιδρύθηκαν ή που πρόκειται να ιδρυθούν, να προσχωρήσουν στην νεοϊδρυθείσα ομοσπονδία με σκοπό την ενίσχυσή της ενόψει των δύσκολων διεκδικήσεων που επίκεινται.

—Για δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες

Τηλέφωνα επικοινωνίας:

6948751400 Παναγής Γιάννης
6932563136 Τόκας Αστέριος
6970966366 Νίκας Άρηςeconews.gr